Helios Sunsi so v 12. kolu Lige Nova KBM gostovali pri ljubljanski Iliriji in, po spodbudnem prvem polčasu, v drugih 20 minutah preveč popustili ter tako zabeležili poraz z 82:74. Veseli odlična predstava mladega, 17-letnega Alexandra Shashkova, ki je tekmo končal pri 19 točkah in 7 skokih.

Domžalčani, ki so morali zaradi poškodb tekmo v Hali Tivoli odigrati brez vseh treh organizatorjev igre, Jureta Močnika, Nejca Klavžarja in Mateja Rojca, so v prvih 15 minutah uspešno kontrolirali rezultat, uspešni pa so bili predvsem izpod koša, kjer je pri domačih manjkal makedonski orjak Ljubomir Mladenovski. Manjši padec koncentracije Sunsev v zadnjih minutah prvega polčasa je domačo Ilirijo povsem približal, tako da sta ekipi na glavni odmor odšli z rezultatom 42:40 za Helios.

Alexander Shashkov

Težavna naloga organiziranja domžalskih napadov je sicer pripadla Blažu Mahkovicu, ki je svoje delo opravil dobro, ob tem pa je bil predvsem skozi tranzicijsko igro v prvem polčasu za domače enostavno prehiter. So pa Domžalčani v drugih 20 minutah občutno manj izkoriščali premoč pod obročema, pri domačih pa se je, klišejsko da se bolj ne bi mogel, razigral še lani naš član Luka Vončina, ki je blestel pri metu izza črte 6,75 m, iz devetih poizkusov je zadel kar šest trojk. Domači so zadevali z vseh položajev, skupaj so dosegli kar 12 trojk, tako da je njihova prednost sredi zadnje četrtine narasla že na +20, 78:58. Naša sonca so sicer še uspela na hitro priti “zgolj” na -10, a je za kaj več zmanjkalo moči in časa. Končalo se je z zmago Ilirije z 82:74.

Pri domačih je, kot rečeno, blestel Luka Vončina, ki je tekmo končal pri 29 točkah, pri Domžalčanih pa je z lepim napadalnim učinkom presenetil 17-letni Alexander Shashkov, ki se je zaustavil pri 19 točkah, temu pa je dodal še 7 skokov. Dvojni dvojček, z 18 točkami in 10 skoki, je uspel Blažu Mahkovicu. Šest kol pred koncem prvega dela Lige Nova KBM so Helios Sunsi, z izkupičkom šestih zmag in šestih porazov, na lestvici državnega prvenstva na 5. mestu. Pred zadnjima dvema mestoma, ki vodita v razigravanje za obstanek v ligi, imajo tri zmage prednosti.

Jovan Beader, trener Helios Suns: “V prvem polčasu smo še nekako zdržali, potem pa je prevladalo dejstvo, da so fantje enostavno igrali na nenaravnih igralnih pozicijah. Marsikaj bi lahko zakrili, izostanka treh organizatorjev igre pa žal ne. Čestitke Iliriji za zmago, mi pa upam, da se sestavimo no naslednje tekme.”

Liga Nova KBM, 12. kolo (Ljubljana, 6. 1. 2018)

Ilirija – Helios Suns 82:74 (15:24, 25:18, 20:8, 22:24)

Ilirija: Ćućović 8 (5 skokov), Hukić 6, Ružič 2, Cvetković, Rodić 6, Sarajlić, Germ 3, Nikolić 3, Modrić 6 (9 skokov), Šiško 19 (8 podaj), Širovnik, Vončina 29
Helios Suns: Brodnik 6, Pelko 7 (8 skokov, 9 podaj), Jogan, Oman, Đumić 10 (7 skokov), Mahkovic 18 (10 skokov), Besedić 10, Shashkov 19 (7 skokov), Strel 4