Helios Sunsi so končali s premierno sezono v 2. ABA Ligi. V zadnjem kolu je v Domžalah gostoval nekdanji velikan evropske košarke, Split, in bo hudem boju v Dalmacijo odnesel zmago z 78:82. Za navdušenje v dvorani je poskrbel zaključek “sezonske” nagradne igre, v kateri smo nekoga obdarili z novim skuterjem, ki ga je podaril Avto Debevc.

Blaž Mahkovic

V obračunu Heliosa in Splita, ki sta se pred leti srečevala tudi že v najmočnejšem jadranskem tekmovanju, sta si bili ekipi blizu vseh 40 minut, rahlo pobudo pa so vseeno imeli gostje iz Dalmacije. Razen na samem uvodu tekme, ko so Domžalčani povedli s 5:0, so bili Splitčani vseskozi v rahlem vodstvu, ki je bilo dvoštevilčno le na samem začetku zadnje četrtine (57:69). Drugače pa so jim Sunsi vseh 40 minut dihali za ovratnik, za kar je v prvem polčasu skrbel predvsem Blaž Mahkovic (15 točk v 1. polčasu), v drugem pa sta mu na pomoč priskočila še Miroslav Pašajlić in Jure Besedić.

Tik pred glavnim odmorom so Domžalčani na kratko celo povedli (39:37), a je ob polčasu Split vseeno vodil za 2, z 39:41, za kar je poskrbel občasni hrvaški reprezentant Pavle Marčinković. Gostje so se prvič malce odlepili sredi 3. četrtine (50:57), ko je bilo na začetku zadnjega dela igre že omenjenih 57:69, pa je vse kazalo, da so domžalske moči pošle. A so domači zmogli še zadnji juriš in se pol minute pred koncem, po štirih točkah Pašajlića, približali le na tri točke zaostanka (78:81), za kaj več pa je žal zmanjkalo časa, tako da se je Split veselil zmage na zadnji “jadranski” tekmi sezone.

Pri Helios Sunsih je tokrat točkovno prednjačil Blaž Mahkovic z 21 točkami, 19 jih je dodal Pašajlić, s 15 točkami, 6 skoki in 7 podajami pa se je izkazal tudi Jure Besedić. Za Split je Mateo Kedžo dosegel 21 točk, Pavle Marčinković pa je 15 točkam dodal še 9 skokov.

Dejan Jakara

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestital bi ekipi Splita za zmago. Mislim, da sta si obe ekipi močno želeli dobiti zadnjo tekmo v letošnji sezoni Lige ABA 2, tako da tudi svojim fantom nimam česa očitati. Borili so se do konca, a se nam žal ni izšlo. Verjamem, da nam bodo vse izkušnje iz 2. ABA Lige prišle še kako prav v nadaljevanju sezone. Zahvalil bi se navijačem za podporo na tekmah jadranskega tekmovanja, zdaj pa jih vabim, da nas v čim večjem številu spodbujajo tudi v zaključku državnega prvenstva, saj nam podpora s tribun veliko pomeni.”

Domžalčane naslednja tekma čaka že ta četrtek, ko v 3. kolu Lige Nova KBM za prvaka, gostujejo v Stožicah pri Petrol Olimpiji.

Liga ABA 2, zadnje, 22. kolo (Domžale, 12. 3. 2019)

Helios Suns – Split 78:82 (15:19, 24:22, 16:22, 23:19)

Helios Suns: Pašajlić 19, Gajić 6, Klavžar, Fon 5, Oman 4 (5 skokov), Močnik 4 (10 podaj), Jogan 4, Mahkovic 21, Besedić 15 (6 skokov, 7 podaj)
Split: Kalajžić 8, Veljačić, Rebić 3, Kedžo 21, Gabrić 12, Omrčen, Runjić 4, Marčinković 15 (9 skokov, 5 podaj), Vrgoč 10 (5 skokov), Cobbins 9 (9 skokov)

Direktor Helios Sunsov Matevž Zupančič in direktor Avto Debevc Bojan Horvat.

Med polčasom tekme s Splitom se je končala tudi letošnja velika nagradna igra, za katero smo poskrbeli v partnerstvu z Avto Debevc. Po izpolnjevanju nagradnih kuponov s strani kupcev sezonskih in posamičnih kart skozi vso sezono, je Bojan Horvat, predstavnik avtohiše Debevc, izžrebal srečnega dobitnika oz. v tem primeru srečno dobitnico novega skuterja. To je postala Irena Povalej! Čestitamo!