Košarkarji Helios Suns so odigrali svojo peto tekmo skupinskega dela pokala Helios Alpe Adria in na češkem pri Sluneti visoko izgubili s 112:83. Zmaga domačih je tokrat povsem zaslužena, a ima vseeno vsaka zgodba dve plati.

Domžalčani so se na pot odpravili že v torkovih dopoldanskih urah, saj je do severa Češke, kjer v kraju Usti nad Labem domuje Sluneta, kar 10 ur avtobusne vožnje. Vmes kosilo, prihod v večernih urah, namestitev v hotelu in spanje.

Naslednji dan pa poglavje zase. Predviden in tudi planiran trening od 11.00 – 13.00, pa je bilo treba dvorano zapustiti že nekaj čez dvanajsto. Očitno slab dogovor glede hotela, saj je prišla direktiva, da je treba sobe do poldneva spraznit (tekma pa ob 18. uri!). K sreči so se potem dogovorili vsaj to, da lahko igralci sobe zadržijo do tekme, je pa štab svoje popoldne preživel v hotelskem lobiju. Tekma bi se morala začeti ob šestih popoldan, pa sodnikov ni bilo od nikoder. Namesto treh profesionalnih sodnikov, sta tekmo nato odsodila dva 18-letnika. Začetek ob 18.23. Napovedanega prenosa tekme kar ni bilo. Trener Jovan Beader izključen sredi druge četrtine. Bo dovolj?


Morda je Domžalčanom karma vrnila z obrestmi, ker so na Češko odpotovali z le osmimi košarkarji. Vendar so doma resnično ostali vsi poškodovani. Od teh osmih so bili trije mladinci, žal pa se je na opoldanskem treningu rahlo poškodoval še Jaka Brodnik, tako da so Sunsi ostali s sedmimi košarkarji, sposobnimi za igranje. Tekma pravzaprav ni imela nobenega tekmovalnega naboja, saj je v skupini D že vse odločeno. Slovaški Patrioti iz Levic prvi, Domžalčani drugi, Sluneta in Gradec pa zadaj, brez možnosti za napredovanje.

Začelo se je sicer spodbudno, v večjem delu prve četrtine so bili Sunsi še enakovreden nasprotnik. Potem pa so se domači popolnoma razstrelili (v prvem polčasu trojke 11/16), do glavnega odmora dosegli neverjetnih 70 točk in tekmo seveda odločili v svojo korist. Razlika se v drugih 20 minutah ni pretirano spreminjala, končalo pa se je z visokih 112:83 za domače.

Kar nekaj priložnosti za igro so pri Domžalčanih dobili vsi trije mladinci; Jakob Strel je na parketu preživel celotno srečanje, Adrian Jogan je dobil dobrih 16, Nejc Leben pa dobrih 13 minut igralnega časa. Tudi Urban Oman, še lani del mladinskega pogona kluba, je bil na parketu kar 33 minut. Strelsko pa so vseeno prednjačili vsi trije starejši. Jure Pelko (7 skokov), Blaž Mahkovic (11 skokov) in Božo Đumić so tekmo končali pri 23 točkah. Prvi strelec domače Slunete je bil Ladislav Pecka z 22 točkami, eno manj je dodal Američan Donald Robinson.

Helios Alpe Adria Cup, 5. kolo (Usti nad Labem, 10. 1. 2018)

Sluneta – Helios Suns 112:83 (33:21, 36:25, 26:24, 17:13)

Sluneta: Svejcar 10 (7 skokov), Sotnar 4 (12 podaj), Pecka 22, Robinson 21, Teague 4, Treadwell 12 (6 skokov), Singletary 19, Smid 3, Steffel 3, Votroubek 5, Dolansky 9 (6 skokov)
Helios Suns: Pelko 23 (7 skokov), Oman 4, Mahkovic 23 (11 skokov), Strel 7, Đumić 23, Jogan, Brodnik, Leben 3