Slovenska košarkarska reprezentanca mlajših članov (1998 in ml.) je na evropskem prvenstvu divizije B osvojila odlično 2. mesto in se s tem uvrstila tudi v najelitnejši razred evropske košarke. Ob naših treh košarkarjih, Bratcu, Veselu in Omanu, smo ponosni še na enega “klubskega” dobitnika srebra, z reprezentanco je bil namreč na prvenstvu tudi naš terapevt Denis Berginc.

Slovenija U20

Slovenci, ki jih je v Bolgariji vodili naš nekdanji član trenerskega štaba Dalibor Damjanović, so do izpolnitve cilja, uvrstitve v divizijo A, prišli že s polfinalno zmago nad Rusijo (60:50). Od naših treh je izstopal predvsem Urban Oman, ki je 16 točkam dodal še 4 skoke in bil za Jurijem Macuro (19, točk, 19 skokov) drugi najučinkovitejši v slovenski reprezentanci.

Aljaž Bratec

V finalu so nasproti Sloveniji stali Poljaki, ki so z boljšim drugim polčasom slavili z 71:60 in prišli do naslova prvakov divizije B. Prvo ime slovenske ekipe je bil Domžalčan Aljaž Bratec, ki je obračun končal z 20 točkami in 3 podajami. 

Aljaž Bratec, Slovenija U20: “Na prvenstvo smo prišli z jasno zastavljenim ciljem, vrnitev v divizijo A. Skupinski del smo zaključili po planih, kot prvi v skupini, nekatere igralce nam je uspelo spočiti, le poškodbe so nam predstavljale nekaj manjših težav. V izločilnih bojih smo Belgijo in Rusijo uspeli ukrotiti z odlično obrambo, ki je bila že od začetka naš zaščitni znak. S polfinalno zmago nad Rusi smo dosegli zastavljeni cilj, tako da smo šli lahko neobremenjeno v finale s Poljsko, kjer pa nam je žal zmanjkalo moči. Igralci Heliosa smo z igrami zadovoljni, saj smo vsi imeli vidno vlogo in lepo minutažo, hkrati pa smo preživeli tudi veliko lepih trenutkov s fanti izven terena. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem v štabu za trud, ki so ga vložili v nas skozi celo poletje.”

Urban Oman

Na celotnem prvenstvu Bratec dosegal po 10,4 točk in 2,9 podaj na tekmo, s čimer je bil drugi strelec in drugi podajalec Slovenije. Ob tem je treba dodati, da mu je trener Damjanović tudi najbolj zaupal, saj je v povprečju igral največ, 29,3 minut na tekmo. Oman (23,7 minut na tekmo) je bil s povprečnim statističnim indeksom 12,6 drugo ime reprezentance. Bil je tudi tretji strelec ekipe (9,6 točk) in četrti skakalec (4,4 skoke). Matic Vesel je od vseh treh Domžalčanov igral najmanj (15,6 minut), a je prav tako prispeval svoj delež k uspehu Slovenije (4,6 točke in 3, 4 skoke na tekmo). Kapetan Slovenije Jurij Macura je bil izbran v najboljšo peterko prvenstva.

Matic Vesel

Fante zdaj čaka zaslužen počitek, v mesecu avgustu pa začnejo s pripravami na novo sezono. Je pa v nadaljevanju poletja v pogonu še kar nekaj domžalskih košarkarjev. Sledita evropska prvenstva divizije A in B za mladince U18, ki se ga bodo v dresu Slovenije udeležili Jakob Strel, Adrian Jogan in Bine Prepelič, v dresu Rusije pa Aleksandr Sinebabnov in Alexander Shashkov. Sredi avgusta bo na vrsti še prvenstvo za kadete U16, v širšem izboru za reprezentanco pa ostajajo Jure Snoj, Anej Orel in Urban Klavžar.