Mlajše selekcije Helios Sunsov so ponovno osvežile zbirko pokalov z državnih prvenstev za mlajše, tokrat so pokal za 2. mesto v Sloveniji domov prinesli košarkarji U13, Helios Suns Vzajemci. Ti so na zaključnem turnirju v Sladkem Vrhu nad Mariborom v polfinalu prvič letos ugnali kranjski Triglav, v finalu pa po pravi drami morali priznati premoč Ljubljani.

Helios Suns Vzajemci, 2. mesto v Sloveniji

Že takoj na začetku naj najprej pohvalimo organizatorje zaključnega turnirja, domači klub iTeam, ki je poskrbel, da je bilo v Sladkem vrhu vse na najvišjem možnem nivoju, obračune mladih košarkarjev pa si je bilo možno ogledati tudi v spletnem prenosu. Kljub vsemu trudu pa je domača zasedba po prvem polfinalu morala športno čestitati košarkarjem Ljubljane, ki so tako postali prvi finalisti.

Nas pa je seveda bolj zanimal drugi polfinale, v katerem je Domžalčane čakal ECE Triglav. Slednji so bili letos v dveh medsebojnih obračunih obakrat boljši, tako v kvalifikacijskem turnirju Basket4kids, kot na turnirju v Beogradu. Tokrat pa so bili Sunsi odločeni, da ne bodo popustili niti za sekundo. Odličen je bil Vall Camaj s 13 točkami, v kritičnih trenutkih je dobro skakal Enej Cifrek, Noel Hostnik je poskrbel za nekaj lepih podaj, predvsem pa so bili “oranžni” zbrani vseh 32 minut tekme in se zasluženo veselili uvrstitve v finale (57:49).

Jaka Pajnič

Triglavani so se nato potolažili z zmago v tekmi za 3. mesto, Domžalčane pa je v finalu čakala favorizirana ekipa Ljubljane. Tri četrtine in pol so fantje dajali vse od sebe, Jaka Pajnič je bil napadalno odlično razpoložen, a je vseeno zgledalo, kot da je Sunsem borba v polfinalu pobrala preveč moči. Potem pa se je, v trenutkih, ko nimaš ničesar več za izgubiti, začel nor povratek. Štiri minute pred koncem so košarkarji Ljubljane vodili za 13, 49:37. A nato do konca tekme niso več zadeli, na drugi strani pa so bili Domžalčani z vsakim napadom malce bližje. Aleksandar Goljović je zadel dve trojki, Filip Barbalić in Jure Sok sta dodala še vsak po dve točki, vseeno pa je kazalo, da bo za popoln preobrat zmanjkalo časa. Potem pa so nasprotniki v zadnjih sekundah izgubili žogo, Goljović je ob izteku časa, točneje 0,2 sekundi pred koncem, skoraj s sredine metal za izenačenje in podaljšek, ob tem pa je bila nad njim storjena osebna napaka! Aco suvereno stopi na črto prostih metov in gladko, brez kosti bi se reklo v košarkarskem žargonu, zadane prvi prosti met. A sledi trenutek, ki je nato tudi odločil finale. Sodnik določi prestop pri metu in razveljavi koš. Razen navijačev Ljubljane, se vsi ostali v dvorani držijo za glavo! Mali Goljović nato zadane drugi prosti met, tretjega pa po navodilih trenerja Aljaža Belingerja zgreši, da bi Domžalčani morda prišli do skoka in hitrega zaključka, a te sreče niso imeli. Ljubljana je tako, vseeno lahko rečemo zasluženo, slavila z 49:47.

V finalu je bil prvi strelec Heliosa Jaka Pajnič s 15 točkami, temu pa je dodal še 6 skokov, 10 točk je dodal še Aleksandar Goljović, ki je bil izbran tudi v najboljšo peterko zaključnega turnirja. Nagrado je prejel iz rok legendarnega trenerja Zmaga Sagadina.

Aleksandar Goljović v družbi Zmaga Sagadina

Aljaž Belingar, trener Helios Suns Vzajemcev: “Za nami je odlično leto, v katerem so fantje zelo napredovali in si nabrali mnogo novih izkušenj in tudi poznanstev s sodelovanjem na mednarodnih turnirjih in v tekmovanju jrNBA. Tudi rezultatsko smo bili zelo supešni, čeprav sta nam v državnem prvenstvu le dve točki zmanjkali do najvišje stopničke, podobno pa je bilo tudi v pokalnem tekmovanju. Posebna zahvala gre tudi vsem našim klubskim trenerjem, brez katerih takšnega rezultata ne bi bilo. Fantom se zahvaljujem za lepo sezono in jim želim obilo uspeha tudi v bodoče.”

Zaključni turnir U13 (Sladki vrh, 20. 4. 2019)

POLFINALE

iTeam – Ljubljana A 43:91 (11:25, 7:22, 21:18, 4:26)

ECE Triglav A – Helios Suns Vzajemci 49:57 (10:14, 15:13, 17:14, 7:16)

ZA 3. MESTO

iTeam – ECE Triglav A 49:75 (13:22, 5:21, 19:19, 12:13)

FINALE

Ljubljana A – Helios Suns Vzajemci 49:47 (16:14, 16:7, 11:10, 6:16)