Zadnja aktivnost mladinskega pogona kluba v letošnji sezoni je bil poletni tabor za najmlajše v Savudriji, s koncem le-tega pa je padel zastor tudi nad najuspešnejšo sezono naših mladih košarkarjev. Ti so letos pobrali neverjetne tri od štirih možnih naslovov državnih prvakov, slavili na nekaj močnih mednarodnih turnirjih in blesteli v šolskih košarkarskih tekmovanjih. Poglejmo, zakaj je mladinski pogon Helios Suns ponovno najboljši v tekmovanju Pokal mladih, ki ga organizira Košarkarska zveza Slovenije.

Pionirji U13 (na sliki) so se naslova državnih prvakov veselili na domačem parketu, pionirji U15 so slavili na zaključnem turnirju v Novi Gorici, mladinci U19 pa na turnirju najboljših osmih ekip v Novem mestu.

Letošnji rezultati govorijo sami zase. Domžalski košarkarji so postali državni prvaki v kategorijah pionirjev U13 (2005 in ml.) in U15 (2003 in ml.) ter mladincev U19 (1999 in ml.), le kadeti U17 (2001 in ml.) so se morali zadovoljiti “zgolj” s četrtfinalom. Ob tem so fantje letnika 2005 v februarju osvojili še 2. mesto v Mini pokalu Spar ter si maja podredili konkurenco v mednarodnem tekmovanju Basket4kids, katerega finale je Sportklub organiziral v času zaključnega turnirja Evrolige v Beogradu. Fantje letnika 2004 so v decembrskem prazničnem času v Zagrebu suvereno osvojili mednarodni turnir, na katerem so sodelovali Cedevita, Partizan in tudi izraelski Maccabi, letniki 2002 in mlajši pa so junija v Španiji med drugim ugnali celo Joventut in se z močnega turnirja vrnili s pokalom za 2. mesto, potem ko so morali v finalu priznati premoč Valencii.

Bogata bera letošnje sezone mlajših selekcij domžalskega kluba.

Na domačih šolskih prizoriščih sta se med mlajšimi učenci (2005 in ml.) kar dve naši šoli uvrstili na zaključni turnir Košarkarskega Superšolarja. OŠ Rodica je osvojila končno 2., OŠ Mengeš pa 3. mesto. Pri starejših učencih (2003 in ml.) so se do naslova prvakov sprehodili košarkarji OŠ Domžale.  Uspešni so bili tudi dijaki Srednje šole Domžale, ki so državno prvenstvo končali na 3. mestu.

Odlični pogoji za delo, verjetno celo najboljši v Sloveniji, za katere sta “kriva” Občina Domžale in pa predvsem glavni sponzor kluba, Helios Domžale d.o.o., so eden glavnih razlogov, zakaj fantje tako radi prihajajo v Športno dvorano Domžale. Od tistih najmlajših, ki se pri košarki še bolj zabavajo, do tistih starejših, ki s trdim in predanim delom že resno trkajo na vrata članske ekipe. Za več kot 120 otrok v mladinskem pogonu skrbi zasedba košarkarskih trenerjev, trenerjev za fizično pripravo in terapevtov, ki je v večini skupaj že skoraj da 10 let, kar govori o kontinuiteti deli domžalskega kluba. Ob bazenu dodatnih 600 otrok v Šoli košarke, ki je med najbolj številčnimi v Sloveniji, se za prihodnost domžalske, in pa tudi slovenske košarke, ni bati.

Svoje v končni mozaik mladinskega pogona dodaja še članski štab s trenerjem Jovanom Beaderjem na čelu. Ta je močno naklonjen uveljavljanju mladih košarkarjev, ki si to s svojim pristopom in delom seveda zaslužijo. Članska ekipa Helios Suns je letos namreč v 1. SKL ponudila daleč največ minut mladim košarkarjem do 20 let, pa je bila kljub temu le eno zmago oddaljena do polfinala Lige Nova KBM.

Nagrada za trdo delo je za košarkarje na vrsti že med poletjem, ko jih bo kar nekaj obleklo dres mlajših reprezentanc, o čemer bomo seveda tudi sproti poročali. Potrditev dobrega dela trenerjev pa je prišla že v zaključku sezone, saj sta bila kar dva domžalska košarkarja, Urban Klavžar (2004) in Jan Vide (2005), povabljena na treninge letošnjega evropskega klubskega prvaka, Real Madrida.

Urban Klavžar (na sliki levo) in Jan Vide sta si s trdim delom in dobrimi igrami prislužila vabilo na treninge evropskega velikana Real Madrida.

Dejan Čikić, vodja mladinskega pogona: “Pri delu z mladimi rezultat ne sme biti v ospredju, a vseeno lahko ponosno rečem, da je za nami morda celo najbolj trofejna sezona mladinskega pogona kluba. Ob odličnih rezultatih je prav izpostaviti tudi tiste, ki se skrivajo za to uspešno zgodbo. Ob ljudeh klubskega vodstva so to seveda trenerji Gašper, Jure, Aljaž, Janez, Tilen in Žiga, ki iz dneva v dan motivirani in predani prihajajo v našo dvorano in so “krivi” za te osvojene medalje. V tej sezoni smo strokovno delo nadgradili še s tesnim sodelovanjem s članskim pogonom. Trener Beader je pokazal veliko zaupanja v mlade košarkarje našega pogona in tako je nastal trden most med mladinci in člani, ki je še okrepil klubsko delo. Skupaj s sodelavci se že veselimo prihajajoče sezone in novih izzivov, ki jih prinaša.”

Gašper Papež, vodja pionirskega pogona in Šole košarke: “Ne glede na vse odlične rezultate te sezone, naša glavna cilja ostajata izoblikovanje zdravih osebnosti, ki bodo stremeli k doseganju svojih maksimalnih potencialov, ter seveda razvijanje košarkarskega potenciala, ki bi katerega od fantov pripeljal vsaj do domače članske ekipe. Ob odličnih pogojih, ki jih imamo na voljo, je velik zaklad kluba tudi ena najbolj množičnih košarkarskih šol v Sloveniji. Trenerji tam opravljajo najbolj zahtevno delo, saj morajo malčke navdušiti za šport in košarko, to pa je potem tudi čvrst temelj klubskih selekcij, in za to si fantje v šolah zaslužijo vse pohvale!”