Košarkarji Helios Suns so, na vedno neugodnem gostovanju na Polzeli, v končnici tekme le uspeli nadigrati domače Hopse in se z zmago 84:79 učvrstiti v zgornji polovici lestvice. Še več, z 8 zmagami in 6 porazi so trenutno na 3. mestu, z enakim razmerjem kot drugouvrščena Petrol Olimpija in četrtouvrščena Rogaška.

Domžalčani so na Polzeli svoji prvi dve točki dosegli šele v 5. minuti, ko je uspešno položil Jaka Brodnik, domači pa so minuto pozneje vodili že z 12:2. V drugi polovici prve četrtine so nato le ujeli ritem, na prvi malo daljši odmor pa odšli z zaostankom štirih točk (17:13). Sledilo je izjemnih 10 minut s strani naših košarkarjev, s katerimi bi praktično morali odločiti tekmo, a so pozneje preveč popustili. Torej, v 15. minuti je bilo še 30:26 za Hopse, potem pa je sledila domžalska serija 21:5, v kateri sta Blaž Mahkovic in Jure Pelko dosegla 14 točk, tako da je bilo ob polčasu ugodnih 47:35 za Helios.

Jure Pelko

Razlika se skozi tretjo četrtino ni pretirano spreminjala, za okroglih +10 Domžalčanov (66:56) je v izteku tega dela igre zadel domači Tjaž Rotar. So pa Polzelčani nato odlično odprli zadnjih deset minut, izkoristili domžalski napadalni mrk, ter sredi četrtine, s serijo 15:2, po dolgem času spet povedli, semafor je kazal 71:68. Nato pa spet očitno klimatska sprememba v dvorani na Polzeli, kar naenkrat se je domačim vse ustavilo, Domžalčanom pa vse steklo. Odprlo se je Juretu Besediću in sledil je povratni udarec v obliki dvanajstih zaporednih domžalskih točk za vodstvo 80:71, do konca pa še minuta in pol. Zaključek so nato Mahkovic, Besedić in pa kapetan Jure Močnik mirno odpeljali z zadevanjem prostih metov, Ivan Držić pa je lahko na koncu s trojko le še estetsko popravil rezultat na semaforju za zmago Helios Sunsev s 84:79.

Polzelskim Hopsom ni pomagal niti 57% met iz igre, saj je bil Helios s 53% povsem blizu, so pa razliko Domžalčani verjetno dobili z dobljenim skokom (31-23). Pri domačih je bil z 19 točkami in 5 skoki statistično najuspešnejši Dejan Čup, pri Domžalčanih pa je voz ponovno najbolj vlekel Blaž Mahkovic s 25 točkami, 7 skoki in 5 podajami, 19 točk in 5 skokov je dodal še Jure Pelko.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: Čestitam mojim košarkarjem za zasluženo zmago. Tekmo smo slabo odprli v napadu, a smo v sredini prve četrtine ujeli priključek z nasprotniki. V drugi četrtini smo naredili odločilno prednost, imeli smo dober pretok žoge v napadu in smo dobro kaznovali nasprotnikove napake. V zadnjih desetih minutah srečanja smo močno padli v igri, še posebej v napadu, a smo zaključek tekme odigrali zelo zrelo in tekmo pripeljali do srečnega konca.

Blaž Mahkovic

Ker sta v tem krogu slavila tako predzadnji Šentjur (5 zmag/9 porazov), kot tudi zadnji Zlatorog (4/10), Domžalčani teoretično še niso uvrščeni v Ligo za prvaka, kjer bo tekmovanje nadaljevalo najboljših osem ekip prvega dela. Se pa to lahko spremeni že prihodnji vikend, ko v soboto, 27. 1., v 15. kolu, v Domžale prihajajo košarkarji iz Laškega. V primeru zmage Heliosa bi bil Zlatorog že preveč stran, Šentjur pa bi z morebitno zmago še ostal v položaju za izenačitev razmerja, a imajo v medsebojnem obračunu z Domžalčani slabšo koš razliko.

Liga Nova KBM, 14. kolo (Polzela, 20. 1. 2018)

Hopsi – Helios Suns 79:84 (17:13, 18:34, 21:19, 23:18)

Hopsi: Vuković 3, Rogelja, Petrovič, Steiner, Držić 3, Bukovič 5 (5 podaj), Čup 19 (5 skokov), Borse 14, Godler 10, Dragan, Rotar 12, Vasilić 13 (10 skokov)
Helios Suns: Brodnik 2, Rojc 4, Pelko 19 (5 skokov), Jogan, Oman, Močnik 11 (7 podaj), Đumić 10, Klavžar, Mahkovic 25 (7 skokov, 5 podaj), Besedić 9, Shashkov 4, Strel