Domžalka mladinska zasedba U19 Helios Suns Matica MB je v četrtfinalu mladinskega zaključnega turnirja, ki se je v preteklih dneh igral na Polzeli, naletela na preveč razpoloženega naprotnika. Podobno kot pred tednom dni v kadetski U17 kategoriji, ko so si bile ekipe neverjetno enakovredne, podobno velja za letošnjo mladinsko U19 tekmovanje. In domači košarkarji Hopsov so bili enostavno pred svojimi navijači predobro strelsko razpoloženi, da bi lahko Domžalčani računali na polfinale.

Vid Rener

Skozi prve tri četrtine so bili domači enostavno boljši, to je treba priznati. Predvsem pa jim je odlično služil met z razdalje, saj so v celi tekmi kar 15-krat zadeli izz črte 6,75m, iz vsega 35 poskusov (43%). Na začetku druge četrtine so bili Sunsi še v vodstvu (23:25), potem ko je uspešno položil Vid Rener, a so domači z delnih 10:0 hitro pobegnili, prednosti pa nato vse do konca niso več izpustili iz rok.

Ob polčasu je bilo 50:37, zato smo v drugih 20 minutah pričakovali juriš Sunsov do preobrata, a so se Hopsi ob vsakem domžalskem naletu spet rešili, uganili ste, z zadeto trojko. Do 54:48 so Sunsi še prišli, a so domači v tretjem delu igre zadeli kar sedem trojk, pobegnili na 78:56 pred zadnjimi desetimi minutami in praktično odločili četrtfinale.

Jakob Strel

Zadnja četrtina je bila tako bolj kot ne le formalne narave, Hopsi so uspešno branili svojo prednost, Domžalčanom pa je za kakšen bolj konkreten povratek v tekmo zmanjkalo energije in časa. Končalo se je z zmago Hopsov s 97:82 in posledično velikim slavjem v dvorani na Polzeli. Pri domačih je Nik Dragan 26 točkam dodal 7 skokov, pri Sunsih je z 19 točkami in 8 skoki izstopal Bine Prepelič, po poškodbi pa je odlično predstavo pokazal tudi Vid Rener (15 točk, 5 skokov).

Dejan Čikić, trener Helios Sunsov: “Igralci mladinske ekipe so letos nabirali izkušnje v članskih ekipah Heliosa, Škofje Loke, Ježice in Globusa. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem trenerjem, ki so ponudili priložnost našim mladim igralcem. Glede na to, da ekipa U19 praktično ni trenirala skupaj, sem z doseženim tretjim mestom po koncu lige za prvaka lahko zadovoljen. Na zaključnem turnirju smo v četrtfinalu naleteli na izjemno razpoloženo ekipo Hopsov. Morali smo športno priznati poraz in se tako poslovili od letošnje sezone. Grenka izkušnja z zaključnega turnirja je lahko prava spodbuda za igralce, ki želijo v prihodnje postati še boljši košarkarji. Zahvala pomočnikom za super sodelovanje med sezono.”

Bine Prepelič

Kot je dejal že trener Dejan Čikić, letošnja mladinska sezona je bila izjemno pestra, fantje pa so zelo redko trenirali skupaj, a tudi na ta račun pridobili nekaj novih, prepotrebnih izkušenj. Tudi zato končno 7. mesto, čeprav morda malce grenko, ni tako slab izkupiček letošnje sezone. Fantom čestitke, a za tiste tiste izhodnega letnika šele zdaj prihaja anjbolj stresni del, preskok iz mladinske v člansko kategorijo. Na tem mestu tudi iskrene čestitke ekipi Parkljev za osvojitev naslova državnih prvakov. V spektakularnem finalu so bili v nabito polni dvorani na Polzeli boljši od domačih Hopsov.

Zaključni turnir mladincev U19, četrtfinale (Polzela, 12. 4. 2019)

Hopsi Polzela – Helios Suns Matica MB 97:82 (21:16, 29:21, 28:19, 19:26)

Hopsi: Jelen, Steblovnik, Zmrzlak 19, Arzenšek 11 (8 podaj), Kramberger 3, Petrovič 2, Goltnik 10 (11 skokov), Copot 16, Dragan 26 (7 skokov), Turnšek 8, Debeljak 2, Štampar
Helios Suns: Flerin, Strel 15 (5 skokov), Leben 12, Orel 3, Štih, Maček 13, Snoj 3 (6 skokov), Rener 15 (5 skokov), Prepelič 19 (8 skokov), Jogan 2