Domžalski košarkarji so naredili velik korak proti prvim šestim mestom v Ligi Nova KBM, ki v drugem delu vodijo v Ligo za prvaka. Tokrat so bili izredno strelsko razpoloženi in, čeprav brez poškodovanih Šalića in Gajića, v Šenčurju zadeli kar 16 trojk in na koncu slavili z 90:101.

Nikola Gajić

Brez Đoka Šalića in Nikole Gajića proti izkušeni zasedbi Šenčurja? Pred tekmo ni izgledalo najbolj obetavno, a so prve minute odgnale vse dvome. Sunsi so na Gorenjsko prišli po zmago! Jure Besedić je s trojko že v prvem napadu nakazal, da bi to znal biti izreden strelski večer Sunsov, je pa bil kapetan Jure Močnik tisti, ki je v uvodnih minutah povlekel domžalski voz. V nadaljevanju 1. četrtine se je razigral še Blaž Mahkovic, ki je sprva zadeval z linije prostih metov, nato pa dodal še dve trojki za domžalskih 20:24 po desetih minutah igre.

Jure Besedić

Domači so sicer v začetku drugega dela z razpoloženim Ramom Rizvićem prešli v vodstvo (35:30), domžalski priključek pa so tokrat zrežirali mladi, na čelu z Aljažem Bratcem in Nejcem Klavžarjem. Piko na i prvemu polčasu je z dvema novima trojkama postavil Besedić.

Prvo otipljivejšo prednost si je Helios priigral v 23. minuti, ko je Besedić, po lepi podaji Močnika, poskrbel za 52:63, tri minute pozneje, po trojki Miroslava Pašajlića in dveh lahkih koših Urbana Omana in Blaža Mahkovica, pa je bilo že +17, 55:72. Rezultat ob koncu 3. četrtine je, kot ste verjetno lahko uganili, s trojko postavil Bratec (67:83).

Zanimivo košarko smo lahko spremljali večji del zadnje četrtine, saj sta se oba trenerja odločila, da bosta na parket poslala nižji peterki. To je bolj pasalo domačim, ki so se tri minute pred koncem, po košu Dina Murića, približali na vsega šest točk zaostanka (86:92), a sta dvome o zmagovalcu rešila Mahkovic s črte prostih metov in Pašajlić z novo trojko, že 16. Heliosa, kar je letošnji rekord v Ligi Nova KBM. Torto pa je soigralcem dolžen Besedić, ki je z zabijanjem presegel stotko. Končalo se je z domžalskih 90:101.

Pri domačih sta Ramo Rizvić (7 podaj ) in Ismet Sejfić (5 skokov) dosegla po 19 točk, prav toliko pa jih je na drugi strani dosegel tudi prvi strelec Sunsov, Miroslav Pašajlić. 18 točk in 5 skokov je dodal Jure Besedić, s točko manj in tudi 5 skoki se je izkazal še Blaž Mahkovic, 14 točk in 4 podaje pa je prispeval Aljaž Bratec.

Blaž Mahkovic

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke fantom za to izredno predstavo in zasluženo zmago. Dokazali so, da znajo stopit skupaj, takrat ko je najtežje in odigrajo maksimalno zbrano in zavzeto, pa čeprav nismo v popolni zasedbi. Zdaj se moramo dobro spočiti, naslednji teden bo spet naporen, s tremi tekmami v Ligi Nova KBM in Ligi ABA 2. Velika hvala tudi vsem navijačem, ki so nas prišli spodbujat v Šenčur.”

Domžalčane, kot je dejal že trener Jakara, v naslednjem tednu čakajo kar trije obračuni. v torek, v Novem mestu, proti Krki, v zaostali tekmi 11. kola Lige Nova KBM, v četrtek sledi domač obračun Lige ABA 2 z Lovćenom, v nedeljo pa še domača tekma državnega prvenstva z Rogaško.

Liga Nova KBM, 15. kolo (Šenčur, 26.1.2019)

Šenčur Gorenjska gradbena družba – Helios Suns 90:101 (20:24, 28:29, 19:30, 23:18)

Šenčur: Marković, Novak 5, Morina, Murić 16 (11 skokov, 5 podaj), Rizvić 19 (7 podaj), Sekne, Martinčič 7, Pavić 13, Sejfić 19 (5 skokov), Popadić 11 (5 podaj), Žepič, Pavković
Helios Suns: Pašajlić 19, Klavžar 5, Fon 10, Bratec 14, Oman 9 (5 skokov), Maček, Močnik 7 (8 podaj), Jogan, Mahkovic 17 (5 skokov), Besedić 18 (5 skokov), Strel 2