Domžalski Helios Sunsi so v infarktni končnici proti Sixt Primorski prišli še do šeste zmage na zadnjih sedmih tekmah v Ligi Nova KBM in s serijo 14:0 v samem zaključku tekme slavili s 84:77.

Blaž Mahkovic

Tri dni, dve tekmi proti Primorski, in tudi dva povsem drugačna obraza domžalskih košarkarjev. Če so v četrtek, v tekmi Lige ABA 2, v drugem polčasu povsem popustili, so tokrat na krilih glasne publike in povratnika Blaža Mahkovica v končnici le strli odpor gostov in prišli do pomembne zmage v boju za prvih šest mest Lige Nova KBM.

V uvodnih minutah je sicer kazalo na ponovitev četrtkove zgodbe, a je Miroslav Pašajlić, z dvema trojkama v zaključku prve četrtine, poskrbel, da so Sunsi ob prvem odmoru vodili z 22:19. Drugi del igre sta odlično odprla 20-letni Aljaž Bratec in še leto mlajši Nejc Klavžar, ki sta izničila dobro igro “tigra” Ivana Marinkovića, potem pa je s svojim šovom začel povratnik po poškodbi Blaž Mahkovic. Prispeval je sedem zaporednih točk za prvo, sicer tudi edino, dvomestno prednost Heliosa na tekmi (36:25), vseeno pa je zaključek polčasa pripadel gostom, ki so s košem nekdanjega “barvarja” Marjana Čakaruna ob polčasu zaostajali za 4, 37:33.

Helios Suns

Po glavnem odmoru, predvsem v zaključku 3. in na začetku 4. četrtine, je na parketu prevladovala Primorska. S košem še enega nekdanjega člana Heliosa, Luke Vončine, so po 30-ih minutah igre vodili s 56:60, Marinković pa je v 34. minuti poskrbel že za vodstvo z 61:71 in vse je kazalo, da bo zmaga odšla na Obalo. Tri minute pred koncem, po zabijanju Čakaruna, so gostje vodili za sedem, 70:77, potem pa se je zaustavilo. Ali bolje rečeno, Domžalčani so na krilih izvrstne publike pripravili nor finiš in tekmo zaključili z delnim izidom 14:0 (Mahkovic 7, Pašajlić 4, Klavžar 3) za zmago s 84:77.

Gostje so prevladovali v skoku (22:39), a so bili Domžalčani tokrat bolj natančni pri odstotku metu iz igre (54:43). Povratnik Blaž Mahkovic je tekmo končal pri 22 točkah, Miroslav Pašajlić jih je dodal 20, Aljaž Bratec pa 16. Pri Primorski, ki je tokrat zaigrala brez Lancea Harrisa, je bil z 18 točkami in 11 skoki prvo ime Marko Jagodić Kuridža. Tekmo si je v domžalski športni dvorani ogledal tudi priznani hrvaški košarkarski trener Neven Spahija, ki je nazadnje vodil evroligaški Maccabi Tel Aviv.

Lado Gorjan in Neven Spahija

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Očitno je, da smo se uspeli vsaj malo odpočiti in dobro pripraviti glave na tekmo, predvsem pa so fantje verjeli, da lahko osvojijo obe točki. Veliko delo je opravil štab, ki je v pogon spravil Mahkovica in hkrati opravil tudi odlično taktično pripravo po četrtkovem porazu. Ekipa zmago posveča našemu častnemu članu Sašu Grilju, ki jutri praznuje rojstni dan.”

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske: “Čestitke Helios Sunsom za zasluženo zmago. Mi smo tokrat igrali le v določenih trenutkih. Naša igra ni bila takšna, kot bi morala biti. Gostitelji so to izkoristili, za kar jim še enkrat čestitam.”

Domžalčanom zmaga veliko pomeni, saj so se z njo v tem trenutku pomaknili na mesta, ki vodijo v Ligo za prvaka. A glavni obračuni šele prihajajo, prvi v Ligi Nova KBM že prihodnjo soboto, ko gremo vsi skupaj podpirat Sunse v Šenčur. Vmes pa bo treba še v Rogaško Slatino, saj je v sredo na sporedu 17. kolo Lige ABA 2.

Liga Nova KBM, 14. kolo (Domžale, 19. 1. 2019)

Helios Suns – Sixt Primorska 84:77 (22:19, 15:14, 19:27, 28:17)

Helios Suns: Pašajlić 20, Klavžar 7 (6 podaj), Bratec 16, Oman 1, Maček, Močnik 2 (5 podaj), Jogan, Mahkovic 22, Besedić 4 (5 podaj), Strel 3, Šalić 9 (5 skokov)
Primorska: Ferme 12 (5 podaj), Henry 2, Čakarun 14 (6 skokov), Kosi, Zupan, Marinković 8, Hodžić 2, Jagodić Kuridža 18 (11 skokov), Vujasinović, Šiško 16 (6 skokov, 7 podaj), Glas, Vončina 5 (7 skokov)