Košarkarji Helios Suns so obiskali Zavod Cirius v Kamniku ter se preizkusili v košarki na vozičkih ter dvoranskem balinanju. Šlo je za zaključek projekta, ki za šport motivira mlade in njihove starše, v katerega se je letos vključila Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite Slovenije.

Adrian Jogan (drugi z leve) Aljaž Bratec, Jure Močnik in direktor Matevž Zupančič so obiskali Zavod Cirius v Kamniku.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite Slovenije veliko pozornosti nameni mladim, ki se šele spogledujejo z idejo, da bi se ukvarjali s športom. Tudi zato so se v projekt Change Your Mindset – Sport4Evryone, Erasmus+ sport, ki se je v teh dneh slovesno zaključil v Zavodu Cirius v Kamniku. Poleg igralcev dvoranskega balinanja so se predstavili tudi košarkarji, vsi skupaj pa so v svoji sredi pozdravili tudi košarkarje Helios Suns. Ti so se usedli na voziček in igrali košarko, preizkusili pa so se tudi v dvoranskem balinanju. Domačini so poskrbeli še za bogat kulturni program.

“V projektu je bilo izvedenih več delavnic, kako zasnovati strategijo dela z mladimi invalidi. Civilna sfera je opozorila na pomanjkanje mreže izvajalskih organizacij, (ne)usposobljenost strokovnih delavcev, strah za delo z invalidi ter težko financiranje programov. Strokovni delavci so kot velik izziv izpostavili tudi vprašanje, kako motivirati otroke za ukvarjanje s telesnimi aktivnostmi ter kako podpreti starše, da bi bili svojim otrokom v oporo in pomoč,” je o projektu povedala Špela Rozman Dolenc, strokovna sodelavka ZŠIS-POK, ki je tudi bdela nad izvedbo projekta.

Helios Sunsi so se preizkusili tudi v košarki na vozičkih.

Prav posebna izkušnja pa je bila to tudi za domžalske košarkarje, ki so se z veseljem odzvali povabilu. “Pohvale vsem, ki se ukvarjajo s športom invalidov, torej tudi s košarko in boccio. Še posebej zahtevna je košarka, kjer je potrebno obilo koordinacije, da se sploh premakneš z vozičkom, kaj da narediš še kaj več,” je bil nad dnevom in druženjem navdušen Jure Močnik, kapetan Helios Sunsev, ki je v Kamnik pripeljal še soigralca Aljaža Bratca in Adriana Jogana, spremljal pa jih je tudi direktor kluba Matevž Zupančič.

“Glede na čas in okoliščine, ki smo jih imeli na voljo, je prireditev odlično uspela. Našim otrokom smo predstavili športno dejavnost, boccio in košarko. Menim, da smo na dobri poti, da šport v Zavodu Cirius še bolj utrdimo in uveljavimo,” pa je bil nad dogodkom navdušen direktor zavoda Goran Pavlič.

Ob koncu druženja je Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK, mladim košarkarjem na vozičkih podelil nove košarkarske žoge, igralcem balinanja pa nov komplet za igro. Z željo, da jim vse dobro služi.