Zgodovina

Košarkarski klub Domžale sta leta 1949 ustanovila dijaka Srednje usnjarske šole v Karlovcu Brate Orehek in Vid Zule, ki sta košarko pripeljala v naš kraj in vse od takrat klub predstavlja pomemben člen domžalske občine.

Med 23. in 25. junijem leta 1950 so košarkarji Partizana-Domžale v prvenstvu mladincev proti Železničarju iz Ljubljane odigrali prvo tekmo, po tem pa se je začela dokaj hitra popularizacija košarke v Domžalah, za kar ima velike zasluge dr. Mitja Šircelj, nekdanji dolgoletni predsednik in zdajšnji častni član kluba. Leta 1963 so domžalski članski košarkarji osvojili tretje mesto v slovenski ligi, v istem letu pa so sodelovali tudi na mednarodnem turnirju v Radentheinu na avstrijskem Koroškem. Kot je takrat zapisal Občinski poročevalec, je ”le vestno in sistematično delo z mladino porok za uspeh v prihodnosti”.scan0001

Te vizije se je vodstvo držalo tudi v prihajajočih letih, saj so leta 1962 pionirji prvič postali republiški prvaki, uspeh pa so ponovili dve leti kasneje. Leta 1972 pa je članska ekipa KK Domžale na finalnem turnirju, ki je potekal prav v Domžalah, osvojila drugo mesto v Sloveniji v tekmovanju za jugoslovanski pokal, kar je bil do tedaj največji uspeh kluba.

Klub že od leta 1966, ko je bil trener zdajšnji častni član kluba Sašo scan0003Grilj, neprekinjeno nastopa najmanj v 1. Slovenski košarkarski ligi, že leta 1967 pa se je prvič uvrstil tudi v 2. Zvezno ligo Jugoslavije, kjer je kasneje igral več sezon. Pod vodstvom žal že pokojnega Toma Vavpetiča je članska ekipa v sezoni 1976/77 osvojila naslov republiških prvakov. Prav zaradi hitrega in neslutenega razvoja ter uspehov, kot je uvrstitev v zvezno konkurenco, se je pojavilo vprašanje financiranja, saj so skupaj z uspehi tudi stroški delovanja kluba skokovito narasli. To težavo je leta 1981 rešila Tovarna barv in lakov Helios, za kar ima velike zasluge dolgoletni predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec, ki je prevzela sponzorstvo domžalske članske ekipe in je generalni sponzor kluba še danes.

V obdobju po l. 1980 je klub na pobudo trenutnega direktorja ter takratnega trenerja Lada Gorjana sprejel drugačno vizijo ter uvedel novo usmeritev dela. Bistveno večji poudarek se je dalo delu z mlajšimi kategorijami ter doma vzgojenimi košarkarji, ki so v prihodnjih letih predstavljali osnovo članske ekipe. Trdo delo in vložen trud sta kmalu obrodila sadove, že v sezoni  1983/84 je naslov republiških prvakov osvojila članska ekipa, v kateri so bili praktično le domači igralci. Leta 1987 so postali prvaki Slovenije tako pionirji kot tudi mladinci, ki so kasneje na odmevnem finalnem turnirju, ki je bil organiziran v Domžalah, osvojili celo 2. mesto v takratni Jugoslaviji.

scan0004

Dolgo in uspešno načrtovano pot so v sezoni 1990/91 kronali člani, ki so ponovno postali republiški prvaki, a nato zaradi takratnih političnih razmer niso sodelovali na tekmovanjih na zvezni ravni.

Enega od mejnikov pri delovanju kluba v samostojni Sloveniji prav gotovo predstavlja sezona 2003/2004, ko se je članska ekipa prvič uvrstila v Jadransko (ABA) ligo, v kateri je kasneje igrala 7 sezon. Temu uspehu je namreč sledila prenova takratne Dvorane Komunalnega centra, ki se je izvedla v naslednjih letih v več fazah ob velikem sodelovanju Občine Domžale ter Zavoda za šport in rekreacijo Domžale.

V sezoni 2006/07 so domžalski košarkarji prvič v zgodovini samostojne Slovenije pod vodstvom trenerja Memija Bečirovića postali pokalni in državni prvaki, vrh slovenske košarke pa so v obdobju, ko je bil predsednik kluba Uroš Slavinec, krojili tudi v naslednjih sezonah, v katerih so v dvakrat igrali v finalu.

Vrh slovenske košarke že dolga leta krojijo tudi mladinske ekipe kluba, saj je klub znan po uspešnem delu z mladimi, mladinski pogon kluba pa je osvojil tudi precej naslovov prvakov oz. drugih in tretjih mest v raznih kategorijah.

V letu 2014 je klub doživel še eno spremembo – s spremembo lastništva ter z vključitvijo novih avstrijskih lastnikov podjetja Helios v delo kluba, je z novo klubsko filozofijo prišlo tudi novo ime Helios Suns, ki so ga vodilni v klubu pod vodstvom takratnega predsednika kluba Aleša Klavžarja obrazložili tako: ” V grški mitologiji je Helios bog sonca. Ker so Domžale največji vir vzhajajočih košarkarskih zvezd, bo klub dobil novo ime: Helios Suns Domžale.”

Helios Suns so v sezoni 2015/2016 pod vodstvom trenerja Jakše Vulića dosegli še en izjemen uspeh – osvojili so še drugi  naslov državnih prvakov Slovenije v zgodovini kluba, pred tem pa tudi premierni naslov v novoustanovljenem srednjeevropskem košarkarskem tekmovanju, pokalu Sixt Alpe Adria.

Iz najnovejšege obdobja moramo izpostaviti še sezono 2022-2023, ko so Helios Sunsi v regionalni NLB ABA2 ligi osvojili prvo mesto po rednem delu in v domači dvorani organizirali zaključni turnir tekmovanja. V nabito polni dvorani ob spekataklualrem dogodku, ki je odmeval kot pravi košarkarski praznik, so Sunsi klonili za točko šele v finalu. Prvak je postala novomeška Krka. Rezultati članske ekipe niso zaostajali tudi v državnem prvenstvu – Ligi Nova KBM in Pokalu Spar, kjer so Sunsi dve sezoni zapored nastopili v obeh finalih.

Zaključni turnir NLB ABA2 lige v Domžalah leta 2023
Razprodana “Komunala”