Pred mlajšimi selekcijami Helios Sunsov so letos štirje zaključni turnirji. Prvzaprav smo edini klub v Sloveniji, ki bo imel predstavnika na zaključnem turnirju v čisto vsaki kategoriji. Prvi so bili na vrsti kadeti U17 AS Domžale, ki pa so svojo pot žal končali že v četrtfinalu, proti poznejšim finalistom LTH Castings iz Škofje Loke.

Jošt Flerin

Zaključni turnir kadetov U17 je potekal v Novi Gorici, na prizorišču lanskega domžalskega slavja v kategoriji pionirjev U15. Tokrat lokacija za Domžalčane ni bila najbolj srečna, a je bilo že pred turnirjem jasno, da so možni prav vsi scenariji. Namreč, v kategoriji 2002 in mlajših letos ni bilo posebno izrazitih favoritov, tudi med sezono pa je vsaka ekipa lahko premagala vsakogar. Izkupiček rednega dela je v četrtfinalu Helios Sunse “združil” z vrstniki LTH Castingsa iz Škofje Loke.

Anej Orel

Tekma je bila nervozna, kot se za četrtfinalni obračun, ki za eno ekipo pomeni konec sezone, tudi spodobi. Hkrati je bil rezultat vseh 40 minut oz. kot se je kasneje izkazalo, kar 45 minut, vseskozi dokaj izenačen. Domžalčani so imeli 5 sekund pred koncem rednega dela priložnost, da tekmo obrnejo v svojo korist, a žoga ob metu Aneja Orla ni našla poti skozi obroč. Tudi v podaljšku je vse kazalo, da bo treba spremljati še naslednjih dodatnih 5 minut igre, potem pa so Škofjeločani izkoristili napako v domžalski obrambi in 2 sekundi pred koncem povedli za tri, 69:72. Helios Sunsi so še imeli priložnost za izenačenje, žal pa met z razdalje Žige Ferjančiča ni našel cilja in zmaga je odšla na Gorenjsko.

Prvi strelec Domžalčanov je bil Anej Orel z 20 točkami, temu pa je dodal še 15 skokov. 13 točk je dodal Žiga Ferjančič, 11 David Savić, 10 točk in 6 skokov Jošt Flerin, 9 točk in 13 skokov pa Jure Snoj. Na drugi strani je bil s 24 točkami najbolj učinkovit Matej Čibej.

Dejan Čikić, trener Helios Sunsov: “Fantje so med sezono opravili velik obseg treningov in napredovali v vseh košarkarskih in kondicijskih segmentih. Kljub grenkemu priokusu zaradi poraza na četrtfinalni tekmi, sem zelo zadovoljen s prikazanim v celi sezoni. Sedaj nas čaka prehodno obdobje, z manj tekmami in veliko treninga. Velika večina ekipe ostaja podobna tudi v naslednji sezoni, saj smo letos nastopili z rekordno mlado U17 ekipo.”

Domžalskim košarkarjem gredo vse pohvale za super sezono, ob tem pa je treba dodati, da so bili Sunsi daleč najmlajši na zaključnem turnirju, saj so bili v ekipi le štirje košarkarji izhodnega letnika 2002. Na tem mestu gredo iskrene čestitke tudi košarkarjem Petrol Olimpije za osvojitev naslova državnih prvakov, v velikem finalu so ugnali ravno škofjeloško zasedbo.

Zaključni turnir kadetov U17, četrtfinale (Nova Gorica, 4. 4. 2019)

Helios Suns AS Domžale moto center – LTH Castings 69:72 (17:17, 15:12, 14:21, 19:15, p.4:7)

Helios Suns: Popelar, Zemljič, Ferjančič 13, Mirtič 4 (5 skokov), Orel 20 (15 skokov), Toroman 2 (7 skokov), Snoj 9 (13 skokov), Flerin 10 (6 skokov), Savić 11, Beganović, Šetina
LTH Castings: Misson, Čibej 24 (5 podaj), Beravs, Gabrovšek 14, Jugovic 12 (5 skokov, 6 podaj), Zupanc, Oblak 4, Brovč, Goljat 11, Frelih 4 (6 skokov), Spalevič 3, Blatnik