Mladi domžalski košarkarji letnika 2005 in ml. so v finalu Mini pokala Spar, ki se je vzporedno s članskim zaključnim turnirjem Pokala Spar odvijal v Hali Tivoli, morali za eno samo točko priznati premoč vrstnikom Petrol Olimpije in so tako osvojili še vedno odlično 2. mesto v letošnji izvedbi tekmovanja.

Helios Suns U13 A, srebrni v letošnji sezoni Mini pokala Spar.

Super igra enih in drugih, dramatična končnica, odlično vzdušje, nekaj izjemnih talentov,… Vsemu temu smo bili priča v finalni tekmi Mini pokala Spar, ki sta jo ekipi začeli malce zadržano, verjetno kar primerno nervozno glede na pomen tekme. Po prvih osmih minutah so bili Domžalčani in Ljubljančani še poravnani na 12:12, v drugi četrtini pa so košarkarji Petrol Olimpije izkoristili preveč zgrešenih domžalskih metov in pobegnili na 27:17.

Mlada sonca pa se niso predala. Nace Pajnič, Jaka Sazonov in preostala druščina so v tretji četrtini končno prikazali nekaj značilne Heliosove košarke. Agresivna obramba z nekaj ukradenimi žogami, lahki koši, vse skupaj pa je na noge dvignil Sazonov s trojko ob izteku četrtine za znižan zaostanek na -4, 34:38. A zadnjih osmih minutah pa se je prava drama šele začela. Kapetan Jan Vide je s svojo peterko nadaljeval začeto delo iz tretje četrtine, Helios Sunsi pa so tri minute pred koncem celo povedli za dve točki. Pol minute pred koncem, ko so imeli Domžalčani še točko prednosti, sta ob prodoru Videta sodniški piščalki presenetljivo ostali nemi, Ljubljančani pa so odhiteli v protinapad in 25 sekund pred koncem povedli za točko. Sunsi so v zadnjem napadu poskusili z metom od daleč, a žoga ni hotela skozi obroč, tako da so se zmage s 50:49 veselili košarkarji Olimpije. V tekmi za 3. mesto je bila novomeška Krka s 66:37 boljša od Ljubljane.

Nace Pajnič je bil izbran v najboljšo peterko turnirja.

Jure Kobilica, trener Petrola Olimpije: “To je bil povsem nov dogodek za te fante. Že tretjič zapored smo nastopili na finalnem turnirju Mini pokala Spar, prvič pa se je zgodili do samo prišli do naslova. Čeprav je uspeh že uvrstitev na zaključi turnir, pa je vseeno tekmovanje lepše zaključiti z zmago kot pa s porazom. Ob tem uspehu bi se v prvi vrsti rad zahvalil fantom, njihovim staršem, ki nam zaupajo, klubu in trenerjem za vsa nadomeščanja. Imeli smo optimalne pogoje. Danes je čas za veselje, v torek pa nas čaka nov trening. Sezona še ni končana.”

Aljaž Belingar, trener Helios Suns: “Čestitam ekipi Olimpije za lepo zmago. Čestitam pa tudi mojim košarkarjem, da so po zaostanku dvanajstih točk pokazali karakter, se približali, povedli in imeli met za zmago. Na koncu nam je zmanjkal kanček sreče. Enkrat imaš srečo, drugič nimaš. Žal mi je, da mora takšno tekmo krojiti sodniška odločitev.”

Nace Pajnič je bil, skupaj z Olimpijinima Lonom Ličanom in Filipom Kordeličem ter Krkinim Timom Draganom in Rokom Zavolovškom iz Ljubljane, izbran v najboljšo peterko zaključnega turnirja, najbolj borben košarkar turnirja pa je postal Olimpijin Luka Šmitran. Vsi fantje si za prikazano zaslužijo vse čestitke, a to vseeno še en pomeni konec sezone, saj jih čaka še zaključek državnega prvenstva ter še en zanimiv turnirski projekt, ki pa ga bomo podrobneje predstavili prihodnji teden.

Mini pokal Spar, FINALE (Ljubljana, 18. 2. 2018)

Petrol Olimpija A – Helios Suns A 50:49 (12:12, 15:5, 11:17, 12:15)