Košarkarji Helios Suns, fantje letnika 2002 in mlajši, se z mednarodnega košarkarskega turnirja VM Develops Basketball, ki se je odvijal v Bellpuigu, vračajo z odličnim 2. mestom. V konkurenci nekaterih najboljših španskih klubov so morali premoč v velikem finalu priznati le podmladku evroligaške Valencije, tako da so v Španiji več kot dostojno zastopali domžalsko oz. slovensko košarko. Urban Klavžar, dve leti mlajši od večine nasprotnikov, je postal celo najboljši košarkar turnirja.

Kadetska ekipa Helios Suns (2002 in ml.) se iz Španije vrača s pokalom za 2. mesto.

Fantje zdaj zasluženo spoznavajo še katalonsko prestolnico, pred tem pa so štiri dni bivali dobrih 100 km zahodno od Barcelone, kjer se je odvijal 1. VM Develops Basketball turnir. Domžalčani so se v skupinskem delu najprej srečali s Tenyconta Zaragozo in bili v dramatični končnici boljši s 96:90. Naslednji dan je sledil obračun z Joventutom iz Badalone, ki je bil, kot se je izkazalo pozneje, tudi obračun za prvo mesto v skupini in posledično veliki finale turnirja. Po izvrstnem začetku Domžalčanov, ki so v prvem polčasu vodili tudi že za 20 točk, so Španci v drugem delu vztrajno lovili priključek, se tik pred koncem približali na tri točke zaostanka, a so bili Sunsi dovolj zbrani in prišli do prestižne zmage s 101:95.

Urban Klavžar (levo) in Nace Frelih sta bila izbrana v najboljšo peterko, prvi je postal tudi najboljši košarkar oz. MVP turnirja.

Tekma proti reprezentanci Andore je bila tako le še formalnost, z lepo porazdeljeno minutažo vseh košarkarjev pa so Domžalčani slavili z 81:72. Zadnji dan turnirja je bil na vrsti še veliki finale z močno Valencio, ki je do 1. mesta v skupini B prišla v konkurenci podmladka evroligaške Baskonie, domačega Bellpuiga in švedskega Skuru Basketa. Domžalčani so tekmo odlično odprli in povedli s 7:0, a so si nato nosilci hitro nabrali po dve osebni napaki, Španci pa so to izkoristili in si do polčasa nabrali dvoštevilčno prednost. Ta se v drugih dvajsetih minutah ni spreminjala, čeprav so Sunsi na trenutke puščali na parketu zadnje atome moči. Tako je Valencia z zmago 96:82 zasluženo prišla do 1. mesta na turnirju, Domžalčani pa so osvojili še vedno odlično srebro.

Organizacijski odbor turnirja je v najboljšo peterko turnirja uvrstil kar dva košarkarja Sunsev. Prvi je Nace Frelih, ki se nam je priključil iz KK Škofja Loka, drugi pa Urban Klavžar, ki je kot dve leti mlajši postal tudi najboljši košarkar oz. MVP turnirja.

Turnir je bil odlična izkušnja za vse košarkarje, saj so se pomerili z nekaterimi najboljšimi ekipami Španije, igralo pa se je tudi precej bolj kontaktno, kot so tega navajeni v Sloveniji. Rezultat bo šel verjetno kmalu v pozabo, ostali pa bodo lepi spomini, predvsem pa neprecenljive izkušnje igranja močnih tekem. Na tem mestu gre zahvala klubu, sponzorjem in Občini Domžale za pomoč pri odpravi, ki bo fantom zagotovo lepa spodbuda za nadaljnje delo.