Košarkarji Helios Suns bodo vsaj še eno kolo počakali na prvo zmago v Ligi Nova KBM. Na domačem parketu, pred zelo lepo zapolnjeno Športno dvorano Domžale, so si novinci iz Ljubljane, košarkarji Ilirije, z razigranim prvim polčasom priigrali dovolj visoko prednost, ki so jo uspešno zadržali do konca in slavili z 72:64.

Domžalčani so v začetku tekme dobro branili prostor pod svojim obročem, a so bili Ilirijani odlični pri metu od daleč in tekmo odprli s kar petimi zadetimi trojkami. Kljub temu so domači še dve minuti do konca prve četrtine, po dveh zadetih prostih metih Mihe Zupana, vodili z 18:17. Potem, ko je četrtino z dvema košema zaključil gostujoči organizator igre Žan Mark Šiško, pa so na prvi daljši odmor vseeno odšli z zaostankom štirih točk (20:24). Na začetku drugih desetih minut je Ilirija s 6:0 prvič povedla za 10, 30:20, minuta odmora s strani domačega trenerja Jovana Beaderja pa ni pretirano zalegla. Ob težavah visokih košarkarjev Heliosa z osebnimi napakami, tako Zupan, kot Jure Besedić, sta imela po tri že v prvem polčasu, so Ilirijani brez večjih težav prednost zadržali vse do polčasa (41:32).

Po trojki izkušenega Stipeta Modrića na začetku tretjega dela igre je prednost Ilirije znašala že 15 točk, 52:37, nato pa so se končno prebudili tudi Domžalčani. Začela sta mlada Nejc Klavžar in Urban Oman, svoje sta dodala še Zupan ter Blaž Mahkovic, in pred zadnjimi desetimi minutami je bilo “le” -7, 51:58. V začetku zadnje četrtine so se domači nekajkrat približali na pet točk zaostanka, a so imeli gosti vsakič pripravljen odgovor. Ko sta zaradi petih osebnih napak iz igre morala naša Besedić in Zupan, zmaga gostov ni bila več ogrožena. Končalo se je z 72:64 za Ilirijo.

Pri Helios Sunsih je bil z 22 točkami najbolj razpoložen Blaž Mahkovic, temu pa je dodal še 6 skokov. 15 točk in 5 podaj je prispeval Jure Pelko. Na drugi strani je bil z odličnim metom izza črte 6,75m (5/6) z 18 točkami prvi strelec Ilirije Anže Germ, 15 točk in 5 skokov pa je dodal še lani naš član Luka Vončina.

Jure Besedić, Helios Suns: “Po rezultatu sodeč v obrambi niti nismo odigrali slabo, ampak na terenu se nismo držali dogovorov izpred začetka tekme. V naslednjih dneh, tednih moramo dvigniti nivo naše igre, je pa vseeno to šele začetek prvenstva, tako da je še vse pred nami.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Čestitke ekipi Ilirije za zasluženo zmago. Mi smo odigrali izredno slabo v napadu, tokrat so nam težave delale predvsem izgubljene žoge, ob slabem izkoristku meta za dve točki in ponovnih težavah z linije prostih metov pa je na koncu težko slaviti. Dolgo smo iskali dobre situacije v napadanju conske obrambe, slabo pa smo napadali tudi prevzemanje in situacije visoki-nizki. Nihče nas ni pretirano presenetil, niti Germ ne, a smo mu dopustili preveč odprtih metov, za današnjo predstavo pa mu lahko samo čestitam. Mi čakamo še dva igralca, ki bosta popravila naš met in pa igro po globini, do takrat pa nam ostane le trdo delo.”

Naslednjo soboto, 28.10., naj bi Sunsi gostovali v Novem mestu, a je zaradi igranja Krke v 2. Ligi ABA možna še kakšna sprememba termina tekme.

Liga Nova KBM, 3. kolo (Domžale, 21.10.2017)

Helios Suns – Ilirija 64:72 (20:24, 12:17, 19:17, 13:14)

Helios Suns: Rojc, Pelko 15 (5 podaj), Jogan, Oman 3 (6 skokov), Zupan 12, Močnik 2 (6 podaj), Klavžar 4, Mahkovic 22 (6 skokov), Besedić 6, Shashkov, Strel
Ilirija: Čučović, Hukić 6, Ružič 2, Cvetkovič 7, Rodič, Sarajlić, Mladenovski 5, Germ 18, Modrić 3 (6 skokov), Bajc 5, Šiško 11 (8 podaj), Vončina 15 (5 skokov)