Košarkarji Helios Suns, ki bodo v novo sezono krenili 28. septembra, v Podčetrtku, s Superpokalom Slovenije, proti Krki, bodo branili naslov prvaka Lige Nova KBM, naskakovali visoko uvrstitev v Pokalu Spar ter se predstavili tudi v dveh mednarodnih tekmovanjih – Pokalu Sixt Alpe Adria, ki so ga v minuli sezoni tudi osvojili ter novoustanovljeni FIBA Ligi prvakov.

helios

Klub, ki je doslej dvakrat osvojil naslov državnega prvaka, enkrat pa je bil uspešen tudi v Pokalu Spar, še naprej ostaja eden izmed najbolje organiziranih in stabilnih, o čemer je spregovoril predsednik kluba Aleš Klavžar: “Lani smo ustvarili presežek v višini 300.000 evrov, leto poprej 200.000 evrov, torej smo v zadnjih dveh letih naredili plus v višini pol milijona evrov. To ne pomeni, da smo bogati, ampak smo pokrivali dolgove in je naše stanje stabilno. Z moje strani je prvi cilj, da vzdržno finančno sliko še naprej vzdržujemo, saj je v Sloveniji težko dobiti denar.”

Z osvojenim naslovom državnega prvaka so se povečale tudi ambicije članske ekipe, ki so usmerjene predvsem v domača tekmovanja. “V FIBA Ligi prvakov bi radi dostojno zastopali Slovenijo, minimalni cilj je, da smo vsaj med šestimi v skupini in si s tem zagotovimo nastop v FIBA evropskem pokalu. Ker je proračun podoben lanskemu, medtem ko imajo ostali klubi v naši skupini precej višje, bo vsaka dobra uvrstitev še toliko bolj cenjena. Doma se bomo poskusili boriti za obe lovoriki, pokal Sixt Alpe Adria pa bo priložnost za naše mlajše košarkarje, zato obveze za osvojitev tega tekmovanja nimamo, če pa se bo ponudila priložnost, jo bomo poskusili izkoristiti.”

Predsednik se je dotaknil tudi uspehov mlajših kategorij v minuli sezoni ter izpostavil, da so medalje v državnem prvenstvu osvojile kar tri kategorije (U13, U15 in U17), fantje U19 pa so na domačem finalnem turnirju obstali v četrtfinalu. Nekaj od teh mladih fantov bo tudi priključenih članskemu moštvu.

Občni zbor Helios Suns je v ponedeljek potrdil tudi novega člana izvršnega odbora, to je postal Matej Burger, direktor KK Lastovka, s katerim se v domžalah piše nova zgodba o skupnem sodelovanju in uspehu. Kluba bosta, kljub temu, da bosta imela ločena pogona za mlajše kategorije, družno sodelovala pri vzgoji mladih košarkarjev za člansko ekipo dvakratnih državnih prvakov, medtem, ko članske ekipe Lastovke v Domžalah ne bo.

Lado Gorjan, direktor Helios Suns:

“Mislim, da smo sestavili zelo dobro ekipo, po mojem mnenju še boljšo, kot v minuli sezoni, ki smo jo končali kot prvaki Lige Nova KBM. Čaka nas prava sezona, ki bo verjetno prelomna za slovensko košarko, saj bodo vsi klubi nastopili od začetka državnega prvenstva, kar pomeni, da bomo po daljšem času spet gledali močno ligo. Čakajo nas dobre tekme, na katerih bodo naši igralci zagotovo pokazali svojo kakovost, ne smemo pa pozabiti vseh ostalih tekmovanj, igramo namreč kar v štirih. Mislim, da je naše moštvo, v katerega bomo priključili tudi nekaj igralcev mlajšega pogona, s katerim še naprej delamo zelo dobro, sposobno vse skupaj odigrati zelo kakovostno. Tudi mladi bodo, glede na število tekem, zagotovo dobili svojo priložnost.”

Jakša Vulić, trener Helios Suns:

“V teh treh tednih, odkar smo začeli s treningi, nimamo nikakršnih težav, vse gre po načrtu, ki smo si ga zastavili. Na prvih tekmah, ki smo jih odigrali, smo se zelo fokusirali na našo igro in izboljšave tako v obrambi, kot v napadu, najpomembnejše, kar nas še čaka pa je gradnja ekipnega duha, ki nas je krasil v minuli sezoni. Čaka nas FIBA Liga prvakov, v kateri nastopajo moštva, ki so po kakovosti in proračunu eno ali dve stopnici pred nami, zato moramo najti način kako se jim zoperstaviti in prav ta ekipna kemija je verjetno ključna stvar. V domačih tekmovanjih bomo veliko bolj konkurenčni in upam, da bomo v dobri poziciji, da se borimo za vse domače lovorike. Smo šele na začetku, dobro delamo in samo tako moramo nadaljevati.”

Luka Vončina, kapetan Helios Suns:

“Za večino igralcev bodo nastopi v FIBA Ligi prvakov nova izkušnja, zato že vsi komaj čakamo, da se prave tekme začnejo. Zavedamo se, da smo bili v minuli sezoni državni prvaki in, da nas bo vsak teden čakala težka tekma v Ligi Nova KBM, v kateri bodo imele vse ekipe še večjo željo, da nas premagajo. Treniramo dobro in se kakovostno pripravljamo, čeprav jev v tej fazi najbolj pomembno, da se ujamemo kot ekipa, da se razumemo tudi vsi znotraj kluba, kar bo dobra osnova za celo sezono, tudi drugi del, v katerem se delajo pravi rezultati.”

EKIPA HELIOS SUNS ZA SEZONO 2016/17

Simo Atanacković (krilni center, 1990, 207 cm)
Kyle Casey (krilo, krilni center, 1990, 201 cm)
Tomaž Bolčina (center, 1994, 208 cm)
Aljaž Bratec (branilec, 1998, 191 cm)
Brandyn Curry (organizator igre, 19991, 185 cm)
Tomaš Kyzlink (krilo/krilni center, 1993, 207 cm)
Đorđe Lelić (krilo, 1989, 199 cm)
Jure Močnik (organizator igre, 1985, 183 cm)
Urban Oman (krilo, 1998, 198 cm)
Cory Remekun (center, 1991, 205 cm)
Matic Vesel (krilni center, 1998, 205 cm)
Luka Vončina (branilec, 1991, 191 cm)

Trener: Jakša Vulić
Pomočnik trenerja: Dejan Jakara
Pomočnik trenerja: Klemen Zaletel
Terapevt: Mario Kajkič
Tehnični vodja: Aleš Erjavšek