18-letni ruski košarkar Alexander Shashkov, po dobrih treh sezonah pri Helios Sunsih, odhaja v Italijo k evroligašu Armani Olimpia Milano!

Alexander Shashkov se seli v Italijo k Armani Olimpia Milanu.

210 cm visoki ruski košarkar je v Domžale prišel kot 15-letnik, se v treh letih naučil slovenskega jezika in pravzaprav postal domačin. Z mlajšimi klubskimi selekcijami se je veselil brona pri kadetih ter dveh zlatih medalj pri mladincih, v lanski sezoni pa je bil kot 17-letnik že polno vpet v člansko moštvo Helios Suns. Krilni center, ki ima izredno natančno roko pri metih z razdalje, je lani v Ligi Nova KBM igral skorajda 20 minut na tekmo, v tem času pa dosegal po 6,1 točk (trojke 45%) in 3,4 skoka. Najboljšo predstavo je prikazal v gosteh proti Iliriji, ko je 19 točkam dodal 7 skokov, tekmo pa končal z indeksom 26. Zadnja tri poletja je bil član ruskih mlajših reprezentanc.

Shashkov bo sicer letošnjo sezono, kot košarkar Milana, preživel pri italijanskem prvoligašu Victoria Libertas Pesaro.

Matevž Zupančič, direktor Helios Suns: “S Shashkovom, ki je del klubskih selekcij tri sezone, smo lani sklenili prvo profesionalno pogodbo in ga vključili v člansko ekipo. Kot je pri takšnih projektih najbolj smiselno, smo računali na njegovo prodajo v naslednjih letih. Presenetilo nas je že zgodnje zanimanje Milana, zato smo igralcu v septembru tudi dovolili preizkušnjo pri evroligašu. Kot kaže, jo je opravil uspešno in prišlo je do dogovora, s katerim smo vsi več kot zadovoljni. Na Sašo smo ponosni in mu želimo veliko sreče v novi sredini. Gre še za eno potrditev kvalitete našega sistema in kontinuitete dela trenerjev, brez katerih tovrstnih rezultatov ne bi bilo. Prestop iz Heliosa v evroligaški klub je lep dosežek.”

Alexander Shashkov, igralec Armani Olimpia Milana: Zahvaljujem se Heliosu, kjer sem preživel tri pomembna leta in postal ne samo boljši košarkar, pač pa pridobil tudi neprecenljive življenjske izkušnje. Brez Dejana Čikića, Gašperja Papeža, Jovana Beadra, vseh ostalih trenerjev in vseh mojih soigralcev, se mi ne bi tako kmalu ponudila priložnost za prestop v Milano, kjer vem, da me čaka težko delo in novo dokazovanje. Hvala vsem klubskim delavcem, ki so mi vedno pomagali tudi izven igrišča in upravi, ki mi je nudila odlične pogoje za moj košarkarski razvoj. Na Domžale in Slovenijo me bodo vedno vezali lepi spomini.”