Helios Sunsi so odigrali prvo od štirih domačih tekem v enem tednu, na domačem parketu so kar z 71:45 nadigrali košarkarje Rogaške. Odlična igra v obrambi, posledično tudi samozavesten napad, predvsem pa po dolgem času enakovreden oz. celo dobljen skok pod obema obročema, so Domžalčanom prinesli pomembno zmago v Ligi Nova KBM.

Jure Pelko je bil prvi strelec Domžalčanov s 17 točkami.

Že začetek tekme je tokrat nakazal, da so stalna potovanja v Ligi ABA 2 od košarkarjev Rogaške terjala določen davek. Gostje so vodili le na samem začetku, ko je za 3:2 zadel nekdanji “barvar” Miha Fon, potem pa so vse niti igre prevzeli domžalski košarkarji in že po prvi četrtini vodili z 19:12. Nekaj slabe volje je na domači klopi povzročil le Jure Besedić, ki je imel hitro težave z osebnimi napakami, a ga je tokrat na položaju “petice”odlično nadomestil 17-letni Alexander Shashkov. Po trojki in polaganju Nejca Klavžarja, še enega golobradega mladeniča v domžalski ekipi, so Helios Sunsi sredi druge četrtine povedli že s 33:17, nato pa je sledilo nekaj minut domžalske suše, tako da je Ivan Batur, s trojko za 35:26 pred koncem polčasa, poskrbel za vsaj še malo upanja za preobrat gostov z Rogaške.

Začetek drugih 20 minut je bil sicer še nekoliko poravnan, nato pa so Domžalčani na krilih danes izvrstnega Jake Brodnika, sredi tretje četrtine je dosegel šest zaporednih domžalskih točk, ušli na +15, 50:35, in tekma je bila bolj kot ne odločena. Brez popuščanja v obrambnih nalogah so domači do izteka tekme le še povečevali svojo prednost, ki je bila najvišja prav ob končnih 71:45.

Jure Pelko je bil prvi strelec Sunsev s 16 točkami, po 12 sta jih dodala Jaka Brodnik (5 skokov) in Alexander Shashkov (dvojni dvojček z 12 skoki). Na drugi strani je bil pri Rogaški z 11 točkami najbolj učinkovit Ivan Batur.

Jaka Brodnik, Helios Suns: “Za nas je bila to danes zelo pomembna tekma. Morali smo pokazati pravo mero energije, uspeli smo razviti našo hitro in agresivno igro, predvsem pa smo bili dobri v skoku, kar nam je dalo samozavest tudi za napad. S tako obrambo, kot smo jo prikazali danes, pa je tako ali tako vse veliko lažje.”

Blaž Mahkovic tokrat ni bil strelsko razpoložen, a je zato s 14 ulovljenimi žogami postavil svoj osebni rekord v letošnji sezoni.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Najprej bi čestital svojim fantom za borbeno predstavo. Ni lahko zadržati Rogaške na 45 doseženih točkah. Res smo odigrali odlično v obrambi. V začetku tekme smo hitro ostali brez Besedića, ki je imel težave z osebnimi napakami, a ga je danes izvrstno nadomestil mladi Shashkov. Nekaj težav so nam v zaključku prvega polčasa povzročili z višjo peterko, a smo se med odmorom dogovorili, kako to reševati v drugem delu tekme. Tekmo je danes dobila obramba in pa končno naš enakovreden skok.”

Domžalčane v naslednjem tednu čakajo še tri domače tekme; najprej v torek, v povratni tekmi 5. kroga Pokala Spar, v Domžale prihaja kranjski Triglav, ogled tekme pa bo brezplačen. V sredo sledi obračun Helios Alpe Adria pokala z avstrijskim Grazem, v soboto pa v 11. kolu državnega prvenstva v domžalsko dvorano prihaja še Šentjur. Vse tekme se pričnejo ob 19. uri. VABLJENI!

Liga Nova KBM, 10. kolo (Domžale, 17.12.2017)

Helios Suns – Rogaška 71:45 (19:12, 16:14, 19:11, 17:8)

Helios Suns: Brodnik 12 (5 skokov), Rojc 11, Pelko 16, Jogan, Bratec, Močnik 7, Klavžar 7 (5 podaj), Mahkovic 3 (14 skokov), BEsedić 3, Shashkov 12 (12 skokov)
Rogaška: Kosič 6, Davis 5, Đuranović 4 (6 skokov), Fon 10 (7 skokov), Vujačič, Nikolić 4 (8 skokov), Batur 11, Pajić, Šantelj 5, Zajko, Drobnjak