Mednarodno srednjeevropsko tekmovanje Helios Alpe Adria Cup gre počasi h koncu skupinskega dela, kar pomeni, da se že rišejo prvi obrisi četrtfinalistov. Domžalčani so si z domačo zmago nad avstrijskim Gradcem oz. košarkarskim klubom UBSC Raiffeisen Graz, če smo malo bolj natančni, tudi teoretično že zagotovili eno od prvih dveh mest v svoji skupini, ki vodi naprej v četrtfinale. Obračun v Športni dvorani Domžale se je končal s 93:80 za Helios Sunse.

Jure Pelko je svojemu nekdanjemu klubu, tam je igral v sezoni 2015/16, natrosil 29 točk, temu pa dodal še po 6 skokov in podaj.

Glede na rezultat prve medsebojne tekme teh dveh nasprotnikov, ko so Domžalčani slavili za dobrih 40 točk, bi predvidevali, da jih tudi tokrat čaka lahko delo, vendar so se košarkarji z Gradca pokazali kot čvrst nasprotnik. Sicer so domači začeli zelo poletno in z nekaj lahkimi koši mladega Alexandra Shashkova po prvi četrtini povedli že z 28:14. Gostje so se ravnotežje vzpostavili v drugih desetih minutah, ko so zaigrali bolje v obrambi, tako da se je razlika vseskozi gibali okoli +10 za Helios, ob polčasu pa je bilo na semaforju 48:36.

Blaž Mahkovic je tekmo končal z dvojnim dvojčkom (16 točk in 12 skokov).

Ko se je v tretjem delu igre razigral Jure Pelko, svojemu nekdanjemu klubu je na tekmi natrosil kar 7 trojk, so Domžalčani prvič resneje pobegnili. Sicer trener Jovan Beader ni mogel biti najbolj zadovoljen z obrambo, a so bili domači zato toliko bolj napadalno usmerjeni, da so pred zadnjo četrtino pravzaprav tekmo že odločili (74:53). S kontrolo nad rezultatom so malo več priložnosti za igro dobili tudi mlajši košarkarji, vsaj tisti, ki so bili na voljo, in tekmo dokaj mirno pripeljali do konca in zmage s 93:80.

Jure Pelko je tekmo končal pri 19 točkah, dodal pa je še po 6 skokov in podaj, 18 točk je prispeval 17-letni Alexander Shashkov, dvojni dvojček pa je uspel Blažu Mahkovicu s 16 točkami in 12 skoki. Edini konkretno razpoložen na strani gostov je bil Američan Darien Nelson-Henry, ki je v statistiko vpisal 26 točk in neverjetnih 19 skokov.

Jure Pelko, Helios Suns: “Z nekaj manjšo rotacijo smo vzeli kar je bilo najbolj pomembno, končno zmago. To je bila že tretja tekma v štirih dneh, a najpomembnejša pravzaprav šele prihaja. Zdaj se moramo dobro odpočiti in se pripraviti na sobotni obračun s Šentjurjem.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Lahko smo zadovoljni z današnjo tekmo in zmago, ki nam je tudi teoretično prinesla uvrstitev v četrtfinale tekmovanja. Sicer smo igrali malo v valovih, ampak na koncu smo zasluženo slavili.”

Markus Galle, trener UBSC Raiffeisen Graz-a: “Tekma se je odvila bolj kot ne po pričakovanjih. Trenutno je pač Helios veliko boljša ekipa, vseeno pa mislim, da smo se jim dobro zoperstavili. Jim pa čestitam na zasluženi zmagi.”

Helios Sunse v tem tednu čaka še četrta domača tekma, v soboto v Domžale prihaja Šentjur.

Četrta domača tekma v sedmih dneh bo to soboto, 23.12., ko v Domžale, v tekmi 11. kola Lige Nova KBM, prihaja Šentjur. Začnemo ob 19. uri. VABLJENI!

Helios Alpe Adria Cup, 4. kolo (Domžale, 20.12.2017)

Helios Suns – UBSC Raiffeisen Graz 93:80 (28:14, 20:22, 26:17, 19:27)

Helios Suns: Brodnik, Rojc, Pelko 29 (6 skokov, 6 podaj), Jogan 9, Bratec, Oman, Močnik 6 (8 podaj), Klavžar 11, Mahkovic 16 (12 skokov), Besedić 4, Shashkov 18, Strel
UBSC Raiffeisen Graz: Nelson-Henry 26 (19 skokov), Gamberoni 17 (6 skokov), Maresch 12, Ališić 12, Turner 13, Rašić, Heuberger, Richter, Krasser