Morda so pričakovanja preveč narasla po tisti prvi, verjetno kar malce presenetljivi zmagi Sunsev v Laškem. Nabito polna dvorana, združene navijaške skupine, televizija, vse to je ekipi postavilo pod velik pritisk, kar se je na koncu pokazalo tudi v napadalnem učinku. A smo kljub temu spremljali izredno borbeno predstavo, v kateri pa so na koncu daljši konec potegnili košarkarji Zlatoroga in z zmago 52:55 finalno serijo izenačili na 1:1 v zmagah.

dsc_7004

Medtem ko so bili na prvi tekmi večji del v vodstvu gostje, so tokrat ritem igre narekovali Laščani. Sunsi so v prvi četrtini dosegli zgolj deset točk in tako zaostajal 10:19, težave pa so imeli predvsem z nepreciznostjo metom z razdalje (v celi tekmi kar 2/16) ter napadlanim skokom gostov, ki so v prvih 20 minutah kar 11-krat uspešno skočili v napadu. Kljub temu je bil domžalski zaostanek ob polčasu (26:32) še razmeroma nizek.

Tudi v tretji četrtini so gostje pobegnili in v 28. minuti vodili že s 34:44, a so Domžalčani, tudi s trojko Sima Atanackovića ob zadnji sireni, zaostanek pred zadnjo četrtino znižali na vsega dve točki, 42:44. Zadnja četrtina je bila tako spet izenačena in napeta, zmagovalca pa so odločale malenkosti. Sunsi so sploh prvič na tekmi povedli šele v 36. minuti z 48:46, malo kasneje je bilo tudi 52:48, a se je nato v napadu zaustavilo. Laščani so s serijo 7:0, vključno s trojko nekdanjega “barvarja” Dejana Jeftića 5 sekund pred koncem, povedli z 52:55. To je bil tudi končni rezultat tekme, saj meta z razdalje Đorđa Lelića in Hugha Robertsona nista zadela cilja.

Najboljši pri domačih je bil ponovno Marjan Čakarun s 15 točkami in 8 skoki, še 11 točk je dodal Lelić. Nezaustavljiv pri Zlatorogu pa je bil z 20 točkami in tudi 8 skoki Miha Vašl.

Jakša Vulić, trener Helios Sunsev:

“Tekmo je odločila ena žoga. Mi smo svoje mete zgrešili, na drugi strani pa je Jeftić zadel trojko iz težkega položaja. Tu fantom nimam kaj očitati. Ne morem pa biti zadovoljen z našo igro proti Zlatorogovemu skoku v napadu. Tu smo imeli velike probleme, a to je način igre Laščanov. Kar me še bolj skrbi, je to, da smo začeli igrati agresivno šele nekje od 25. minute naprej, ko so tekmeci že imeli dvoštevilčno prednost. V preostanku smo uspeli napraviti preobrat, pri tem potrošili veliko moči, v končnici pa nam je manjkalo malo več osredotočenosti in svežine. Čestitke Zlatorogu za zmago, košarkarjem obeh zasedb pa za borbenost. Tekma ni bila ne vem kako kvalitetna, a to je finale. Potrebno se je boriti. Čez tri dni nas čaka nova tekma, vse se bo začelo znova.”

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:

“Ta tekma je bila podobna tisti prvi v Laškem. Napeta je bila od začetka do konca, ne preveč lepa na pogled, a za gledalce kljub temu zanimiva. Tekmo smo tokrat začeli bolje, igrali osredotočeno 30 minut, in si priigrali visoko razliko. Potem so prišle črne minute, ko smo po agresivni igri Helios Sunsev v obrambi izgubili tri žoge. Tekmeci so dosegli nekaj lahkih košev, se približali in nas tudi ujeli. Na koncu smo vseeno zmogli toliko moči in osredotočenosti, da je Jeftić zadel odločilno trojko. Stvar posameznika je, če je naša zmaga zaslužena ali nezaslužena. V Domžale smo prišli po zmago in jo dobili. Po tekmi je potrebna analiza, saj si v petek ne želimo ponavljati istih napak. Želimo obraniti prednost domačega igrišča. Fantje se zavedajo pomembnosti te tretje tekme, ki jo bomo skušali dobiti in priti do vodstva z 2:1 v zmagah.”

Jure Močnik, košarkar Helios Sunsev:

“Škoda za ta poraz, saj smo imeli za seboj res izjemne navijače. Po dolgih letih so se v takem številu vrnili in lepo napolnili dvorano. Nosili so nas v četrtfinalu in polfinalu, in na tej drugi tekmi zadnjih 12, 13 minut. Pred tem smo bili morda nekoliko preveč nervozni, toda finalni niz bo še dolg in upam, da se bomo lahko maščevali v petek.”

Miha Vašl, košarkar Zlatoroga Laško:

“V prvem polčasu smo igrali odlično, predvsem v obrambi, tudi napad nam je stekel, in na glavni odmor smo odšli s šestimi točkami naskoka. Nato smo v drugem polčasu prednost še dvignili, vendar pa so Helios Sunsi začeli igrati agresivno, saj niso imeli kaj izgubiti. Nekaj akcij smo odigrali nezbrano, odvzeli so nam nekaj žog, sledili pa so lahki koši. Vesel sem, da je bila sreča kljub temu tokrat na naši strani, in da smo v Domžalah zabeležili zmago.”

Finalna serija je sedaj izenačena na 1:1, kar pomeni, da smo spet na začetku. Naslednja tekma bo že ta petek, 3. 6., ob 18. uri, v Laškem, seveda pa tja odhajamo tudi z navijaškima avtobusoma, ki bosta izpred Športne dvorane Domžale štartala ob 16.30! Obvezne so prijave z SMS-om na 051 394 469 (Andrej), saj je število mest omejeno!

Ob tem pa vas tudi za nedeljsko tekmo v Domžalah pozivamo, da si vstopnice pridobite že v predprodaji na Eventimovih prodajnih mestih, na bencinskih črpalkah Petrol ali pa kar v naši klubski pisarni (v petek, soboto in nedeljo od 9. do 13. ure), ker je zanimanje za tekmo ogromno!

LIGA NOVA KBM, 2. TEKMA

Domžale, 31. maj 2016)
HELIOS SUNS : ZLATOROG 52:55 (10:19, 16:13, 16:12, 10:11)
Helios Suns: Močnik Ju. 5, Čakarun 15 (8 skokov), Močnik Ja. 5, Vesel, Berlič, Korošec, Gorjanc 1, Zagorac, Atanacković 5, Lelić 11, Robertson 8 (5 skokov), Vončina 2.
Zlatorog: Jurak 6, Barič 1, Jeftić 5 (7 skokov), Lisica, Miklavčič, Booker 10 (10 skokov), Krušič 4, Vašl 20 (8 skokov), Abrams, Vujasinović 7 (6 podaj), Đekić 2, Čebašek.