Začel se je veliko finale Lige NovaKBM, Helios Sunsi pa so takoj prišli do brejka, saj so uspeli slaviti na vročem, v večini sezone tudi neosvoljivem terenu v Laškem; domači Zlatorog je padel z 62:64! Serija se seli v Domžale, v torek mora naša Športna dvorana pokati po šivih!helios1

Domači Laščani so tekmo bolje začeli, na krilih skoraj polne dvorane Tri lilije so imeli rahlo pobudo skozi ves prvi polčas, a je zakluček le-tega pripadel Sunsem, ko so Marjan Čakarun, Jan Močnik in s trojko pred sireno še Hugh Robertson poskrbeli za serijo 7:0 in vodstvo po prvih 20 minutah s 30:33.

V drugem polčasu so Domžalčani igro dvignili še na višji nivo in si hitro priigrali 11 točk prednosti (37:48), kar je bila tudi najvišja razlika na tekmi. Vendar pa ni bilo za pričakovati, da se bodo domači kar predali. Z razpoloženima Chrisom Bookerjem in Miho Vašlom so hitro ujeli ritem in do konca tretje četrtine izničili priigrano prednost Sunsev, tako da je bilo pred zadnjimi 10 minutami spet tri točke razlike, 49:52 za Helios.  Tudi v zadnji četrtini so imeli naši večino časa niti igre v svojih rokah, ustavilo pa se je po prednosti sedmih točk (56:63) štiri minute pred koncem. Domači so se z zadetimi prostimi meti počasi vračali v igro, Sunsem pa je bil v napeti končnici dovolj le en zadeti prosti met Luka Vončine, ki ga Laščani v zadnjem napadu niso uspeli ujeti, izenačiti, izničiti, karkoli pač želite, in slavje Heliosa v dvorni Tri lilije, pred številnimi navijači v oranžnem, se je lahko začelo! Končalo se je z 62:64.

Pri domačih je bil s 16 točkami najuspešnejši Miha Vašl, na drugi strani pa je bil odličen Marjan Čakarun z 21 točkami in 9 skoki, 13 točk in 6 podaj je dodal Jan Močnik, še 12 točk pa Đorđe Lelić.

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:

“Mi nismo igrali tako kot znamo. Delali smo stvari, ki jih navadno ne delamo in po dolgem času izgubili tekmo na parketu Treh lilij. V napadu smo napravili preveč napak, v obrambi pa tekmecem puščali preveč prostora. Helios Sunsev se tako ne da premagati. Kar je, je. V ponedeljek bomo vse skupaj analizirali, se začeli pripravljati na tekmo v Domžalah in tekmecem tam skušali vrniti milo za drago.”

Jakša Vulić, trener Helios Suns:

“Za nami je borbena in nervozna tekma. Tako tudi navadno je v finalih. Prve tekme finalnega niza so navadno najtežje. Po tekmi sem zelo zadovoljen s tem, kako smo ekipi Zlatoroga parirali pri skoku. Na tem smo gradili vso taktiko za to srečanje, saj je skok pomemben segment v igri Zlatoroga. Na koncu smo, tudi z nekaj sreče, uspeli doseči zmago in v zmagah povesti z 1:0. Niz bo še dolg, ta zmaga še zdaleč ne prinaša kakšne odločitve. Pred nami je regeneracija in analiza tekme, čez dva dni pa že nova tekma.”

Jan Močnik, košarkar Helios Suns:

“Tekma je bila napeta do zadnje sekunde. Vzdržali smo pritisk in na gostovanju dosegli zmago. Pomembno bo, da se dobro spočijemo in na torkovi tekmi znova pokažemo največ kar lahko.”

Goran Jurak, košarkar Zlatoroga Laško:

“Srečanje smo odigrali zelo slabo, nismo bili razpoloženi niti pri metih. Helios Sunsi so igrali zelo agresivno in povsem zasluženo zmagali. Toda to je šele prva tekma, upam da se jim v torek v Domžalah oddolžimo in si znova priborimo prednost domačega igrišča. Čestitke nasprotnikom za zmago.”

Naslednja tekma bo že v torek, 31. 5., v Športni dvorani Domžale, na nas in vas pa je, da bo “komunala” pokala po šivih, da pridemo do še višje prednosti v finalu prvenstva!

LIGA NOVA KBM, FINALE, 1. TEKMA

Laško, 29. maj 2016:
ZLATOROG : HELIOS SUNS 62:64 (15:15, 15:18, 19:19, 13:12)
Zlatorog:
Jurak 6, Barič 2, Jeftić 6, Lisica, Miklavčič, Booker 12 (15 skokov), Krušič 2, Vašl 16, Abrams, Vujasinović 5 (8 podaj), Đekić 7, Čebašek 6.
Helios Suns: Močnik Ju. 4, Čakarun 21 (9 skokov), Močnik Ja. 13 (6 podaj), Ožegovič, Berlič, Korošec, Gorjanc, Zagorac, Atanacković 5, Lelić 12, Robertson 8 (12 skokov), Vončina.