V zadnjem kolu Lige Nova KBM za prvaka je prišlo do neljubih dogodkov v Šentjurju, kjer so sodniki najprej prekinili, nato pa dokončno odpovedali igranje tekme Šentjur – Rogaška. Igrala se je 31. minuta. Po prvi odločitvi komisarja lige, bi se morala tekma danes nadaljevati od omenjene minute dalje, a se zaradi pritožbe domačega kluba to ne bo zgodilo. Ker smo le štiri kola oddaljeni od zaključka lige, lahko ta ping-pong situacija močno vpliva tudi na razplet oz. razvrstitev v prvenstvu. Spodaj objavljamo dopis našega direktorja, Matevža Zupančiča.

Spoštovani!

Tudi v KK Helios Suns smo s presenečenjem spremljali dogodke, povezane s tekmo Lige Nova KBM med Šentjurjem in Rogaško. Tako kot vsakega košarkarskega poznavalca, ali pa samo navijača, nas je odločitev o prekinitvi tekme iz podanih razlogov presenetila. Sledil je niz medijskega pingponga med vpletenima kluboma in odločitev krovne organizacije, da se mora prekinjena tekma nadaljevati danes. Naš klub se v komunikacijo ni želel vtikati, pozdravili pa smo arbitrarno odločitev komisarja lige, saj smatramo, da je bila ta v dani nenavadni situaciji še najbolj koristna za zagotavljanje regularnosti tekmovanja in košarko samo.

Po današnji pritožbi na odločitev komisarja lige, je postalo jasno, da se KK Šentjur tekme (v domači dvorani) v predpisanem terminu enostavno ne bo udeležil. Ob tem moramo glasno opozoriti, da je regularnost tekmovanja postavljena na kocko. Pred nami so še 4 krogi tekmovanja, ki še zdaleč ni dobilo polfinalistov. Klubi, ki se za zadnja mesta še vedno športno potegujemo, smo lahko zavoljo takšne odločitve oškodovani. Ocenjujemo, da je takšno ravnanje nešportno, otročje trmasto in strahopetno in mu v moderni zgodovini slovenskih prvoligaških tekmovanj ni para. Odločitev smatramo za še toliko bolj bizarno, saj bi današnje nadaljevanje tekme prav domačin na parketu lahko obrnil v svojo korist.

Akterji pri tem očitno tudi niso pomislili na verigo posledic za bodoče polfinaliste, ki jim uvrstitev naprej ne pomeni le dodatnih tekem, pač pa uvrstitev v mednarodno tekmovanje Liga ABA 2 (priznavanje tega v našem okolju je že tema za nek drug pamflet). To pa je že tesno povezano z sponzorstvi, izpostavitvijo kluba v TV prenosih, prodajo vstopnic in samo podobo kluba, ki bi mu to uspelo. Kot kaže verižne reakcije niso predvideli tudi tisti, ki so odločili, da se nesrečna tekma (upravičeno ali ne) prekine.

Prepričani smo, da bodo ustrezni organi KZS, kot do sedaj, ukrepali v skladu s tekmovalnim pravilnikom, vseeno pa to ne more popraviti nastale kolateralne škode za samo tekmovanje in že tako načet ugled Lige Nova KBM.

Bravo slovenska košarka!

KK Helios Suns Domžale
Matevž Zupančič
Direktor