Prvič letos smo v domžalski športni dvorani Domžale pozdravili naše najmlajše košarkarje, tiste, ki pridno vadijo po osnovnih šolah v Šoli košarke Helios Suns. In odziv je bil izjemen! Kaj izjemen, rekorden! Skoraj 180 otrok od 1. do 6. razreda je prišlo pokazat svoje košarkarsko znanje, predvsem pa preživet lepo, športno nedeljsko dopoldne v družbi svojih vrstnikov.

Letošnjega 1. dne Šole košarke se je udeležilo rekordno število otrok.

Sistem tekem, ki se je lani lepo prijel, se je nadaljeval tudi letos. Vsi otroci že zjutraj pridejo v dvorano, kjer se z žrebanjem porazdelijo v štiri številčno enake ekipe, ki nato igrajo vsaka proti vsaka. Tako vsak otrok igra tri košarkarske tekme, med tem pa čas preživlja v igralnici z igranjem družabnih iger in risanjem ali pa z ogledom športnih in risanih filmov v improviziranem kinu. Težava, pozitivna seveda, ki smo jo imeli, pa je bil rekordni obisk naših mladih košarkarjev. Vrsta na žrebu se kar ni in ni želela končati; otrok druge triade je bilo skoraj 80, torej ravno za vse pripravljene “srečke”, mlajših otrok prve triade pa je bilo skoraj da 100, tako da smo morali na hitro odreagirati, saj jih je bilo celo preveč za vse “srečke”!

Otroci so uživali tako na, kot tudi ob parketu. Za krajšanje časa med tekmami smo pripravili igralnico in kino sobo.

Ker vse izžrebane ekipe na turnirju igrajo tri košarkarske tekme, so kljub dejstvu, da so bile ekipe sestavljene s preko 20 igralci, vsi mladi košarkarji dobili dovolj priložnosti za igro. Vseeno pa smo hitro začeli razmišljati, kako bi naslednjič izboljšali tudi pa del, zato bomo v prihodnje za mlajše naredili dva, morda pa celo tri manjša igrišča, sestavili manjše ekipe, tako da bodo imeli še nekaj več od igre. Torej rabimo samo še par nižjih košev…

Za naslednjič že pripravljamo nekaj izboljšav, saj bomo za najmlajše pripravili več košarkarskih igrišč, da bodo lahko ekipe vsaj malo manjše.

Rezultati na teh turnirjih nikoli niso v ospredju. Vsi otroci na parketu preživijo približno enako število minut. Se poskušajo ob tem zabavati. Ko jim uspe kaj košarkarsko čudovitega, na tribuni poiščejo svoje starše in jim pomahajo. Takrat se vidi zadovoljstvo, predvsem pa njihov ponos, ob doseženem. Ko odkrivajo svoje sposobnosti, ki jih morda sploh še niso poznali. Videti nasmejane obraze, veliko takih, ki se v ekipi med sabo sploh ne poznajo, je neprecenljivo. In prav to daje smisel delu vsem trenerjem, ki skrbijo za te mlade košarkarje na turnirju, predvsem pa vsakodnevno na treningih Šole košarke. Tokrat smo doživeli še obisk nekaterih članskih košarkarjev Helios Suns, ki so že tako lep dan našim najmlajšim košarkarjem še polepšali.

Uživali smo! In bomo letos še veliko! Naslednjič že v mesecu decembru!