Domžalčani, kljub že zagotovljeni uvrstitvi v Ligo za prvaka, v Ligi Nova KBM ne popuščajo. Tokrat so gostovali na Obali, pri Sixt Primorski, in vodilni ekipi prvenstva prizadejali peti letošnji poraz. Sunsi so tako prišli do desete letošnje zmage, s katero so zdaj sami na 2. mestu prvenstvene razpredelnice. Za tokratno slavje so se morali Domžalčani potiti kar 45 minut, saj so do zmage s 106:95 prišli šele po podaljšku.

Jure Pelko je tekmo proti Primorski končal pri 30 točkah (trojke 7/9) in 9 skokih.

Tekma se je izjemoma igrala v Portorožu oz. Luciji, kjer sta Sixt Primorska in pa tamkajšnji drugoligaš pripravila “Dan primorske košarke” z dvojnim košarkarskim programom, tekmama Primorska – Helios in Portorož – Grosuplje. Cilj Domžalčanov pa seveda jasen, pokvariti dan primorskim ljubiteljem košarke. A začetek ni bil preveč obetaven, saj se tekma še ni dobro začela, pa so domači že vodili z 10:2. K sreči začetni šok ni trajal dolgo, z zabijanjem Boža Đumića je bilo že nekaj minut pozneje 11:10 za Helios. Potem pa nov udarec za Domžalčane. Kmalu po prihodu na igrišče se je poškodoval Jure Besedić, šel je gleženj oz. mogoče celo tetiva. Več bo jasno po podrobnejšem zdravniškem pregledu. Ampak, Sunsi se niso dali motiti, Jure Močnik, Blaž Mahkovic in Jure Pelko so poskrbeli za vodstvo po prvi četrtini z 22:17. Sledilo je izvrstnih domžalskih osem minut druge četrtine in malce slabši zadnji dve. Po ukradeni žogi Jakoba Strela in zabijanju Jake Brodnika je bilo v 18. minuti še 39:31, potem pa so se domači s točkami Matica Rebca in Tadeja Fermeta do polčasa približali na -2, 41:39.

Odlično tekmo ima za sabo 18-letni Nejc Klavžar, ki je na parketu preživel 25 minut, v tem času pa dosegel 14 točk.

V tretji četrtini se je razigral tisti, ki je bil najbolj zaslužen za domžalski drugi naslov državnih prvakov, Marjan Čakarun, le da zdaj žal igra v dresu Primorske. K sreči je na drugi strani svoje merilne naprave naravnal tudi Mahkovic, tako da so domači pobegnili (le) na 59:54. Zaključek tretje in začetek zadnje četrtine pa je bil v znamenju našega 18-letnega Nejca Klavžarja. 10 točk je prispeval v vsega nekaj minutah, Domžalčani pa so bili spet nazaj v igri za zmago. V 4. četrtini si nobena od ekip ni priigrala občutnejše prednosti, kar nekajkrat smo videli menjavo v vodstvu, zadnjo minuto pa je s trojko odprl Rebec za primorskih 88:86. Hitro mu je na drugi strani odgovoril Mahkovic s polaganjem za 88:88 in ko so domači zapravili naslednji napad, so imeli Domžalčani žogo za zmago. Prvi poskus Mahkovica je Čakarun blokiral, pri zaključku Đumića pa napravil osebno napako, tako da je imel Božo le sekundo pred koncem na voljo dva prosta meta za verjetno domžalsko zmago. Ampak, nervoza je očitno naredila svoje, zgrešil je oba in na vrsti je bil 5-minutni podaljšek.

Začetek le-tega je bil še izenačen, potem pa je z razdalje dvakrat udaril Pelko in Sunse dve minuti pred koncem odpeljal na velikih 102:93. Zbrano odigrana končnica je Domžalčanom prinesla prestižno zmago nad trenutno vodilno ekipo državnega prvenstva, končalo se je s 106:95.

Pri domačih je Marjan Čakarun 30 točkam dodal še 8 skokov in 5 podaj. A so imeli Domžalčani podobno razpoloženega Jureta Pelka, ki se v statistiko vpisal 30 točk (trojke 7/9) in 9 skokov. Blaž Mahkovic je dodal 24 točk in 6 skokov, Božo Đumić pa 16 točk in 9 skokov. Sunsi so skok dobili s kar 41:26, med tem ko sta bili ekipi povsem poravnani pri metu iz igre (53%).

Sixt Primorski do zmage ni pomagala niti izjemna predstava Marjana Čakaruna (30 točk, 8 skokov, 5 podaj).

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Čestitke fantom za prikazano igro in zmago. Kljub manjšemu šoku ob poškodbi Besedića na začetku tekme, so odigrali izvrstno. Vsi si zaslužijo pohvale, izpostaviti pa gre mladega Klavžarja, ki je odigral odlično. Škoda, da nismo vsega rešili že ob koncu rednega dela, ko je Đumić zgrešil oba prosta meta. Smo se pa nato v podaljšku hitro odlepili z dvema trojkama Pelka in mislim, da na koncu tudi zasluženo slavili. Čestitke za predstavo tudi domači Primorski.”

Do konca prvega dela Lige Nova KBM sta še dve koli; Domžalčani najprej naslednjo soboto, 10. 2., doma gostijo Šenčur (tekmo si bo mogoče ogledati tudi v neposrednem prenosu na Šport TV), potem pa v ponedeljek, 12. 2., gostujejo še v Stožicah pri Petrol Olimpiji.

Liga Nova KBM, 16. kolo (Portorož, 3. 2. 2018)

Sixt Primorska – Helios Suns 95:106 (17:22, 22:19, 22:19, 27:28, p.7:18)

Sixt Primorska: Rebec 14 (6 podaj), Ferme 11, Čakarun 30 (8 skokov, 5 podaj), Joksimović 4, Mulalić 10, Kosi 8, Zupan 14 (5 skokov), Hodžić, Vujasinović, King 4, Morina, Glas
Helios Suns: Brodnik 10, Rojc, Pelko 30 (9 skokov), Jogan, Oman, Močnik 5 (5 podaj), Đumić 16 (9 skokov), Klavžar 14, Mahkovic 24 (6 skokov), Besedić, Shashkov 7, Strel