Kvalifikacijski turnir Basket4kids je v domžalski dvorani združil ekipe Ljubljane, Slovana, Lastovke in domačih Helios Sunsev. Spremljali smo šest napetih tekem, se vmes družili in fotografirali z ambasadorjem projekta Matjažem Smodišem, na koncu pa se je žal lahko veselila le ena zasedba. Na naše zadovoljstvo so bili to mladi Sunsi, ki so tako preskočili prvo oviro na zahtevni poti do Beograda.

Domžalski pionirji U13 so preskočili prvo oviro na poti do turnirja v Beogradu.

Najprej pa nekaj več o izjemnem projektu, ki so ga letos zastavili pri SportKlubu. Namreč, v času finalnega turnirja Evrolige, ki bo maja v Beogradu, bodo vzporedno organizirali še mega turnir za pionirje U13 (2005 in ml.). Sodelovalo bo šest ekip, predstavnikov držav nekdanje skupne države Jugoslavije, in štiri ekipe podmladka udeležencev finala Evrolige. Skupaj z ogledom tekem in tudi druženjem z zvezdniki evropske košarke bo dogodek izjemna izkušnja za vse mlade košarkarje.

Na domžalskem kvalifikacijskem turnirju je veljalo, glede na razpored, da bo zmagovalec otvoritvene tekme med Sunsi in Ljubljano najverjetnejši potnik na naslednjo stopničko, finalni turnir Slovenije. Domžalčani so dvome hitro razrešili že v uvodnih minutah, na koncu pa prepričljivo slavili s 47:18. Veliko več dela so imeli košarkarji Heliosa v obračunu s Slovanom, ko so morali za zmago garati vse do zadnjih minut, končalo pa se je z 39:29. V zadnji tekmi turnirja so nato v sosedskem obračunu ugnali še Lastovko s 60:27. Drugo mesto na turnirju so osvojili košarkarji Ljubljane, tretji je bil Slovan, košarkarji Lastovke pa so končali na 4. mestu.

Med turnirjem so imeli fantje čas spoznati tudi enega najboljših slovenskih oz. evropskih košarkarjev, trikratnega zmagovalca Evrolige, Matjaža Smodiša. Slednji je ambasador projekta Basket4kids, v Domžale pa je prinesel tudi nekaj svojih trofej, s katerimi so se lahko fotografirali udeleženci turnirja.

V Sloveniji so bili do sedaj odigrani vsi štirje kvalifikacijski turnirji, na vsakem so sodelovale štiri ekipe. Zmagovalce, AKK Branik, Vrane Vransko, Plamo Pur – Ilirsko Bistrico ter seveda domžalske Helios Sunse, zdaj čaka še finalni slovenski turnir. Tisti, ki bo slavil na tem finalu, pa maja potuje v Beograd.