Letošnja sezona bo zlatimi črkami zapisana v zgodovino domžalskega kluba, saj tako dobrih rezultatov mladinski pogon v eni sami sezoni še ni imel. Po mladincih U19 in pionirjih U13 se naslova državnih prvakov veselijo še fantje letnika 2003 in mlajši, pionirji U15!

Domžalčani so pred zaključnim turnirjem, ki se je odvijal v Novi Gorici, veljali za manjše favorite, kar so z dvema suverenima predstavama pokazali v četrtfinalu proti Petrol Olimpiji (80:59) in polfinalu proti novomeški Krki (89:49). V velikem finalu sezone pa jih je čakala glasna dvorana v OŠ Milojke Štrukelj, saj jim je nasproti stala domača ekipa Nova Gorica mladi.

Če smo morda kar malce pričakovali, da bodo mlada sonca tudi z Goričani zlahka opravila, smo se zmotili, saj so domači na krilih glasnih navijačev, ter polni adrenalina po njihovem polfinalnem povratku in slavju proti Grosupljem, vseskozi držali korak z Domžalčani. Pravzaprav so bili v prvih 20 minutah celo boljši nasprotnik, izkoriščali so nenatančnost Domžalčanov pri metih z razdalje in ob polčasu vodili z 39:32.

Vse pa se je na pravo stran obrnilo v 3. četrtini, ki so jo Sunsi začeli kot prerojeni. Agresivna obramba je prinesla nekaj ukradenih žog in posledično lahkih košev, stekel pa je predvsem met izza črte 6,75m in Helios je z delnih 15:2 povedel s 47:41. Potem pa je zablestel še Urban Klavžar, ki je v naslednjih petih domžalskih napadih dosegel kar 14 točk (4x trojka, 1x polaganje) in Domžalčane prvič v tekmi popeljal do dvomestne prednosti (61:49). Domači so se sicer v zadnjih desetih minutah nekajkrat približali na vsega šest točk zaostanka, a so imeli Sunsi vsakič pripravljen odgovor, predvsem pa so v zaključku tekme odlično zadevali proste mete in na koncu slavili z 82:69.

Nova Gorica je imela dva izrazito razpoložena košarkarja, Saša Ciani se je zaustavil pri 29 točkah in 15 skokih, Nejc Pajntar pa pri 27 točkah in 9 skokih. Na drugi strani pa je bil še bolj natančen Urban Klavžar, ki je na koncu dosegel kar 38 točk in temu dodal še 6 skokov. Izpostaviti gre še Davida Savića z 19 točkami in 8 skoki, kapetana Jošta Flerina z vsestransko predstavo (12 točk, 10 skokov, 7 podaj) ter absolutno Alena Toromana, ki je na koncu zbral neverjetnih 19 skokov in temu dodal še 8 točk in 4 podaje. V tekmi za 3. mesto je bilo Grosuplje v dramatični končnici boljše od Krke s 76:75.

Jošt Flerin, kapetan ekipe: “Za nami je super sezona! Delali smo z najboljšimi trenerji, imeli smo odlične pogoje za delo, predvsem pa smo količinsko lahko delali zelo veliko. S tem smo letos košarkarsko zelo napredovali in mislim, da tudi zasluženo osvojili naslov državnih prvakov. Hvala tudi staršem za vso podporo in glasno spodbudo skozi celotno sezono.”

Gašper Papež, trener Helios Sunsev: “Fantje so si enostavno vzeli tisto, za kar so trdo garali skozi vso sezono. Količina dela, predvsem pa vnema, ki jo je ta ekipa kazala letos, je neverjetna in na koncu nekako mora biti poplačana. Ob taki kvaliteti ekipe, nam je na koncu lahko samo žal, da fantje zaradi čudnega sistema KZS-ja niso imeli možnosti igrati močnih tekem v 1. kadetski ligi. Verjamem, da fantje ne bodo zaspali na lovorikah, ampak da jim bo ta uspeh dodatna motivacija za nadaljnje delo, ob tem pa upam, da so se letos naučili, da le trdo delo in volja prineseta rezultate, pa naj gre za košarko, šolo ali kaj tretjega.”

Jošt Flerin in David Savić sta bila izbrana v najboljšo peterko zaključnega turnirja, skupaj z Jako Klobučarjem (Krka), Markom Filipom Ivankovičem (Grosuplje) in Nejcem Pajntarjem (Nova Gorica). Najboljši posameznik turnirja oz. MVP pa je postal naš Urban Klavžar.

Domžalčani so tako postali državni prvaki med mladinci U19 ter pionirji U15 in U13, kadeti U17 pa so se prebili do četrtfinala. Pionirji U13 so postali tudi podprvaki Mini pokala Spar. Ob tem je Srednja šola Domžale prišla do 3. mesta v srednješolskem tekmovanju, OŠ Domžale je bila najboljša med starejšimi učenci Košarkarskega Superšolarja, med mlajšimi učenci pa imamo na zaključnem turnirju Superšolarja kar dva predstavnika, OŠ Mengeš in OŠ Rodica. Sezona za anale!

Zaključni turnir za fante U15 (Nova Gorica, 10. – 13. 5. 2018)

FINALE
Nova Gorica mladi A – Helios Suns A 69:82 (21:22, 18:10, 13:29, 17:21)

ZA 3. MESTO
Grosuplje A – Krka 76:75 (17:26, 21:17, 23:16, 15:16)

Najkoristnejši košarkar: Urban Klavžar (Helios Suns)
Najboljši strelec: Mark Filip Ivankovič (Grosuplje) – 93 točk
Najboljši skakalec: Saša Ciani (Nova Gorica) – 52 skokov
Najboljša peterka: Jaka Klobučar (Krka), Mark Filip Ivankovič (Grosuplje), Nejc Pajntar (Nova Gorica), Jošt Flerin in David Savić (oba Helios Suns)