Košarkarji Helios Suns so že sredi prvega tedna priprav odigrali svojo prvo pripravljalno tekmo. Nasprotnik je bil sloviti Davidson College, ki pa je moral v Domžalah priznati premoč s 76:71.
 
Ameriška univerza, ki jo je obiskoval tudi eden največjih zvezd lige NBA, Stephen Curryja, na mini turnejo v Evropo pride vsake štiri leta. Kot zanimivost, ravno tisto leto, ko je bil Curry maja draftiran, so avgusta prišli v Slovenijo in Italijo, a je imel Steph že NBA obveznosti, tako da ga Domžale takrat niso videle, je pred tekmo povedal legendarni trener Davidsona, Bob McKillop.
Helios Sunsi so tekmo odprli v postavi Jure MočnikJure PelkoBlaž MahkovicAlexander Shashkov ter Jure Besedić in se v prvih 10 minutah brez večjih težav kosali z Američani, še več, z nekaj zadetimi meti z razdalje so na prvi odmor odšli s prednostjo desetih točk (27:27). Trener Jovan Beader je že v prvem polčasu iskal minute tudi za najmlajše, tako da so se gostje uspeli malce približati. Kljub temu so Domžalčani ob glavnem odmoru še vedno vodili z 42:38.
 
V tretjem delu igre se je razigral Mahkovic, ki je dosegel polovico vseh domžalskih točk, prednost pa je narasla na +16, 66:50. V zadnjih 10 minutah igre so na igrišče stopili pretežno naši mladinci, ki v teh dneh trenirajo s člansko ekipo, in gostje so začutili priložnost za morebiten preobrat. Tako so se tik pred koncem tekme uspeli približati na dve točki zaostanka (72:70), a so Domžalčani zdržali in na koncu slavili s 76:71. Prvi strelec Heliosa je bil Mahkovic z 19 točkami, 14 jih je dodal Besedić, eno manj pa mladi Shashkov. Na drugi strani je bil najuspešnejši Peyton Aldridge z 21 točkami.
 
Jure Močnik, Helios Suns: “Čeprav so noge še malo težke, pa ekipa niti približno še ni kompletna, smo odigrali zelo korektno tekmo. Vesel sem, da so mladi dobro izkoristili ponujeno priložnost. Začetek je torej dober, a nas v naslednjih tednih vseeno čaka še veliko dela.”
 
Pripravljalna tekma, Športna dvorana Domžale (10.08.2017)
 
Helios Suns – Davidson College
76:71 (27:17, 15:21, 22:12, 12:21)
 
Helios: Močnik 6, Pelko 10, Tajher 1, Strel, Gorenc 6, Vesel 2, Mahkovic 19, Berlič 2, Grmek 2, Shashkov 13, Besedić 14, Leben, Rener
Davidson: Kovačević 2, Watkins 3, Gudmundsson 10, Freundlich, Wynter, Collins, Michelsen 6, Pritchett 4, Aldridge 21, Jones, Grady 15, Frampton 2, Reigel 3, Magarity 5