Na povratni tekmi 4. kroga Pokala Spar smo spremljali ravno zrcalno domžalsko podobo glede na prvo srečanje. Če je bil v Hali Tivoli dober prvi in slab drugi polčas, pa je bilo tokrat v domžalski športni dvorani prvih dvajset minut še bolj zmernih, drugih dvajset pa je bilo praktično za učbenike. Predvsem z odlično obrambo so Domžalčani povsem zaustavili košarkarje Ilirije, na koncu slavili s kar 90:54 in se tako brez večjih pretresov uvrstili v naslednji krog tekmovanja.

Jaka Brodnik

V prvem polčasu sta bili ekipi ves čas tesno skupaj, razen na začetku druge četrtine, ko je Ilirija pobegnila na 26:21, a so se Domžalčani s serijo 8:0 hitro vrnili v igro. Ljubljančane je v igri držal predvsem sveži reprezentant Žan Mark Šiško, pri domačih pa sta bila v prvi polovici tekme razpoložena Alexander Shashkov in Jaka Brodnik. Ob polčasu je semafor kazal 40:39 za Sunse.

Blaž Mahkovic

Jure Močnik in Blaž Mahkovic sta z osmimi zaporednimi točkami odprla drugi polčas, dve je dodal še Matej Rojc za 50:39 in trener gostov Saša Dončić je moral poseči po minuti odmora. Le za en napad je stvar zalegla, da je Rade Rodić zadel trojko, potem pa so Domžalčani z novo serijo, tokrat z 11:0, skočili na 61:42 in obračun oz. dvoboj dveh tekem praktično odločili. Ilirija se je na začetku zadnje četrtine še približala na -13 (53:63), a je semafor tri minute pozneje, ko se je razigral še Jure Pelko, kazal že 79:50. V zadnjih minutah so priložnost za igro dobili še najmlajši, se na tokratni tekmi tudi vsi vpisali med strelce in tekmo končali z rezultatom 90:54.

Prvi strelec tokratnega obračuna je bil Blaž Mahkovic z 18 točkami, eno manj je dodal Jaka Brodnik, pri 13ih pa sta se zaustavila Jure Pelko in Alexander Shashkov. Pri Iliriji je bil dvoštevilčen le Žan Mark Šiško, ki je dosegel 12 točk.

Jure Besedić, Helios Suns: “V prvem polčasu smo čutili še nekaj pritiska tistega zaostanka iz prve tekme. Ko smo v drugih dvajsetih minutah prvič pobegnili, smo se končno sprostili, se držali naših dogovorov in zasluženo visoko slavili.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Na koncu nepričakovano visoka zmaga, za kar lahko fantom le čestitam. V prvem polčasu smo imeli še nekaj težav z njihovo consko obrambo, ko pa se nam je v začetku drugega končno malo odprlo, smo hitro pobegnili na varno razliko in na koncu zasluženo slavili.”

S skupnih 171:138 Domžalčani napredujejo v naslednji krog Pokala Spar, žreb parov 5. kroga bo v četrtek, 7. decembra, ob 12. uri, v prostorih Košarkarske zveze Slovenije.

Alexander Shashkov

Pokal Spar, povratna tekma 4. kroga (Domžale, 6.12.2017)

Helios Suns – Ilirija 90:54 (21:23, 19:16, 23:9, 27:6)

Helios Suns: Brodnik 17, Rojc 6, Pelko 13, Jogan 2, Oman 4, Močnik 10, Klavžar 3, Mahkovic 18, Besedić 2, Shashkov 13, Strel 2
Ilirija: Čućović 7, Ružič, Cvetković 5, Rodić 6, Sarajlić, Mladenovski 4, Germ 2, Modrić, Bajc 7, Šiško 12, Širovnik 4, Vončina 7