Trojka Jureta Besedića dobro minuto pred koncem in pa mirna roka z linije prostih metov Blaža Mahkovica in na koncu še Mateja Rojca v zadnjih 45 sekundah so Helios Sunsem prinesli novo zmago v Ligi Nova KBM. V dramatični končnici so bili Domžalčani v gosteh, s 66:62, boljši od favoriziranega Šenčurja Gorenjske gradbene družbe.

Kot je potem na koncu dejal trener Jovan Beader, čestitke igralcem za borbo vseh 40 minut, saj niti za sekundo, pa čeprav so večji del tekme zaostajali, niso nehali verjeti v končno zmago. A začetek ni bil obetaven. Nekdanji “barvar” Smiljan Pavić je bil v uvodnih minutah izredno razpoložen, Domžalčani pa so se hitro znašli v zaostanku. Tri minute pred koncem prve četrtine so sicer, s polaganjem Alexandra Shashkova, uspeli izenačiti na 12:12, a so domači odgovorili z delnih 9:0, končni rezultat četrtine (21:15) pa je s trojko postavil kapetan Jure Močnik. Tudi drugi del igre so bolje začeli Šenčurjani in se z novima dvema točkama Pavića odlepili na +8, 27:19. Potem pa sta družno udarila Nejc Klavžar in Blaž Mahkovic ter s serijo 12:2 Domžalčane pripeljala do prvega vodstva na tekmi (31:30). Po trojki Jureta Besedića je bilo nato ob glavnem odmoru poravnano na 35:35.

Blaž Mahkovic je tokrat za zmago prispeval 24 točk, še naprej pa ostaja prvi strelec Lige Nova KBM s povprečno 20,7 točkami na tekmo.

Sunsi so na začetku tretje četrtine še vodili z 39:37, od tu dalje pa so bili vse do zadnjih minut stalno v rahlem zaostanku. Pri domačih se je razigral še Dino Murić, tako da so pred zadnjimi desetimi minutami vodili z 51:45. Še dve minuti in pol pred koncem tekme so imeli domači prednost sedmih točk (58:51), potem pa sta Matej Rojc in Jaka Brodnik z dvema polaganjema ujela priključek, Besedić pa je, z v uvodnih vrsticah omenjeno trojko, rezultat poravnal na 58:58 dobro minuto pred zadnjo sireno. Potem pa je na vrsto prišla loterija prostih metov. Kar je bila letos običajno domžalska slabost, se je s šestimi zbranimi prostimi meti Mahkovica in še dvema Rojca v zadnjih 45 sekundah končno obrnilo tudi nam v prid. Domači so v zadnjih sekundah še poskusili priti do kakšnega napadalnega skoka, ki bi jim morda lahko še malce podaljšal upanje na morebitno zmago, a je bila tokrat zbranost, pa verjetno tudi malo sreče, na naši strani. Končalo se je s 66:62 za Helios Sunse.

Za domače je Smiljan Pavić, ob stoodstotnem metu iz igre, dosegel 18 točk in temu dodal še 8 skokov, po 15 točk sta dodala še rekonvalescent Dino Murić (11 skokov) in izkušeni Miljan Pavković. Pri naših z dobrimi strelskimi predstavami nadaljuje novopečeni reprezentant Blaž Mahkovic, tokrat je dosegel 24 točk, 14 jih je prispeval še Jure Besedić. Dodajmo, da so sicer domači Domžalčane nadskakali z 38:21, Sunsi pa so v celi tekmi zbrali le en napadalni skok. Za tokratno zmago se lahko zahvalijo predvsem solidnemu metu iz gre (46%, 32/49) ter dobremu izvajanju prostih metov (81%, 13/16), lep doprinos pa so imeli tudi vsi mlajši, ki so na parketu skupno preživeli kar četrtino igralnega časa.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Čestitke fantom, da so se borili do zadnjih sekund in verjeli v zmago, pa čeprav smo večino tekme zaostajali. Potrdilo se je tisto, o čemer smo že govorili, da skok in zadeti prosti meti v izenačeni končnici rešujejo tekme. Na koncu smo zamenjali obrambo na pick&rollu, kjer so imeli domači nekaj težav, kot rečeno pa smo v pravem momentu pobrali pomembne skoke in zadeli proste mete ter tako prišli do zmage. Čestitke za borbo tudi domačim, tokrat je bila v končnici zbranost in sreča na naši strani.”

Naslednja preizkušnja Domžalčane čaka na “miklavževo” sredo, 6.12., ob 19.00, ko se bodo v povratni tekmi 4. kroga Pokala Spar, v domžalski športni dvorani, pomerili z ljubljansko Ilirijo. Ljubljančani imajo s prve tekme prednost treh točk (84:81).

Liga Nova KBM, 8. kolo (Šenčur, 2.12.2017)

Šenčur Gorenjska gradbena družba – Helios Suns 62:66 (21:15, 14:20, 16:10, 11:21)

Šenčur G.g.d.: Novak, Sajevic, Murić 15 (11 skokov), Rizvić 6, Martinčič, Pavić 18 (8 skokov), Babič, Blair, Rebec 5,  Varagič, Pavković 15
Helios Suns: Brodnik 8, Rojc 4, Pelko (5 skokov), Jogan, Bratec, Oman 3, Močnik 3 (5 podaj), Klavžar 5, Mahkovic 24, Besedić 14, Shashkov 5, Strel