Potem, ko so pred dvema tednoma v najelitnejši razred evropske košarke napredovali mlajši člani U20, je sedaj enak dosežek uspel še mladincem U18, ki so na evropskem prvenstvu divizije B v Skopju, v Makedoniji, zasedli 2. mesto in si s tem priigrali napredovanje v divizijo A. Med člani reprezentance so bili tudi trije košarkarji Helios Suns – Jakob Strel, Adrian Jogan in letošnji novinec Bine Prepelič. Rezultatsko še boljši dosežek je uspel našima Rusoma, Alexandru Shashkovu in Aleksandru Sinebabnovu, saj sta z rusko reprezentanco prišla do (nehvaležnega) 4. mesta EP divizije A.

Slovenci so bili v skupinskem delu boljši od Albanije (79:35), Danske (93:53), Švedske (70:67) in v odločilni tekmi še od Slovaške (73:66), v nepomebni tekmi pa so izgubili z Bolgarijo (69:66). V četrtfinalu so nato tesno ugnali Češko (68:65), v polfinalu pa, po zaostanku že kar 17-ih točk, s preobratom ugnali še Belgijo (73:70) in s tem dosegli zastavljeni cilj, uvrstitev v divizijo A za prihodnjo sezono. V finalu je bila Nizozemska prepričljivo boljša s 86:57.

Bine Prepelič (15), Jakob Strel (6) in Adrian Jogan (8) v slovenskem dresu.

Od naših treh košarkarjev je največ priložnosti za igro dobil Jakob Strel (24,9 minut na tekmo), v tem času pa je povprečno dosegal po 6,7 točk in 3,7 skokov. Adrian Jogan (12,4 minut) je beležil po 4,7 točke in 3,0 skoke, Bine Prepelič (13,4 minut) pa po 3,3 točke in 2,9 skoka na tekmo.

Jakob Strel, Helios Suns: “S prvenstvom smo lahko zelo zadovoljni, saj smo dosegli zastavljeni cilj. Z osvojenim drugim mestom se nam je popolčal ves trud, ki smo ga vložili v zadnjih dveh mesecih. Mislim, da nas je do rezultata pripeljalo dobro delo na treningih in pa predvsem odlična kemija v ekipi, saj smo se s soigralci super razumeli.”

Adrian Jogan, Helios Suns: “Dosegli smo cilj, kar je najbolj pomembno. Po intenzivnih pripravah ter napetem izboru končne ekipe za prvenstvo, smo se v Skopje odpravili z gorečo željo po vrnitvi v divizijo A. Obramba nam je na prvenstvu funkcionirala odlično, posledično potem tudi v napadu nismo imeli večjih težav. Energija v ekipi je bila zelo pozitivna, med igro in izven nje. Iz prvenstva se domov ponosno vračamo s srebrnimi medaljami in super spomini.”

Alexander Shashkov in Aleksandr Sinebabnov

Na evropskem prvenstvu divizije A sta se izkazala oba naša Rusa, pa čeprav sta se morala na koncu, po porazu proti Franciji z 79:70, zadovoljiti z nehvaležnim 4. mestom. Alexander Shashkov je dobival v povprečju po 16,4 minut, v tem času pa v statistic vpisoval po 7,7 točk in 5,0 skokov. Aleksandr Sinebabnov, za katerega je bila to prva aktivnost po operaciji sprednje križne vezi v desnem kolenu, pa je v 7,2 minutah dosegal po 1,2 točke in 0,5 skoka.

Naši trije srebrni košarkarji so s strani klubskih trenerjev seveda dobili nekaj dni odmora, treningom članske ekipe pa se bodo pridružili prihodnji ponedeljek. Oba Rusa pa v Domžalah pričakujemo že v naslednjih dneh.