18-letni ruski košarkar Alexander Shashkov, eden najboljših košarkarjev letnika 2000 v Evropi, je s Helios Sunsi sklenil svojo prvo profesionalno pogodbo. V Domžalah tako še naprej stopajo po začrtani poti razvoja in uveljavitve mladih, perspektivnih košarkarjev.

210 cm visoki košarkar je v Domžalah sicer že tretjo sezono, letos pa ima vidno vlogo tudi že v članski ekipi Helios Suns, kjer v slabih 20 minutah na tekmo povprečno dosega 6,0 točk in 3,1 skokov. V mlajših kategorijah je bil že lani, kot dve leti mlajši, izbran v najboljšo peterko zaključnega turnirja mladincev U19, letos pa je ob ponovni osvojitvi naslova domžalskih košarkarjev postal MVP turnirja. Je član mlajših reprezentanc Rusije, s katerimi je bil predlani najkoristnejši košarkar kadetskega evropskega prvenstva divizije B, lani pa je uspešno nastopal za mladinsko izbrano vrsto na evropskem prvenstvu divizije A.

Gre za izredno perspektivnega košarkarja, ki je tudi že na radarju večjih evropskih klubov, a zaupa v domžalski program in vizijo, zato je s klubom sklenil 3-letno pogodbo.

Alexander Shashkov, košarkar Helios Suns: “Zelo sem vesel, da ostajam v Domžalah, kjer sem v zadnjih treh sezonah nastopal za kadetsko, mladinsko in letos tudi že člansko vrsto. Pogoji za delo in razvoj so tukaj vrhunski, največ pa je vredna kvaliteta treninga in vloga, ki jo mladi igralci dobivamo v članski vrsti ob zaupanju trenerja. Zavedam se odgovornosti, ki jo bom moral nositi v prihodnosti in se jo hkrati veselim. Želim napredovati iz tekme v tekmo in klubu povrniti zaupanje, ki mi ga nudi.”

Matevž Zupančič, direktor Helios Suns: “Iz prakse vemo, kako težko je v slovenskih klubih zadržati najbolj talentirane igralce, saj je zanimanje z njih iz tujine vedno mamljivo. Nič drugače ni bilo pri Shashkovu, zlasti po odličnih predstavah v mladinskih vrstah. Ob vsem tem matični klubi še vedno nimamo dovolj velike zaščite krovnih organizacij. Tudi zato smo še toliko bolj veseli, da nam je uspelo v svojih vrstah zadržati Sašo, ki bo v Domžalah okusil, kaj je profesionalizem. Zavedamo se, da je pred njim in pred nami še veliko dela, ki pa se ga veselimo, saj delo z mladimi predstavlja glavni steber delovanja našega kluba. To smo v tej sezoni dokazali tudi na parketu, kjer imajo pomembno vlogo v članski ekipi naši mladi košarkarji, verjamemo da nekega dne tudi nosilci ekipe in reprezentance.”