Poleg državnega prvenstva oz. Lige Nova KBM in Pokala Spar, se Domžalčani po šestih sezonah premora tekmovalno ponovno vračajo na Balkan, saj bodo v prihajajoči sezoni nastopali v ABA Ligi 2!

Če je v ABA Ligi od skupščine dalje, ta se je odvijala v petek, 20. julija, že jasen razpored za novo sezono, pa je bilo treba v 2. ligi na to še malce počakati. Ker vsaki od sodelujočih držav, Hrvaški, BiH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Sloveniji, pripadata po dve mesti, s strani hrvaške in makedonske zveze pa so prijavili zgolj po eno moštvo, je postalo jasno, da sta dve mesti v ABA Ligi 2 še prosti.

Trener Jovan Beader bo Helios Sunse vodil tudi v ABA Ligi 2.

Kot klub z bogato tradicijo, predvsem pa zaradi velike želje po udejstvovanju v jadranskem tekmovanju, ki je Domžalčanom v lanskem državnem prvenstvu iz rok spolzelo v zadnjem krogu prvenstva, so bili Helios Sunsi eden od prvih in glavnih kandidatov za povabilo oz. “wild card”. Po nekaj dneh čakanja je danes v klub končno prišla potrditev, prejemnika vabila za Ligo ABA 2 sta Vršac (Srb) in Helios Suns! Ekipi se bosta v tekmovanju pridružila klubom Sixt Primorska in Rogaška (oba Slo), Split (Hrv), Zrinjski Mostar in Spars Sarajevo (oba BiH), Dynamic Beograd in Borac Čačak (oba Srb), Lovčen Cetinje in Sutjeska Nikšić (oba ČG) ter MZT Skopje (Mak).

Domžalčani imajo že kar nekaj izkušenj z igranjem v jadranskem tekmovanju. Od sezone 2004/05 pa do 2011/12 so bili kar sedemkrat udeleženci ABA Lige, z izjemo sezone 2010/11. Najboljša uvrstitev Heliosa sega v izjemno sezono 2006/07, ko so Domžalčani tekmovanje končali na 8. mestu, ob tem pa se na domačem prostoru okitili tako z naslovom državnih, kot tudi pokalnih prvakov. V zadnjih treh sezonah so v enem najbolj športnih mest v Sloveniji sicer spremljali evropske tekme, po nastopanju v Fibini Ligi prvakov so Domžalčani nastopali, ter enkrat tudi slavili, v pokalu Alpe Adria.

Matevž Zupančič, direktor Helios Suns: “Povabilo k nastopu v ABA Ligi 2 za naš klub pomeni lepo priznanje. Helios Sunsi se tako po krajšem premoru vračajo na močnejšo mednarodno sceno. Igranje dveh tekem na teden bo več kot dobrodošlo za naš športni program, odprtje večjega tržišča pa bi moralo pozitivno delovati na naše pokrovitelje, partnerje in občino Domžale. Istočasno novo tekmovanje pomeni tudi odgovornost in izziv, ki se ga veselimo.”

Prve tekme ABA Lige 2 se bodo igrale že v zadnjem tednu septembra, Helios Suns pa bodo jadransko tekmovanje odprli z gostovanjem v Makedoniji pri MZT Skopje. Prva domača tekma pa domžalske navijače čaka v drugem kolu, ko v Domžale prihaja srbski Vršac.