Domžalčani so v 9. kolu Lige Nova KBM doma gostili državne prvake, košarkarje Petrol Olimpije. Slednji so bili v ospredju večino tekme, na koncu pa so jim morali Helios Sunsi priznati premoč s 84:75.

Domžalčani so morali tokrat priznati premoč Petrol Olimpiji.

Že sam začetek je nakazal, da domači tokrat morda le niso najbolj pri stvari. Olimpija je narekovala ritem v uvodnih minutah, povedla z 8:2 in 10:4, potem pa so se Domžalčani le prebudili, a kot se je izkazalo kasneje, le za kratek čas. Z raznovrstnimi napadi, ki so jih zaključevali Blaž Mahkovic, Matej Rojc in s trojko nato še Jure Močnik, so Sunsi ob koncu prve četrtine celo vodili s 23:22, to pa je bilo tudi zadnje domžalsko vodstvo na tekmi. Sicer so se v drugih desetih minutah še držali zraven, k sreči je bil vsaj malo razpoložen Rojc, tudi dvakrat izenačili na 34 in 36, a je zadnja minuta polčasa spet pripadla gostom, ki so ob glavnem odmoru vodili z 41:36.

V drugem polčasu se je razlika vseskozi gibala blizu desetih točk. S košem Jureta Besedića v 27. minuti so Domžalčani prišli na -6 (46:52), Ljubljančani pa so imeli vsakokrat pripravljen odgovor, tako da so hitro spet skočili na varno razdaljo. Zadnji resnejši poizkus so Sunsi pripravili sredi zadnje četrtine, ko je Mahkovic znižal na 61:67, a sta na drugi strani s trojkama odgovorila Roko Badžim in nekdanji “barvar” Domen Lorbek, in tekma je bila bolj kot ne zaključena. Do konca so bili domači blizu, a hkrati daleč, da bi resneje ogrozili zmago Olimpije, ki je s trojko Badžima ob sireni na koncu slavila s 84:75.

Pomagalo ni niti 26 točk in 9 skokov Blaža Mahkovica.

Pri domačih sta bila razpoložena Blaž Mahkovic s 26 točkami in 9 skoki, 19 točk je dodal še kapetan Jure Močnik, prvi strelec Olimpije pa je bil z 21 točkami Roko Badžim.

Blaž Mahkovic, Helios Suns: “Pred tekmo je bilo jasno, da je Olimpija favorit, a smo se vseeno poskušali upreti po naših najboljših močeh. Mislim, da smo tokrat pokazali premalo energije, že v začetku tekme smo bili nekako v krču. Razlika se je gibala med šestimi in desetimi točkami, bližje pa nam žal ni uspelo priti, tako da je Olimpija na koncu zasluženo slavila.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Zaslužena zmaga Olimpije, ki je kontrolirala tekmo od prve minute dalje. V nekem trenutku smo sicer ujeli priključek, a so Ljubljančani zadeli, ko je bilo najbolj potrebno in pomembno. Imeli smo težave z njihovo obrambo, kjer smo slabo napadali prevzemanje in njihove visoke igralce. Ob Mahkovicu in Močniku nam je tokrat manjkal še kakšen razpoložen košarkar več, da bi lahko resneje ogrozili Olimpijo.”

“Če želiš premagati Olimpijo, rabiš več razpoloženih igralcev,” je po tekmi dejal trener Sunsev Jovan Beader.

Domžalčane v naslednjem tednu čakata novi dve tekmi. V sredo v 5. krogu Pokala Spar gostujejo v Kranju pri Triglavu, v nedeljo pa ste vabljeni na novo domačo tekmo, ko v domžalsko športno dvorano prihajajo finalisti lanskega državnega prvenstva, košarkarji Rogaške.

Liga Nova KBM, 9. kolo (Domžale, 10.12.2017)

Helios Suns – Petrol Olimpija 75:84 (23:22, 13:19, 17:21, 22:22)

Helios Suns: Brodnik 6, Rojc 11, Pelko (5 podaj), Jogan, Oman 2, Močnik 19 (5 skokov), Klavžar, Mahkovic 26 (9 skokov), Besedić 11, Shashkov, Strel
Petrol Olimpija: Kastrati, Barbarič, Radulović, Oliver 15 (8 skokov), Špan 4, Bubnić 3 (6 skokov), Badžim 21 (6 podaj), Morgan 17 (7 skokov), Lorbek 18, Jurček, Hrovat 6