Ker se je v teh dneh končala še zadnja akcija moških mlajših reprezentanc, nova klubska sezona pa je tik pred vrati, je prav, da se ozremo nazaj na poletje in pogledamo v katerih reprezentančnih selekcijah so sodelovali tudi košarkarji (in trenerji) Helios Sunsev. Kot zanimivost omenimo, da kar trije kapetani od štirih mlajših reprezentančnih selekcij prihajajo iz ali pa so pred kratkim bili člani domžalskega kluba.
 
Prva reprezentanca, ki je začela z delom že v mesecu juniju, je bila reprezentanca mlajših članov U20, letos namenjena košarkarjem, rojenim v letu 1997 in mlajšim. V njej so nastopali kar trije domžalski košarkarji, vsi leto mlajši, Aljaž BratecUrban Oman in Matic Vesel. Slednji je Domžale pred dnevi zamenjal za Illinois, ZDA, kjer bo nadaljeval z univerzitetnim šolanjem, prva dva pa ostajata člana domžalskega kluba in bosta v resni rotaciji članske ekipe. Fantje so imeli evropsko prvenstvo v Grčiji, točneje na Kreti, domov pa so se vrnili s 14. mestom.
 
Aljaž Bratec
Matic Vesel
Urban Oman
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Naslednje evropsko prvenstvo na sporedu je so odigrali mladinci U18, fantje letnika 1999 in mlajši. Helios Sunsi smo imeli v ekipi dva svoja košarkarja, Adriana Jogana in Nejca Klavžarja, ki je bil tudi kapetan in eden od glavnih nosilcev ekipe. Mladinci so na koncu, podobno kot njihovi starejši vrstniki, osvojili končno 14. mesto na prvenstvu, ki je potekalo na Slovaškem. Smo pa imeli dva predstavnika na tem prvenstvu tudi v mladinski reprezentanci Rusije, ki je končala na 9. mestu, in sicer sta naš klub tam zastopala Alexander Shashkov in Aleksandr Sinababnov.
 
Nejc Klavžar
Adrian Jogan

 

 

 

 

 

Alexander Shashkov
Aleksandr Sinebabnov
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kadetsko U16 prvenstvo, za fante letnika 2001 in mlajše, je bilo zadnje od fantovskih evropskih prvenstev, Domžalčani pa smo imeli tam pogojno enega košarkarja. Kapetan ekipe je bil namreč Rok Radović, še pred letom dni naš košarkar, ki pa svojo kariero nadaljuje pri zagrebški Cedeviti.

Rok Radović

Rok je zagotovo eden najbolj potencialno zanimivih slovenskih košarkarjev, tudi na prvenstvu v Črni gori pa je bil glavni motor kadetske reprezentance. Fantje so nesrečno izgubili tisto odločilno tekmo osmine finala s Hrvaško, ki bi jih lahko pripeljala med najboljših osem ekip v Evropi, na koncu pa so se morali zadovoljiti z 10. mestom.

 
Ta vikend pa se je v Slovenj Gradcu zaključil tudi SloveniaBall, prva reprezentančna akcija za mlade košarkarje, letos za generacijo fantov, rojenih v letu 2003. Od košarkarjev Helios Suns sta bila tam Jošt Flerin in David Savić, slednji pa je bil prav tako kapetan svoje ekipe Slovenia Blue. Torej, štiri reprezentančne selekcije in kar trije kapetani. Ni slabo. Ekipa “modrih” je turnir končala na odličnem 3. mestu, potem ko so v zadnji tekmi ugnali Črno goro.
 
Jošt Flerin in David Savić

Tudi slovenska članska reprezentanca ima nekaj domžalske primesi. Na širšem seznamu selektorja Igorja Kokoškova je bil naš lanski član, Tomaž Bolčina, a se je letos nastopu za izbrano vrsto odpovedal. Kar nekaj časa je bil del reprezentance letošnji povratnik v Domžale, Blaž Mahkovic, ki se je medtem že poslovil s priprav. Na končnem seznamu 12-ih potnikov na EuroBasket, naši začenjajo na Finskem in seveda nadaljujejo v Turčiji, pa sta dva naša nekdanja člana, Klemen Prepelič in Matic Rebec. Dodajmo, da je pomočnik selektorja Kokoškova naš nekdanji igralec in trener, Rado Trifunović. Še eno člansko prvenstvo pa ima za sabo nov košarkar Helios Sunsev, Miha Zupan. Na olimpijskih igrah gluhih v Turčiji je z reprezentanco prišel do 6. mesta.

 
Kot že zadnjih nekaj let, pa je tudi kdo od naših trenerjev vpleten v delo mlajših reprezentanc. Tokrat je imel pestro poletje Gašper Papež, vodja pionirskega pogona in Šole košarke Helios Suns. Najprej je bil del štaba ženske U20 reprezentance, s katero so prišli do največjega uspeha ženske košarke v Sloveniji. Po lanski zlati medalji na evropskem prvenstvu divizije B, so se letos še toliko bolj izkazali in na evropskem prvenstvu divizije A na Portugalskem prišli do srebrne medalje! Po povratku v Slovenijo je Gašperja čakal kratek premor, potem pa se je na prvenstvu U18 na Slovaškem pridružil še zgoraj omenjenim Nejcu Klavžarju, Adrianu Joganu in preostali mladinski reprezentanci.
 
Tako torej, še eno pestro poletje je za našimi mladimi košarkarji in trenerji. Z dobrim delom, verjamemo, da bo podobno tudi prihodnje leto.