V Beogradu je bilo v zadnjih dneh košarkarsko zelo živahno, lahko pa dodamo, da tudi močno v znamenju Slovenije. Luka Dončić in Anthony Randolph sta z Real Madridom osvojila Evroligo, pionirji U13 Helios Suns pa so slavili v premierni sezoni tekmovanja Basket4kids, ki je potekal pod okriljem Sportkluba.

Tekmovanje Basket4kids je potekalo na območju celotne bivše skupne države Jugoslavije. V Makedoniji, Črni gori, Srbiji, BiH, na Hrvaškem in v Sloveniji so potekali regionalni turnirji, tako da je vsaka država dobila svojega prvaka. Ti so se potem srečali v Beogradu, dodani sta bili še dve ekipi z “wild cardom”, in tako smo dobili enega najmočnejših turnirjev v tej regiji. Končni zmagovalci pa košarkarji Helios Suns!

Ti so v skupini opravili z makedonskim Vardarjem, srbsko FOKO iz Kragujevca in hrvaškimi Vrijednosnicami iz Osijeka. V polfinalu je fante čakal težek obračun z najmočnejšo bosansko-hercegovsko ekipo Spars iz Sarajeva, a so Domžalčani tudi to prepreko dokaj zlahka preskočili. In ko je že vse kazalo, da bo sledil finalni obračun Helios – Zadar, so košarkarji FOKE v drugem polfinalu šokirali Dalmatince, tako je v finalu sledila ponovitev tekme iz predtekmovanja.

In tako kot v skupinskem delu, so tudi tokrat mladi Sunsi hitro stvari postavili na svoje mesto in pred bučnim navijanjem staršev in prijateljev, ki so v velikem številu obiskali srbsko prestolnico, osvojili premierni naslov v tekmovanju Basket4kids. Ob tem je bil naš Jan Vide s strani organizatorjev izbran tudi za MVP-ja turnirja.

Fantje so si v času trajanja turnirja na kratko ogledali tudi znamenitosti Beograda, preživeli nekaj ur v tamkajšnjem živalskem vrtu, bili na finalu mladinske Evrolige v ogromni Stark Areni ter si skupaj z ostalimi udeleženci turnirja ogledali tudi evroligaški finale in zmagoslavje Real Madrida. Predvsem pa so v teh petih dneh stkali nova poznanstva in prijateljstva, ki so tudi glavni namen takšnega druženja. Tudi zato upamo, da bo naslednje leto ponovno priložnost, volja in čas za Basket4kids.