Domžalčani so drugi del državnega prvenstva oz. ligo Nova KBM za prvaka odprli z domačo tekmo proti Šentjurju. Goste od nedavnega vodi nekdanji trener Heliosa, tudi zadnji, ki je Sunse pripeljal do naslova državnih prvakov, Jakša Vulić. Slednji pa tokrat ni bil nič kaj prizanesljiv. Navkljub toplemu sprejemu s strani številne domžalske publike, je svoje varovance očitno dovolj dobro pripravil na igro Sunsev, da so ti vodili večji del tekme, predvsem pa ravno toliko bolj zbrano odigrali dodatnih pet minut podaljška, da so domov odnesli zmago z 99:95.

Blaž Mahkovic (levo) je s Sunsi žal zabeležil poraz na prvi tekmi drugega dela državnega prvenstva.

Težave za domače so se začele že v uvodnih minutah, ko so očitno premehko, predvsem pa brez prave energije v obrambi, Šentjurčanom dovolili preveč odprtih metov, ti pa so odgovorili s štirimi zadetimi trojkami v prvih petih minutah igre, v 8. minuti pa so vodili že z ogromnih 26:12. So pa zato Domžalčani toliko bolje odprli drugo četrtino in po slabih treh minutah igre rezultat že poravnali na 28:28, potem ko je izza črte 6,75m zadel Nejc Klavžar. Je pa zbranost domačim spet popustila v zaključku prvega polčasa. V 18. minuti je bilo še 39:38 za Šentjur, potem pa se je razstrelil 19-letni Žiga Jurček, ki je pred časom k Šentjurju prišel iz Petrol Olimpije, dosegel osem zadnjih točk gostov v prvem polčasu in Šentjurčane odpeljal na +7 (47:40) ob glavnem odmoru.

Ob polčasu so nas navduševala plesalke Leaders United Dance Team.

Med polčasom so navijači lahko uživali v nastopih različnih plesnih zasedb Leaders Unified Dance Team, potem pa se je na parketu razvnel pravi košarkarski boj za vsako žogo. Gostje svojega vodstva niso želeli predati, domači pa so z razpoloženimi Juretom Pelkom, Jako Brodnikom in Juretom Besedićem vztrajno nižali svoj zaostanek in ob zaključku 3. četrtini prišli le na dve točki zaostanka (66:68). A žal te pozitiven moment ni trajal dolgo, Šentjur je namreč slabih pet minut pred koncem, po prostih metih Coreya Allena in Miloša Pešića, spet pobegnil na +10, 81:71. Ko se je večina v Športni dvorani Domžale že sprijaznila z domačim porazom, pa je sledil še en povratek Sunsev. Odgovornost je v svoje roke vzel Blaž Mahkovic, najboljši strelec prvega dela prvenstva, ki je z dvema zabijanjema in eno trojko Domžalčane minuto pred koncem pripeljal na vsega tri točke zaostanka (82:85). Vmes sta po dve točki dodala še Pelko in povratnik na parket, kapetan Jure Močnik. Pelko je imel nato, pol minute iztekom rednega dela, na voljo dva prosta meta, a je zadel le enega. Enako je nalogo na drugi strani ponovil Marcus Williams, tako da so imeli domači na voljo napad za izenačenje. Mahkovic je prvi met za tri točke zgrešil, žoga pa je nato srečno prišla nazaj v domžalske roke in nato do Besedića, ki je 11 sekund pred zadel trojko za izenačenje na 86:86. Zadnji napad Šentjurja, pravzaprav met Allena, so Domžalčani zaustavili in na vrsti je bil podaljšek.

Jakša Vulič, ki je pred dvema letoma Domžalčane popeljal do naslova državnih prvakov, je tokrat v Domžalah slavil s Šentjurjem.

Tega so domači sicer dobro odprli, povedli z 91:88 in nato še 92:90, a so gostje udarili nazaj s serijo 9:0, žebelj v krsto Domžalčanov je s trojko zabil Jan Rizman. Trojka Urbana Omana je le še popravila rezultat na semaforju, Šentjurčani so slavili z 99:95. Pri domačih je Blaž Mahkovic tekmo končal s 25 točkami, 5 skoki in 5 podajami, 18 točk je dodal še Jure Besedić. Nezaustavljiv pri Šentjurju je bil Miloš Pešić s 30 točkami in 6 podajami.

Tokrat so sicer lahko gledalci na tekmi opazili tudi nekaj novosti; namreč, na domačih tekmah Sunsev si bodo lahko kar na tribuni privoščili slani prigrizek ali kakšno osvežilno pijačo!

Navijači so si tokrat med tekmo lahko kar na tribuni privoščili slani prigrizek ali osvežilno pijačo.

Jure Močnik, Helios Suns: “Na začetku smo jim pustili preveč odprtih metov, tako da so se povsem razigrali, potem pa jih je bilo težko zaustaviti. Že dve meseca imamo grozne težave z obrambo. Na tak način v Ligi za prvaka ne bomo mogli, predvsem pa ne bomo smeli igrati, če želimo priti do kakšne zmage.”

Jovan Beader, trener Helios Suns: “Povsem zaslužena zmaga Šentjurja. Mi smo tekmo katastrofalno odprli, predvsem z mehko obrambo, česar si na domačem parketu ne smemo več dovoliti. Celo tekmo smo jih lovili, prišli celo do podaljška, a bi bilo tokrat nezasluženo, če bi uspeli slaviti. Morali bomo spremeniti naš pristop, hkrati pa upam, da se čim prej vsaj delno sestavimo, da lahko začnemo tudi na treningih popravljati naše kolektivne napake.”

Naslednjo soboto, 10. 3., Domžalčane čaka gostovanje pri novomeški Krki.

Liga Nova KBM za prvaka, 1. kolo (Domžale, 3. 3. 2018)

Helios Suns – Šentjur 95:99 (17:26, 23:21, 26:21, 20:18, p.9:13)

Helios Suns: Brodnik 7, Pelko 16 (6 podaj), Jogan, Bratec, Oman 3, Močnik 11 (7 podaj), Đumić 9, Klavžar 6 (5 podaj), Mahkovic 25 (5 skokov, 5 podaj), Besedić 18, Shashkov, Strel
Šentjur: Debelak, Vodopivc, Krajnc, Jereb, Rizman 9, Allen 20 (7 skokov), Pešić 30 (6 podaj), Williams 1 (5 skokov), Jurček 12, Popadić 11 (7 podaj), Bolčina 12 (10 skokov), Rojko 4