Kdor si je vzel čas in četrtkov večer preživel v košarkarski družbi v Športni dvorani Domžale, je bil v prvi tekmi četrtfinala Pokala Spar priča pravi napadalni poslastici Helios Sunsev in Petrol Olimpije. Že dolgo v Domžalah s strani obeh ekip ni padlo toliko točk, kot na tokratnem obračunu, ki se je po pravi drami končal z zmago Sunsev s 97:96.

Izreden strelski večer domačih je napovedala že prva četrtina, ko Jure Besedić, Jure Pelko in preostala domžalska zasedba sploh niso zgrešili meta iz igre! Pa da ne bo pomote, košarkarji Olimpije napadalno niso prav nič zaostajali. Tokrat sta se ekipi očitno odločili za več poudarka na igro v napadu, obramba pa je bila bolj drugotnega pomena. Kar pet domžalskih trojk smo videli že v prvi četrtini, ki se je končala z, za slovenske razmere atomskih, 31:29. Tudi v nadaljevanju domači napadalno niso prav nič popuščali. Ko je Matej Rojc v 17. minuti zadel novo trojko za 50:44, je bila to osma zadeta domžalska trojka iz prav toliko poskusov! V 2. četrtini je prve igralne minute dobil tudi novinec v moštvu Božo Đumić, ki jih je ob navdušenju občinstva tudi dobro izkoristil. Minus prvega polčasa, rezultat 58:47 je s črte prostih metov postavil Blaž Mahkovic, je bila poškodba kapetana Jureta Močnika, ki je nato preostanek tekme preživel na klopi.


Namesto močnika sta v nadaljevanju organizacije napada prevzela predvsem Matej Rojc in mladi Nejc Klavžar, kreativnost pa je do izraza prišla pri Pelku, ki je tekmo končal s kar 10 podajami. Sicer pa je bila 3. četrtina na eni strani v znamenju Mahkovica, na drugi pa Olimpijinega centra Jordana Morgana, ki sta pridno polnila nasprotni koš, so pa imeli Domžalčani red zadnjimi desetimi minutami še vedno 10 točk naskoka (82:72). Enaka razlika je bila še štiri minute pred koncem (90:80), potem pa je Olimpiji uspel delni izid 13:2 (tudi s trojkami Oliverja, Špana in Hrovata) za vodstvo s 93:92, prvo po prvi četrtini. V zadnjih minutah smo nato spremljali pravo dramo, odločilna pa je bila še ena trojka Pelka za domžalskih 96:93 in pa malo bolj zbrano izvajanje prostih metov s strani domačih košarkarjev. Končni izid, 97:96, je z zadetim prostim metom postavil Jaka Brodnik.

Pri Domžalčanih se je z 20 točkami in 5 podajami izkazal Blaž Mahkovic, odlično predstavo je s 17 točkami 5 skoki in 10 podajami prikazal Jure Pelko, pri 17 točkah pa se je, po izjemni prvi četrtini, zaustavil tudi Jure Besedić. Odlično tekmo ima za sabo tudi Olimpijin Jordan Morgan, ki se je zaustavil pri 26 točkah in 11 skokih.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Mislim, da smo danes zasluženo slavili, je pa škoda, da smo v drugem polčasu ostali brez kapetana Močnika. Verjetno bi bilo z njim vse skupaj lažje, sta ga pa Rojc in Klavžar dobro nadomestila. Ne glede na zmago, smo tudi fantom dejali, da je to šele prvi polčas tega obračuna. Danes smo pokazali, da smo jim s pametno igro lahko enakovredni, zato bomo naredili vsi, da tudi v povratni tekmi pridemo do morebitnega presenečenja.”

Povratno tekmo bosta ekipi odigrali v četrtek, 4.01.2018, v Stožicah, Domžalčane pa pred tem čaka še zadnja tekma v letu 2017, v soboto namreč v prestavljeni tekmi 1. kola Lige Nova KBM gostujejo v Rogaški Slatini.

Pokal Spar, prva tekma četrtfinala (Domžale, 28.12.2017)

Helios Suns – Petrol Olimpija 97:96 (31:29, 27:18, 24:25, 15:24)

Helios Suns: Brodnik 13 (6 skokov), Rojc 11, Pelko 17 (5 skokov, 10 podaj), Jogan, Oman, Močnik 2 (9 podaj), Đumić 10, Klavžar 2, Mahkovic 20 (5 podaj), Besedić 17, Shashkov 5, Strel
Petrol Olimpija: Kastrati, Barbarič, Radulović, Tratnik 2, Oliver 19 (6 skokov), Špan 8, Bubnić 5, Badžim 6, Morgan 25 (11 skokov), Lorvek 7, Battle 10, Hrovat 14 (5 podaj)