14-letni Urban Klavžar, mlajši brat našega članskega košarkarja Nejca Klavžarja, se v prihodnjih dneh seli v špansko prestolnico, saj bo dres Sunsov zamenjal za opravo evropskega velikana Real Madrida.

V mesecu juniju je bil Urban Klavžar, letnik 2004, povabljen na treninge v trenažni center španskega velikana, kjer je uspel prepričati trenerje, da mu ponudijo mesto v njihovi ekipi. V Španijo, kjer se bo v mlajših selekcijah priključil Slovencema Žigi Samarju (2001) in Danu Duščaku (2002), se odpravlja konec tega tedna. Kluba pa sta med seboj že uredila vse formalnosti za prestop.

Urban je bil del pogona domžalskega košarkarskega kluba od mladih nog. Sprva je obiskoval treninge košarkarske šole na njegovi OŠ Domžale, zaradi očitnega talenta pa je kmalu začel trenirati v najmlajših klubskih selekcijah. S svojimi soigralci je v zadnjih letih uspel osvojiti zlato in srebro v državnem prvenstvu pionirjev U13, dvakrat zapored pa so bili fantje tudi prvaki Mini pokala Spar. V zadnji sezoni se je s soigralci pri pionirjih U15 veselil naslova državnih prvakov, Urban pa je postal tudi najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja, ki je potekal v Novi Gorici, potem ko je v finalu prispeval neverjetnih 38 točk. Do dveh naslovov prvaka je prišel tudi z OŠ Domžale v šolskem tekmovanju Košarkarski Superšolar.

Kot dve leti mlajši je bil Urban letošnje poletje tudi del kadetske U16 reprezentance Slovenije, ki si je pretekli konec tedna v Novem Sadu v Srbiji zagotovila obstanek v diviziji A evropske košarke. Čeprav je bil najmlajši košarkar na prvenstvu, od večine igralcev kar dve leti mlajši, je bil celo 2. strelec (11,9 točk) in 2. podajalec (2,1 podaji) Slovenije.

Domžalski klub tako zapušča košarkar, na katerega smo močno računali v mladinskem, kasneje pa seveda tudi članskem pogonu, a po drugi strani razumemo, kako težko bi bilo zavrniti ponudbo takšnega evropskega velikana. Odhod v Real Madrid je vendarle tudi dokaz dobrega strokovnega dela kluba, ki je Urbana pripeljalo do tega nivoja. Njegov pristop do dela in ljubezen do košarke je lahko zgled vsem mladim košarkarjem. V Madridu mu želimo vse najboljše!

Od Urbana so se v teh dneh poslovili tudi njegovi soigralci, s strani klubskih trenerjev pa je v dar in spomin prejel kolaž slik svojih nekaj let v klubu. Urban se je od kluba poslovil z besedami: “Domžale mi bodo za vedno ostale v lepem spominu. Helios mi je v domačem mestu nudil vrhunske pogoje za moj košarkarski razvoj, zato sem hvaležen vsem trenerjem, s katerimi sem imel priložnost delati. Še posebej pa bi se zahvalil Gašperju Papežu, ki me je pripeljal v klub in me spremljal in spodbujal skozi celotno obdobje pri Heliosu. Ponudbe Real Madrida nisem mogel zavrniti, se bom pa v Domžale vedno vračal z veseljem.”

Urbana v Domžalah vedno čakajo odprta vrata, je pa zanimivo, da so vsi slovenski košarkarji, razen Anthonyja Randolpha,v Madridu posredno povezani z Domžalami. Žiga Samar je pred leti s kadetsko ekipo odšel na nekaj mednarodnih turnirjev, Dan Duščak je igral za OŠ Mengeš v naši Šoli košarke, še en novi član Reala, Klemen Prepelič, pa je pri Heliosu naredil preskok na najvišji nivo.