Dve mlajši ekipi Helios Sunsev sta bili aktivni v (pred)prazničnem času velike noči. Pionirji U15 so bili na turneji po Balkanu, pionirji U13 pa so si izlet v Beograd priigrali z zmago na turnirju Basket4kids.

Pionirji U15 na tekmi Evrolige med Crveno zvezdo in Real Madridom.

Ekipa pionirjev U15 (2003 in ml.) je v dneh pred veliko nočjo najprej odšla na pot proti Zagrebu. Tam so fantje v izenačeni tekmi ugnali vrstnike Cedevite z 81:73, naslednji dan pa si ogledali še muzej legendarnega Dražena Petrovića, enega najboljših košarkarjev Evrope vseh časov. Sledila je selitev proti Beogradu, kjer jih je čakal obračun s podmladkom evroligaške Crvene zvezde. Tekma se je prelomila šele v zadnjih minutah, ko so domači izkoristili fizično premoč in slavili z 72:61. A je glavna atrakcija Beograda sledila šele naslednji dan. Sončno dopoldne so fantje izkoristili za sprehod po centru mesta, zvečer pa so si v dvorani Aleksandra Nikolića ogledali košarkarski spektakel med Crveno zvezdo in Real Madridom, ki ga je s trojko v zadnji sekundi odločil slovenski reprezentant Luka Dončić.

Zadnji dan turneje so fantje na poti nazaj proti Sloveniji naredili še ovinek  proti Laktašem v BiH ter odigrali tekmo z Igokeo, verjetno eno najbolje selekcioniranih ekip v regiji. Domači so tekmo odprli z 12:0, potem pa so se Domžalčani končno le prebudili in pokazali, da se lahko kosajo z najmočnejšimi ekipami Balkana. Do zadnjih sekund so bili v igri za zmago, a je ta na koncu vseeno ostala v Laktaših (88:83). Za “posladek” so sledili še čevapčiči, nato pa so jo fantje mahnili nazaj proti domu.

Fantje so na balkanski turneji odigrali tri izredno močne tekme z velikani Cedevito, Crveno zvezdo in Igokeo.

Naslednji dan po povratku, na veliko noč, pa so vozovnico proti Beogradu lovili pionirji U13 (2005 in ml.) v tekmovanju Baket4kids, ki ga letos premierno organizira Sportklub. Zmagovalci vseh držav nekdanje Jugoslavije, ter še štirje podmladki najboljših evropskih klubov, se bodo v času zaključnega turnirja Evrolige, sredi meseca maja, pomerili na mega turnirju v srbski prestolnici.

Pionirji U13 so se veselili zmage na slovenskem delu Basket4kids, za nagrado pa jih čaka še pot v Beograd.

Domžalčani, ki so pred zaključnim turnirjem štirih regijskih zmagovalcev veljali za favorite, so v polfinalu brez večjih težav ugnali vrstnike AKK Branika (59:24), v drugem polfinalu pa je bila Plama Pur Ilirska Bistrica boljša od Vranov iz Vranskega. V velikem finalu so nato Sunsi pokazali, kako močno si želijo v Beograd, ter na koncu proti Plami Pur slavili s prepričljivih 48:21.

Dodajmo, da so se košarkarji pred zaključkom turnirja preizkusili tudi v tekmovanju v metu trojk in spretnostnem poligonu. Pri metu izza črte 6,75m so bili prav tako najbolj natančni Domžalčani, Mariborčani pa so se lahko vsaj nekoliko potolažili z zmago na spretnostnem poligonu. Nagrade za najboljše je prispevala trgovina Grosbasket.

Glede na vse doživeto v zadnjih dneh, bodo letošnji velikonočni prazniki ostali z zlatom zapisani v spominu naših mladih košarkarjev.