Tisti, ki so so odločili sobotni večer preživeti v Športni dvorani Domžale, jim zagotovo ni bilo žal. No, morda le končnega rezultata tekme, ta je bil 72:70 v korist gostov s Primorske, vseeno pa so lahko uživali v pravi košarkarski poslastici, kjer ni manjkalo atraktivnih potez, negodovanja nad sodniki, zadetih trojk v zadnjih sekundah,… Predvsem pa so košarkarji Helios Suns in Sixt Primorske pokazali, kaj pomeni borba za vsako žogo vse do zadnje sirene.

Odlična otvoritev tekme s strani domžalskih košarkarjev, ki so že po nekaj minutah trenerja gostov, Jurico Golemca, prisilili v prvo minuto odmora, potem ko so hitro povedli z 9:0. Primorci se seveda niso predali že kar takoj na začetku, ampak so vztrajno nižali ta zaostanek. Ob koncu prvega dela igre je bilo še lepih 19:12 za Helios, po dveh zaporednih trojkah nekdanjega “barvarja” Alena Hodžića v 13. minuti tekme, pa je že bilo 20:19 za Primorsko. Naslednjih nekaj minut je bil dvoboj poravnan, potem pa so gostje, predvsem po zaslugi domžalskih napak v napadu, hitro pobegnili na +9, 37:28. Podobna razlika je bila tudi ob polčasu, ko je semafor kazal 39:31 v korist Koprčanov.

Blaž Mahkovic

Gostje so priigrano prednost držali vse do sredine tretje četrtine, ko sta danes dobro razpoložena Jure Besedić in Blaž Mahkovic, s serijo 13:6 Domžalčane pripeljala na vsega dve točki zaostanka (51:53) pred zadnjimi desetimi minutami igre. Ekipi sta nato prvo polovico zadnje četrtine igrali v serijah, ko so Domžalčani povedli za 3, so jih gostje ujeli in ušli na enako razliko, in obratno. Slabo minuto pred koncem, po zahtevani minuti odmora s strani domačega trenerja Jovana Beaderja, sta nespametno žogo izgubila Besedić in pa Matej Rojc, na drugi strani pa je to uspel kaznovati še drugi nekdanji član Heliosa, Marjan Čakarun, ki je Primorsko popeljal do vodstva z 71:70. Nov time out v Domžalah.

Sledil je odlično izpeljan napad domačih, po katerem je do odprtega meta izza črte 6,75m prišel Jure Pelko, a žoga ni hotela skozi obroč. Po nekaj odbijanja je le-ta prišla v roke Besediću, a tudi njegov met za tri ni našel cilja in gostje so se lahko veselili težko prigarane zmage, potem ko jo je še z enim zadetim prostim metom, za končnih 72:70, zapečatil Čakarun.

Pri Domžalčanih je Blaž Mahkovic tekmo končal pri 20 točkah in 5 skokih, Jure Besedić je dodal 15 točk in 7 skokov, zelo raznovrstno partijo pa imata za sabo tudi Jure Pelko (12 točk, 6 skokov, 4 podaje) in kapetan Jure Močnik (10 točk, 5 skokov, 6 podaj). Na drugi strani je bil najbolj učinkovit tisti, ki dvorano tudi najbolj (sveže) pozna, Marjan Čakarun je obračun končal s 17 točkami in 11 skoki.

Jure Močnik, Helios Suns: “Na koncu je škoda tega poraza, mislim, da smo si danes zaslužili več. Odločila je druga četrtina, ki smo jo izgubili z visoko razliko. Uspelo se nam je vrniti nazaj v igro, na koncu smo imeli celo dva odprta meta za vodstvo, a na našo nesrečo žoga ni hotela skozi obroč. Vseeno nam ta predstava daje samozavest za nadaljnje tekme, sledi pokal Helios Alpe Adria in nato spet hitro pomembni obračuni v slovenskem prvenstvu.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Čestitam ekipi Primorske na zmagi, mislim pa, da tudi naša zmaga danes ne bi bila nezaslužena. Škoda je bilo napak v drugi četrtini, potem ko smo tekmo res dobro odprli. Naša selekcija rešitev v napadu je bila v tem delu igre zelo slaba. V glavnem odmoru smo se dogovorili, da zaigramo bolj pametno v napadu, za obrambo pa kakšnih posebnih kritik tako ali tako ni bilo. Glede na potek tedna, z vsemi odsotnostmi zaradi poškodb in bolezni, sem lahko samo ponosen na fante, da so odigrali tako hrabro tekmo. Pelko po bolezni, Klavžar po poškodbi, predvsem pa Shashkov, ki sem mu hvaležen, da je sploh prišel na tekmo, potem ko je cel teden ležal doma z vročino. Na koncu je vse skupaj odločil en met, en skok,… Težko je zdaj kaj pametnega povedati, lahko nam je le žal na izgubljeni priložnosti. Življenje teče dalje, prvenstvo prav tako, upam le, da se nam bo ta borba enkrat nekje tudi povrnila.”

Helios Sunse zdaj čakata dve tekmi pokala Helios Alpe Adria, v sredo odhajajo v Graz (Avt), naslednjo soboto pa v Domžale prihaja češka ekipa Sluneta Usti nad Labem.

Liga Nova KBM, 7. kolo (Domžale, 18.11.2017)

Helios Suns – Sixt Primorska 70:72 (19:12, 12:27, 20:14, 19:19)

Helios Suns: Brodnik 3, Rojc 4, Pelko 12 (6 skokov), Jogan, Oman, Močnik 10 (5 skokov, 6 podaj), Klavžar 3, Mahkovic 20 (5 skokov), Besedić 15 (7 skokov), Shashkov 3, Strel
Sixt Primorska: Ferme 6, Čakarun 17 (11 skokov), Joksimovič 4, Mulalić 9, Kosi 6, Zupan 4, Hodžić 9, Vujasinović 6 (5 skokov, 6 podaj), Baldassi, King 11 (6 skokov), Morina, Glas