“Veni, vidi, vici,” bi lahko zapisali po obisku košarkarjev Brna v Domžalah. Čehi so se vozili šest ur, odigrali zelo dobro tekmo, vsaj za odtenek boljšo od domačih Sunsev, na koncu pa prišli do minimalne zmage (67:64) v prvi četrtfinalni tekmi pokala Helios Alpe Adria. Domžalčani, s skrajšano klopjo zaradi številnih poškodb, so se ob koncu močno približali, a je za popoln preobrat zmanjkalo časa.

Jaka Brodnik

Gostje z Brna so tekmo odlično odprli in si hitro priigrali nekaj točk prednosti. Helios, brez poškodovanih Jureta Močnika, Mateja Rojca, Jureta Besedića, Boža Đumića in Aljaža Bratca, so imeli v uvodnih minutah ogromno težav z visokim ritmom košarkarjev Brna.  Bo prvih desetih minutah so bili tako gostje spredaj s 15:20. Podobna zgodba se je nadaljevala v drugi četrtini, ko so z agresivno obrambo in nekaj lahkimi koši brez težav zadržali svojo prednost, ob polčasu pa vodili za 6, 32:38.

Ko je postalo jasno, da tokratna dnevna forma Domžalčanov ni na najvišjem nivoju, je trener Jovan Beader kar nekaj igralnih minut ponudil mlajšim košarkarjem, a tudi njihova reakcija ni bila najboljša. Brez izkušenega dvojca Blaž MahkovicJure Pelko so imeli košarkarji Heliosa težave z doseganjem točk, so pa zato mlajši odlično zaigrali v obrambi in v tretjem delu igre prejeli zgolj 13 točk. Na žalost so jih na drugi strani dosegli samo devet, tako da so gostje pred zadnjo četrtino vodili za 10, 41:51. Ko je že kazalo, da bodo Čehi prišli do lahke zmage, pa je na plano udarila njihova šest urna vožnja do Domžal. Noge so bile čedalje težje, Domžalčani pa so se iz minute v minuto bolj približevali. V zaključku tekme je domačim skoraj da uspel popoln preobrat, a sta Radek Pumprla in Canyon Barry poskrbela, da je minimalna zmaga (64:67) odšla na Češko.

Alexander Shashkov

Jaka Brodnik je bil prvi strelec Heliosa s 15 točkami, Jure Pelko (5 skokov) in Alexander Shashkov sta jih dodal po 10. Na drugi strani je bil pri Brnu najuspešnejši Radek Pumprla s 16 točkami.

Ne glede na rezultat pa je bilo v Domžalah lepo videti tudi dva nekdanja člana Heliosa. Domači navijači so toplo pozdravili trenerja Dejana Jakaro in pa Đorđa Lelića, oba člana Sunsev v zadnjih nekaj sezonah, ki sta s Heliosom pred dvema letoma prišla tudi do naslova državnih prvakov.

Jaka Strel, Helios Suns: “Ne smemo biti zadovoljni z današnjo tekmo. Mlajši smo spet dobili ogromno priložnosti, a je nismo dobro izkoristili. Na naslednjih treningih moramo trenerjem in starejšim igralcem dokazati, da si zaslužimo igrati v tem tekmovanju.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Čestitke Brnu za dobro odigrano tekmo in zasluženo zmago. Mi imamo v zadnjem času kar nekaj težav s poškodbami, zato so do malo več priložnosti prišli naši mlajši košarkarji. Žal pa smo že nekaj časa nazaj nehali šteti, kolikokrat so dobili priložnost, pa je pa je žal še enkrat več niso izkoristili.”

Dejan Jakara

Dejan Jakara, trener mmcite Brna: “Lepo se je bilo vrniti v Domžale, pravzaprav priti nazaj domov. Žal mi je, da domači niso bili v kompletni zasedbi, saj smo želeli našim fantom ponuditi priložnost igranja proti taki močni ekipi, kot je Helios. Ne glede na to, je bila za nas tekma zelo zahtevna preizkušnja, saj smo po šestih urah vožnje odšli naravnost v dvorano. Verjetno so tudi zato domači ob koncu prišli čisto blizu, a smo vseeno lahko zadovoljni z zmago, pa čeprav le za tri točke.”

Helios Alpe Adria Cup, 1. tekma četrtfinala (Domžale, 17. 2. 2018)

Helios Suns – mmcite Brno 64:67 (15:20, 17:18, 9:13, 23:16)

Helios Suns: Brodnik 15, Rojc, Pelko 10 (5 skokov), Jogan 6 (5 skokov), Oman 9 (7 skokov), Močnik, Đumić, Klavžar 5, Mahkovic 8, Besedić, Shashkov 10, Strel 1
mmcite Brno: Hrabovsky 6, Kereselidze 9, Kozina 3, Pumprla 16, Primorac 10 (7 podaj), Vasat, Barry 15, Jedovnicky, Tomanec 8, Nehyba