Čeprav ni bilo tako lahko, kot je kdo morda pričakoval, so člani vseeno brez večjih težav vpisali prvi dve točki v novi sezoni državnega prvenstva oz. Lige Nova KBM. Ilirija je bila sicer čvrst in nepopustljiv nasprotnik, a so Sunsi izkoristili prednost v višini, močno dobili skok in na koncu slavili s prepričljivih 78:60.

Đoko Šalić

Začetek ni bil najbolj obetaven. Pa ne toliko, kar se tiče zmage, ampak glede igre obeh ekip. Koše v prvih petih minutah smo lahko prešteli na prste ene roke. Na prvi malo daljši odmor so Sunsi, po košu Đoka Šalića, odšli s prednostjo petih točk (14:9). V drugih desetih minutah sta se obe ekipi malo bolj sprostili v napadu, koši so padali malo bolj pogosto, v rahli prednosti pa so bili vseskozi Domžalčani, ki so skušali izkoriščati predvsem premoč po globini. Ob polčasu je semafor kazal 40:31 za Sunse.

V drugih dvajsetih minutah je z dobro igro nadaljeval Šalić, ki so mu Ilirjani pod obročema težko parirali, skakalno pa je svoje dodal še Nikola Gajić, ki se je moral zaradi nizke peterke nasprotnikov preleviti celo v “štirico”. Domžalska prednost je tik pred koncem 3. četrtine zrasla na +18 (62:44), v začetku zadnjega dela igre, po košu Gajića, pa celo na +23 (69:46) in tekma je bila praktično odločena. Končalo se je z 78:60.

Đoko Šalić je tekmo končal pri 24 točkah in 7 skokih, 19 točk je dodal Miroslav Pašajlić, 13 pa Aljaž Bratec. Z najboljšim statističnim indeksom (23) pa se tokrat lahko pohvali Nikola Gajić, ki je 10 točkam dodal naverjetnih 13 skokov in še 5 podaj. Na drugi strani je bil z 18 točkami in 7 podajami najuspešnejši Joshua Heath.

Jovan Beader, trener Helios Sunsov: “Tekma je bila izredno nervozna, malo, ker gre za prvo kolo prvenstva, nekaj pa je verjetno še posledica naše slabe igre v Čačku. Tudi na treningih je zadnje dni čutiti malo več tenzije in vse to smo preslikali tudi na parket. Z dobro obrambo in kontrolo skoka smo uspeli vseeno priti do malo lepše prednosti in jo potem tudi zadržati o konca. Ilirija je neugodna ekipa, igrajo tudi s štirimi zunanjimi igralci, na kar smo se morali prilagoditi in za to uporabiti kar Gajića na položaju štirice. Na koncu je glavno, da smo prvenstvo uspeli odpreti z zmago.”

Nikola Gajić

V naslednjih dneh Domžalčane čakata še dve domači tekmi. Najprej v torek sledi obračun 4. kola Lige ABA 2 proti Dynamicu, v četrtek pa še tekma 2. kola Lige Nova KBM proti Krki. Oba obračuna se pričneta ob 19. uri, lepo vabljeni v našo družbo v Športno dvorano Domžale!

Liga Nova KBM, 1. kolo (Domžale, 13. 10. 2018)

Helios Suns – Ilirija 78:60 (14:9, 26:22, 22:13, 16:16)

Helios Suns: Pašajlić 19, Gajić 10 (13 skokov, 5 podaj), Klavžar, Fon 3, Bratec 13, Smodiš, Durnik 7, Močnik 2, Jogan, Besedić (7 skokov), Strel, Šalić 24 (7 skokov)
Ilirija: Heath 18 (7 podaj), Sinebabnov, Gabrijel 1, Čućović 14, Gorbachov 5, Ružič 4, Cvetković, Ščekić 6 (5 skokov), Germ 1, Stopar 7 (7 skokov), Stemberger 4