Ob prazniku občine Domžale so v torek, 19. aprila, na slavnostni seji v Kulturnem domu Franca Bernika, podelili priznanja posameznikom ali skupinam za dosežke na različnih področjih dela in ustvarjanja, s katerimi pripomorejo k boljšemu in kakovostnejšemu življenju vseh občanov. Za dolgoletno uspešno delo na področju športa, posebej košarke, je Srebrno plaketo občine Domžale prejel tudi dolgoletni trener in direktor Košarkarskega kluba Helios Domžale, Ladivoj Gorjan.

Lado Gorjan, prejemnik Srebrne plakete občine Domžale.

Od decembra 2021 sveže upokojeni Lado Gorjan je bil dolga leta vpet v delo in razvoj Košarkarskega kluba Domžale, ki ima svoje domovanje v Športni dvorani Domžale, hramu domžalskega športa. In prav gotovo je Lado eden najbolj zaslužnih, da je domžalski košarkarski klub dosegel tako zavidljivo tekmovalno in organizacijsko uspešnost, ki je lahko zgled vsem športnim klubom v Sloveniji. Lado je sicer opravil študij na Fakulteti za šport, v košarki pa je že več kot 50 let, njegovi začetki so bili v TVD Mengeš, kjer je deloval kot igralec, trener in funkcionar. Že od leta 1975 je sodeloval v Košarkarskem klubu Domžale, kjer je pustil neizbrisen pečat. V začetnem obdobju je bil v klubu igralec in trener mlajših kategorij, že kot 25-letnega mladeniča pa so ga v sezoni 1980/81 postavili za prvega trenerja članske ekipe. Kot članski trener je v klubu deloval vse do l. 2005 (z vmesnim petletnim odmorom, ko se je preizkusil kot vodja mladinskega pogona Olimpije), od leta 2005 do konca 2017 pa je bil direktor kluba.

Bil je eden začetnikov organiziranja slovenskih košarkarskih reprezentanc in kasneje na Košarkarski zvezi Slovenije odgovoren za mlade reprezentance, 14 let je bil tudi trener slovenskih mladih reprezentanc in bil hkrati prvi selektor mlade reprezentance Slovenije do 22 let. Kasneje je kot predstavnik domžalskega kluba klub zastopal na raznih funkcijah na Košarkarski zvezi Slovenije ter Športni zvezi Domžale oz. Zavodu za šport in rekreacijo Domžale.

Kot trener je dosegel ogromno uspehov, s svojimi ekipami je bil večkratni prvak Slovenije v pionirski, kadetski in mladinski kategoriji, s člansko ekipo pa je bil republiški prvak l. 1983. Kot svoja največja uspeha šteje 2. mesto mladincev leta 1987 v takratni Jugoslaviji, ki ga je njegova ekipa osvojila na nepozabnem finalnem turnirju v Domžalah ter presenetljiva uvrstitev članske ekipe kluba v Jadransko ABA ligo leta 2004, ki je imela za posledico tudi prenovo Športne dvorane Domžale, pri kateri je aktivno sodeloval. Kot direktor kluba je bil seveda najbolj vesel prvih naslovov državnih in pokalnih prvakov članske ekipe kluba v sezoni 2006/2007 ter naslov državnih prvakov članov v sezoni 2015/2016, če seveda ne omenjamo velikega števila naslovov državnih prvakov Slovenije v mlajših kategorijah.

Poleg vseh tekmovalnih uspehov pa je morda največja Ladova zasluga v tem, da mu je v dolgih letih uspelo zgraditi organizacijski in strokovni koncept delovanja domžalskega košarkarskega kluba, ki je zagotovilo desetletja stabilnosti in uspehov, tako da je klub vseskozi v vrhu slovenske košarke, ima razvejano mrežo šol, na katerih deluje, predvsem organizacija mladinskega pogona pa je na izjemnem nivoju. Klub je po njegovi zaslugi postal vzor dela in sistema v slovenskem športu na sploh. Vse to je Ladu uspelo z neverjetnim entuziazmom in predanostjo košarki, in čeprav se je upokojil, smo prepričani, da še ni rekel zadnje besede in bo v domžalskem košarkarskem klubu prisoten še dolga leta, saj so njegove izkušnje in znanje neprecenljivi.