V prvi uradni tekmi sezone so domžalski Helios Sunsi v svoji dvorani, v 1. kolu pokala Helios Alpe Adria, gostili Levicke Patriote iz Slovaške. Slednji so po odličnem prvem polčasu na koncu celo trepetali za zmago, a Domžalčanom popoln preobrat le ni uspel. Zmaga je z 81:74 tako odšla na Slovaško.

Jure Pelko je tekmo končal z 22 točkami.

Prva tekma sezone, tista prava seveda, in to pred novim predsednikom kluba, Davidom Kubalo, je bila očitno vseeno malce prehud zalogaj za mlado, predvsem pa na novo sestavljeno domžalsko ekipo. Gostje iz Levic so v prvih desetih minutah dosegli štiri trojke, do polčasa že sedem, ter po 1. četrtini vodili že s 26:17. Trener domačih, Jovan Beader, je bil upravičeno jezen na svoje košarkarje, ki v prvi četrtini, v drugi pa šele nekaj sekund pred koncem, niso izpolnili bonusa osebnih napak, gostom pa so dopustili da v prvem polčasu dosežejo kar 50 točk. Piko na i prvim dvajsetim minutam je, s trojko skoraj da iz polovice igrišča, postavil Simon Krajčović za 50:31 ob glavnem odmoru.

V tretjem delu igre se stanje na igrišču ni pretirano spremenilo, pravzaprav so gosti pobegnili že na +24, 60:36, po dveh tehničnih napakah domačega kapetana Jureta Močnika. Ko je semafor minuto pred koncem 3. četrtine kazal 69:44, je bila tekma bolj kot ne odločena. A se s tem ni strinjal Jure Pelko, ki je v zaključku tretje in začetku zadnje četrtine, za domžalsko serijo 17:0, prispeval kar 12 točk, ter Sunse pripeljal na osem točk zaostanka (61:69). Oživeli so preostali košarkarji, oživela je tudi domžalska publika, in pred nami je bila napeta končnica, v kateri so domači zaigrali na vse ali nič. Vprašanje je bilo le, če bodo imeli dovolj moči, predvsem pa dovolj časa, za popoln preobrat. Dobro minuto pred koncem, pri zaostanku za štiri, je imel Jure Besedić met za tri za popoln približek, a žoga ni hotela skozi obroč. Slovaki so nato mirno in zbrano izvajali proste mete in prišli do, treba je priznati, zaslužene zmage v gosteh z 81:74.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev.

Pri domačih sta Jure Pelko in Blaž Mahkovic tekmo končala z 22 oz. 20 točkami, pri gostih pa je s 17 točkami in 8 skoki blestel Tanel Kurbas.

Jure Pelko, Helios Suns: “Prvi polčas je bil res slab, bili smo premehki tako v obrambi, kot v napadu. V drugih dvajsetih minutah smo se le prebudili in se Levicam na koncu povsem približali. Ampak, če v taki tekmi ves čas zaostajaš, je na koncu težko obrnit rezultat. Pozna se utrujenost, izgubiš veliko moči, da sploh prideš nazaj v tekmo, in danes nam je na koncu žal malo zmanjkalo. Gostje so zasluženo slavili, za kar jim lahko samo čestitam.”

Blaž Mahkovic je bil drugi strelec Sunsev z 20 točkami.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Ne razumem naše igre v prvem polčasu. Lahko bi govorili, da skoraj da nismo trenirali zadnje dni, saj je kar nekaj fantom poškodovanih, ampak to ni izgovor. Nesprejemljivo je dobiti 50 točk v polčasu na domačem parketu, ob tem pa niti ne izpolniti bonusa. V drugem polčasu smo poskušali stvari malo obrnit, žal pa smo kmalu po odmoru ostali brez Jureta Močnika, pred koncem pa še brez Jureta Pelka, tako da je žal zmanjkalo sape. To je za nas dobra klofuta pred začetkom državnega prvenstva, da nam bo jasno, da je konec s prijateljskimi tekmami, in da zdaj prihajajo tisti pravi obračuni. Imamo mlado, predvsem pa povsem na novo sestavljeno ekipo, tako da nam ostane le delo, delo in še enkrat delo pred naslednjimi pomembnimi tekmami.”

Miha Vašl, Basketbal Levice: “Tekmo smo dobro odprli in si do polčasa priigrali 19 točk prednosti. Razumljivo za prvo uradno tekmo sezone, pa še v gosteh, smo v drugem polčasu padli in Helios se je približal na vsega štiri točke zaostanka. Z mirnim izvajanjem prostih metov smo vseeno prišli do zaslužene zmage. Heliosu vse čestitke za borbo, želim jim čim bolj uspešno sezono.”

Teo Hojč, trener Basketbal Levic: “Zelo sem zadovoljen z današnjo predstavo mojih košarkarjev. Premagali smo odlično ekipo, s posamezniki, ki imajo izkušnje igranja iz tudi precej močnejših lig kot je ta. Helios je na koncu pokazal svojo kvaliteto, ko nas je spravil v napeto končnico, ampak z nekaj pravimi odločitvami in tudi malce sreče, nam je uspelo, mislim da zasluženo, slaviti. To soboto začnemo tudi že z državnim prvenstvom, tako da moramo na tale obračun hitro pozabiti. Vsak dan moramo trdo delati in mislim, da smo na pravi poti, da imamo še eno uspešno sezono. Na koncu bi se rad vsem iz domžalskega kluba zahvalil za topel sprejem in gostoljubje. Obljubim, da se bomo močno potrudili, da jim v Levicah vrnemo uslugo.”

Miha Zupan se je vrnil po poškodbi hrbta in v statistiko vpisal 9 točk in 6 skokov.

Naslednja tekma Domžalčane predvidoma čaka čez teden dni, ko naj bi se v prvi tekmi 2. kroga Pokala Spar v gosteh pomerili s Cerknico, a je vse odvisno od (ne)rešitve nesoglasij na relaciji klubi-zveza-sodniki.

Helios Alpe Adria Cup, 1. kolo (Domžale, 26.09.2017)

Helios Suns – Basketbal Levice 74:81 (17:26, 14:24, 19:19, 24:12)

Helios: Rojc 6 (5 pod.), Pelko 22, Jogan, Oman 2, Zupan 9 (6 sk.), Močnik 2, Mahkovic 20, Besedić 7, Shashkov 6 (5 sk.), Strel
Levice: Bachan, Krajčović 12, Ziak 5, Smith 2, Bojanovsky 4 (7 sk.), Vašl 10, Danielić, Kurbas 17 (8 sk.), Adamik, Petani 10 (8 pod.), Sims 10, Djurić 11