Helios Sunsi so prekinili serijo sedmih zaporednih zmag, potem ko so morali v povratni tekmi četrtfinala Pokala Spar v gosteh priznati premoč Petrol Olimpiji s 86:65.

Končni rezultat si pove dejstvo, da je Olimpija zasluženo prišla do zmage, ne pokaže pa povsem jasne slike, saj so bili Domžalčani še na koncu tretje četrtine povsem v igri za morebitno napredovanje. Ob domači zmagi za točko in zaostanku v Stožicah za vsega štiri, so bile vse možnosti še odprte. A je žal zmanjkalo moči.

Helios Sunsi so ostali brez polfinala Pokala Spar.

Težave so se sicer pojavile že takoj na začetku, ko je sredi prve četrtine postalo jasno, da je poškodba kapetana Jureta Močnika prehuda, da bi lahko celotno tekmo stiskal zobe. Že tako brez poškodovanega Nejca Klavžarja, je taktirsko palico prevzel Matej Rojc, ki je prav tako stiskal zobe kolikor je šlo, a so bile tudi pri njem bolečine prehude, tako da so Domžalčani ostali brez pravega organizatorja igre. Za nekaj časa je vlogo prevzel Jure Pelko, še najbolje, pa čeprav malo improvizatorsko, pa se je na tem mestu znašel vsestranski Blaž Mahkovic, ki je bil tudi tokrat prvo domžalsko ime.

Blaž Mahkovic je bil znova prvo ime Sunsev; tekmo v Stožicah je končal pri 20 točkah in 5 podajah.

Po prvi četrtini so Sunsi zaostajali z 21:9, ob polčasu je bilo že +15 za Olimpijo, 49:34, in kazalo je, da je tekma odločena. A se Domžalčani niso kar predali in v tretjem delu tekme vztrajno lovili priključek. Čeprav verjetno na trenutke z najvišjo peterko, kar jih je Helios imel na parketu, Đumić in Besedić pod košem, zunaj pa Mahkovic, Brodnik in Oman, so v 27. minuti prišli na vsega štiri točke zaostanka, ko je Jaka Brodnik uspešno položil. Če bi zatem le meta Besedića ali Pelka našla pot skozi obroč, pa bi morda še lahko upali na polfinale. Tako pa so domači spet hitro pobegnili, s serijo 23:3 pa tudi odločili vse dvome o zmagovalcu.

Če pa vseeno pogledamo še malce s pozitivne strani, je tokrat 30 minut na parketu preživel 18-letni Urban Oman (9 točk, 3 skoki), skoraj 25 minut pa je dobil komaj 17-letni Alexander Shashkov (7 točk, 5 skokov). Po 5 minut sta ujela še dva 17-letnika, Adrian Jogan in Jakob Strel.

Pri domačih ni bilo izrazitega strelca, je bilo pa zato kar šest košarkarjev dvomestnih pri točkah. Največ, 13, jih je dosegel Roko Badžim. Pri Domžalčanih je izstopal Blaž Mahkovic z 20 točkami in 5 podajami, do dvojnega dvojčka pa je prišel novinec v dresu Sunsev, Božo Đumić, z 11 točkami in 10 skoki.

Novinec Božo Đumić se je izkazal z 11 točkami in 10 skoki.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Čestitam Olimpiji na zasluženi zmagi in napredovanju. Vedeli smo, da bo težka brez vseh treh organizatorjev igre. Močnik in Rojc sta poskušala stisniti zobe, a ni šlo. V drugem polčasu smo malo improvizirali z Mahkovicem na tem položaju in v nekaterih trenutkih ni izgledalo slabo, vseeno pa proti Olimpiji na tak način žal ne gre. Upam samo, da se do sobotne prvenstvenega obračuna z Ilirijo vsaj toliko sestavimo, da bomo lahko odigrali normalno tekmo.”

S tem se letošnja pot Helios Sunsev v Pokalu Spar žal zaključuje pred polfinalnimi boji. A izpasti proti prvemu favoritu za osvojitev pokalnega naslova, in se mu ob tem tudi dobro upirati, ni nobena katastrofa. Vseeno pa časa za počitek ni veliko, saj Domžalčane že to soboto, 6.01., ob 20. uri, v legendarni Hali Tivoli, čaka tekma Lige Nova KBM proti drugi ljubljanski ekipi, KD Iliriji.

Pokal Spar, povratna tekma četrtfinala (Ljubljana, 4.01.2018)

Petrol Olimpija – Helios Suns 86:65 (21:9, 28:25, 16:25, 21:6)

Petrol Olimpija: Kastrati 2, Barbarič, Radulović 10, Tratnik 12 (5 skokov), Oliver 10, Špan 4, Bubnić, Badžim 13, Morgan 7 (14 skokov), Lorbek 8, Battle 10, Hrovat 10
Helios Suns: Brodnik 10, Rojc 2, Pelko, Jogan, Bratec, Oman 9, Močnik, Đumić 11 (10 skokov), Mahkovic 20 (5 podaj), Besedić 6, Shashkov 7 (5 skokov), Strel

18-letni Urban Oman je na parketu preživel skoraj 30 minut in v tem času v statistiko vpisal 9 točk in 3 skoke.