Domžalčani so tekmo 7. kola Lige Nova KBM za prvaka proti Iliriji odigrali dan pred ostalimi ekipami, z zmago nad Ljubljančani (83:66) pa so se prebili celo na 3. mesto na lestvici. Blestel je Blaž Mahkovic z 22 točkami.

Že takoj na začetku je treba omeniti, da so v Hali Tivoli domači zaigrali brez treh pomembnih členov, Žana Marka Šiška, Ljubomirja Mladenovskega in Jasmina Hukića, s čimer so imeli Domžalčani veliko lažje delo, kar je po tekmi priznal tudi trener Jovan Beader. Vseeno je Ilirija vse do glavnega odmora zlahka držala priključek s Sunsi, pri katerih je bil dobro razpoložen le Blaž Mahkovic, ki je že v prvem polčasu dosegel 16 točk. Domače je v igri držal predvsem napadalni skok, preko katerega so v drugem napadu nato pogosto kaznovali domžalske košarkarje, proste napadalne roke pa je imel tudi nekdanji “barvar” Luka Vončina, ki je imel v prvih dvajsetih minutah dobro naravnano roko. Ob polčasu je semafor kazal 45:42 za Helios.

V drugem delu igre so Domžalčani le dvignili agresijo v obrambi, dobili tudi bitko pod obema obročema, in hitro prišli do dvomestne prednosti. Razpoloženemu Mahkovicu sta se v napadu pridružila še Jure Pelko in Jaka Brodnik, tako da je bilo glavno vprašanje le še, kakšna bo končna razlika. Ob nekaj minutah tudi za naše mlajše košarkarje se je tekma končala z domžalsko zmago s 83:66.

Blaž Mahkovic je 22 točkam dodal po 4 skoke, podaje in pridobljene žoge, Jaka Brodnik je prispeval 15 točk in 7 skokov, Jure Pelko pa eno točko in dva skoka manj. Prvi strelec domače Ilirije je bil Haris Čućović s 16 točkami.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: Ob tej priliki bi najprej čestital trenerju Aljažu Belingarju in njegovim fantom za osvojitev naslova med fanti do 13 let. Danes smo zasluženo prišli do zmage, vendar nam je Ilirija to z manjkom treh pomembnih košarkarjev to močno olajšala. Na tem mestu jim želim hiter povratek na parket. Za razliko od prvega polčasa, smo se v drugem držali naših dogovorov, bili malo bolj agresivni, imeli kontrolo nad skokom in potem, ko smo tekmo v tretji četrtini le prelomili, prednost brez težav zadržali do konca.

Domžalčani so s to pomembno zmago v boju za polfinale začasno skočili celo na 3. mesto na lestvici, saj ostale ekipe tekme 7. kola igrajo nocoj. Tudi po nocojšnjih obračunih pa bodo Sunsi blizu ali celo na tako želenem 4. mestu Lige Nova KBM za prvaka. V naslednjem kolu domžalske košarkarje čaka še eno gostovanje, v soboto, 14. 4., ob 19.00, gostujejo pri Šentjurju.

Liga Nova KBM za prvaka, 7. kolo (Ljubljana, 10. 4. 2018)

Ilirija – Helios Suns 66:83 (21:21, 21:24, 11:27, 13:11)

Ilirija: Čigoja 2, Čućović 16 (6 skokov), Hukić, Ružič 3, Cvetković 4, Rodić 3, Germ 9, Nikolić 10 (7 skokov), Modrić, Šiško, Tončinić 5, Vončina 14
Helios Suns: Brodnik 15 (7 skokov), Rojc 2, Pelko 14 (5 skokov), Jogan, Bratec, Oman, Močnik 6 (7 podaj), Đumić 11, Mahkovic 22, Besedić 11, Shashkov 2, Strel