Nov članski trener Dejan Jakara je na klopi Helios Sunsov debitiral z zmagama tako v gosteh, kot tudi na domačem parketu. Najprej so člani v Pokalu Spar ugnali novomeške Trote, še bolj pomembna zmaga pa je prišla sredi tedna, ko so v Domžalah, v 8. kolu Lige ABA 2, gostovali košarkarji Sutjeske. Brez drame seveda ni šlo, tokrat je za podaljšek poskrbel Jure Besedić, ostali pa so potem svoje dodali še v podaljšku in slavili s 84:76.

Dejan Jakara

Najprej hiter skok v Novo mesto, kjer so fantje ugnali Trote, drugoligaša s smelimi in ambicioznimi načrti. Tekma, vsaj z domžalskega konca, ni bila pretirano lepa za oko, so pa Sunsi naredili tisto, po kar so prišli, v prvi tekmi Pokala Spar so slavili s 76:87. S 26 točkami se je izkazal Miroslav Pašajlić.

Zdaj pa k vseeno malo bolj pomembni tekmi, prvi domači za povratnika Dejana Jakaro, obračunu 8. kola Lige ABA 2 proti Sutjeski. Pred lepim številom gledalcev, med katerimi je bilo tudi nekaj otrok domžalskih in okoliških športnih društev, so domači sicer začeli tako, kot je to letos že v navadi – slabo. Gostje s Črne gore so namreč po šestih minutah igre vodili že z 2:15 in kazalo je na še en poraz Sunsov v jadranski druščini. Kot starejši dizel motor so očitno fantje potrebovali nekaj časa, da se dobro ogrejejo, potem pa je le steklo. Voz je najprej povlekel Đoko Šalić, ki je Sunse do konca 1. četrtine približal na 14:20, pravi junak povratka pa je bil v začetku drugega dela igre Urban Oman s sedmimi zaporednimi točkami, trojko in dvema zabijanjema, s čimer je na noge dvignil vse zbrane v Športni dvorani Domžale. V zaključku prvega polčasa je svoje prispeval Urban Durnik, trojko pa je dodal še Jakob Strel, tako da so Sunsi z odlično četrtino ob glavnem odmoru vodili s 40:34.

Urban Oman

Med odmorom so gostje očitno bolj spočili glave kot domači košarkarji in hitro ujeli priključek oz. je Emir Hadžibegović poskrbel celo za njihovo vodstvo s 53:57 ob koncu 3. četrtine. Sutjeska je bila tudi v zadnjih desetih minutah vseskozi v rahli prednosti, a za razliko od preteklih tekem, Sunsi tokrat niso popustili, ampak so vse do konca čakali na svojo priložnost. Tri in pol minute pred koncem, po še enem zabijanju Omana, je bilo na semaforju 64:67, potem pa sta ekipi grešili vse do zadnje minute. Prvi so prek Mihe Fona zadeli Domžalčani, na drugi strani je oba prosta meta zadel Boris Lalović, domačim pa je za zadnji napad ostalo še slabih 5 sekund! Odlično je med minuto odmora taktiko pripravil trener Jakara, do neoviranega meta izza črte 6,75m je prišel Jure Besedić in – zadel! Na semaforju je bilo 69:69, met Sutjeske preko celega igrišča ni zadel cilja in na vrsti je bil podaljšek.

Jure Besedić

V dodatnih petih minutah so bili Sunsi močnejši, glavno vlogo pa je z osmimi točkami odigral Pašajlić ter pa odlična kolektivna obramba Sunsov, ki je Sutjeski dovolila le 7 točk. Končalo se je z zasluženih, predvsem pa prigaranih, 84:76.

Miroslav Pašajlić je dosegel 17 točk, eno manj, skupaj s po 4 skoki, podajami in pridobljenimi žogami, je prispeval Miha Fon, 14 točk in 4 pridobljene žoge je v statistiko vpisal Urban Oman, statistično najboljši pa je bil z 11 točkami in 9 skoki (indeks 24) Đoko Šalić. Prvi strelec gostov je bil Radosav Spasojević z 20 točkami, temu pa je dodal še 8 skokov.

Miha Fon

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Za igralce je bila menjava trenerja očitno vseeno pozitiven šok. Definitivno so si fantje danes zalužili tudi malo sreče, ki je prišla s tisto trojko za podaljšek, a si tudi to srečo si je z igro treba prislužit. Vseeno smo videli tudi še nekaj slabosti, ki jih bomo morali preko maloštevilnih treningov čimprej odpravit. Igralci so dosledno upoštevali navodila in dogovore, in če bomo podobno odigrali tudi v soboto v državnem prvenstvu proti Šenčurju, se nimamo česa bati.”

Zoran Glomazić, trener Sutjeske: “Danes je slavila srečnejša ekipa, ki si je s trojko zaslužila ta podaljšek in na koncu tudi zasluženo slavila. Fantom lahko zamerim le padec koncentracije pri tistem metu Besedića, ki mu ne bi smeli pustiti tiste odprte trojke. V nadaljevanju smo potem psihološko padli, v podaljšku nismo imeli veliko možnosti in še enkrat, Helios je zasluženo prišel do zmage.”

Miroslav Pašajlić

Domžalčane verjetno najpomembnejša tekma tedna čaka to soboto, 17. 11., ob 19.00, ko v domači dvorani gostijo Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo. In spodbuda s tribun mora biti vsaj taka kot proti Sutjeske, če ne še boljša! 🙂

Liga ABA 2, 8. kolo (Domžale, 14. 11. 2018)

Helios Suns – Sutjeska 84:76 (14:20, 26:14, 13:23, 16:12, p.15:7)

Helios Suns: Pašajlić 17, Klavžar 4, Fon 16, Bratec 6, Oman 14, Durnik 7, Močnik (7 podaj), Jogan, Besedić 6 (5 skokov), Prepelič, Strel 3, Šalić 11 (9 skokov)
Sutjeska: Goranović, Pavličević 13 (6 skokov, 7 podaj), Vulević, Knežević 13 (8 podaj), Ćalić 5, Vujović, Raičković, Spasojević 20 (8 skokov), Vuković 2, Hadžibegović 5, Lalović 18 (5 skokov)