V tretji tekmi mladih košarkarjev Helios Suns, ki je odločala o tem, ali bodo Domžalčani nadaljevali turnir med najboljšimi štirimi ekipami ali se borili za nižja mesta, so le ti zabeležili boleč poraz. V napornem dvoboju je bila v zaključku tekme boljša ekipa iz Padove, ki je slavila z rezultatom 47:41. Fante sedaj čakajo tekme za razvrstitev med 5. in 8. mestom. Iz Italije se s poročilom tretjega dneva spet javlja Gašper Papež. 

20170103_091547»Prebudili smo se, in to spet kar zgodaj, v sončno jutro. Sicer malce presenetljivo, saj je bila napoved slabša. Po treh toplejših in sončnih dneh se je napovedovala sprememba vremena, prišel naj bi dež, morda celo sneg! A za zdaj ne duha, ne sluha o tem.

Zajtrk, klasika. Jajca, kosmiči, marmelade, rogljički,… Kot se je izkazalo pozneje, so nekateri v zanosu pred pomembno tekmo, ki je odločala o potniku v polfinale, pojedli malce preveč. A lepo po vrsti. Dan torej ni bil čisto navaden. Čakal nas je obračun s Padovo, zmagovalca pa je čakalo mesto med najboljšimi štirimi. Poraženec bo žal ostal v spodnji polovici turnirja.

Pot na tekmo ni dolga. Spet nov kraj, nova dvorana. Pravzaprav niti ne dvorana, ampak malo bolj čvrst, ojačan balon. Ni parketa, na tleh neka plastika, pravzaprav guma. Kot je videti po napisih in transparentih, dvorano večinoma koristijo odbojkarji. A je več kot odlična tudi za košarko. Začnemo z ogrevanjem. Fantje na obeh straneh še malce zaspani, verjetno pa tudi malo nestrpni, nervozni. Kot rečeno že prej, pa se najde tudi kakšen, ki je imel malce preobilen zajtrk in zato ni najbolj pri stvari. 

Domžalski začetek tekme je dober. Kaj dober, odličen! Obramba takšna kot je treba, čvrsta, glasna, na drugi strani pa v napadu ne steče preveč, a vseeno dovolj za začetno vodstvo. Na turnirju sodijo mladi sodniki, ki se še učijo. A so pod stalnim nadzorom kontrolorjev. Nekaj, kar morda v Sloveniji pogrešamo. Fanta delata napake na obeh straneh, dopuščata pa izredno agresivno igro. Italijanom je očitno to domače, naši fantje pa se na kriterij kar ne uspejo navaditi. Verjetno se tako v Italiji igra ves čas, mi se pa potem sprašujemo, kako so lahko oni tako bolj agresivni v obrambi kot mi. Izkušnja odlična, da ne bo pomote.

Da skočim nazaj k tekmi. 28 minut brez večjih težav kontroliramo potek tekme, vodimo za okoli 10, potem pa pademo v črno luknjo. Težko poberemo žogo v obrambnem skoku, še tisto, ki jo dobimo, jo hitro vržemo nazaj nasprotnikom v roke, v napadu pa žoga kar ne želi skozi obroč. V celi tekmi sploh nismo zadeli trojke! In kar je najbolj grozno, v zadnji četrtini ne uspemo splezati ven iz luknje, Italijani pa pobegnejo na +8. V zadnjih minutah se uspemo približati na dve točki zaostanka, za kaj več pa je zmanjkalo časa, predvsem pa energije in posledično zbranosti. Poraz je težko padel, razočaranje je veliko, tudi kakšna solza ne zmanjka. Nismo v polfinalu.  

Popoldne je veliko bolj mirno. Še vedno se čuti razočaranje v zraku, ki ga razbijemo z malo igranja. Najprej pantomima, nato nekaj resnih tonov z iskanjem svojega košarkarskega strahu, za konec pa prodaja svojega soigralca. Za kaj gre? Vsak je moral za nekoga napisati prodajni oglas. Idej je veliko, nekateri z domišljijo prijetno presenetijo, spet drugi so malo bolj zadržani, a smeha ne manjka. In to je tisto, kar bo fantom ostalo v spominu. Dogajanje ob turnirju, njihovo druženje, ne pa končni rezultat. 

A da ne bo pomote. Po večerji, pred spanjem, sledi dogovor, da do konca pokažemo vse kar znamo in poskušamo priti do 5. mesta. Da z dvignjeno glavo zaključimo turnir. Prvi korak do tega sledi jutri.«

 

CAROLI HOTELS BASKETBALL CUP

Četrtek, 5. januarja:

HELIOS SUNS : PETRARCA BASKET PADOVA 41:47 (13:7, 12:11, 11:14, 5:15)

GALERIJA