Naporna sezona, v kateri so domžalski košarkarji zaigrali na treh frontah, se po dolgem času ponovno preizkusili v jadranskem tekmovanju, hkrati pa prišli med najboljše štiri tako v pokalnem tekmovanju, kot državnem prvenstvu, se je sinoči končala. Helios Sunsi so morali tudi v drugi polfinalni tekmi Lige Nova KBM priznati premoč Petrol Olimpiji, ki se bo tako za naslov državnih prvakov merila s Sixt Primorsko. Domžalčani pa lahko sezono zaključijo z dvignjenimi glavami.

Blaž Mahkovic

Enostavno ni šlo. Vsaj ne vseh 40 minut. Olimpija je bila še enkrat več premočna, čeprav so bili Sunsi vsaj v prvem polčasu več kot enakovreden tekmec. Na glavni odmor sta ekipi odšli poravnani na 28:28, ostal pa je občutek, da bi lahko imeli Domžalčani ob polčasu celo bolj otipljivo prednost.

V drugih 20 minutah so Ljubljančani spremenili obrambno taktiko, Domžalčani pa se proti prevzemanju niso najbolje znašli. Po zabijanju Urbana Omana je bilo še v 27. minuti izenačeno na 37:37, potem pa je Aleksandar Lazić, z dvema trojkama, Olimpijo prvič popeljal do bolj otipljive prednosti. Če smo povsem natančni, je bil to začetek delnih 20:0 za ljubljansko zasedbo v naslednjih osmih minutah, s katero so seveda rešili vprašanje o zmagovalcu, na koncu pa slavili z 49:68.

Pri Heliosu tokrat ni bilo posebej razpoloženega košarkarja, edini dvoštevilčen je bil Blaž Mahkovic s 13 točkami. Prvi strelec Ljubljančanov je bil nekdanji “barvar” Domen Lorbek, ki je tekmo končal pri 17 točkah.

Miroslav Pašajlić

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke Olimpiji za zmago in uvrstitev v finale. Mi smo se dostojno upirali v prvem polčasu, potem pa nam je zmanjkalo moči. Bi se pa rad zahvalil vsem navijačem, ki so nas podpirali skozi vso sezono. Hvala tudi celotnemu štabu, opravili smo dobro delo. Grega, Janez, Denis, Aleš, ostali v klubu, tudi Jovan z vsem njegovim delom pred mojim prihodom. Hvala in nasvidenje v naslednji sezoni.”

Blaž Mahkovic, Helios Suns: “Mislim, da Olimpija zasluženo napreduje v finale. Mi smo se borili, kolikor je pač šlo, ampak Olimpija je bila v teh dveh tekmah enostavno boljša.”

To je bilo tudi zadnje dejanje članske ekipe Helios Suns v letošnji sezoni, v kateri je ekipa dosegla vse zastavljene cilje. Ob vseh zahvalah, ki jih bomo izrekli v naslednjih tednih, gre prva zagotovo enkratnim navijačem, ki so poskrbeli, da Domžale ostajajo najbolj košarkarsko mesto v Sloveniji!

Liga Nova KBM, 2. tekma polfinala (Domžale, 13. 5. 2019)

Helios Suns – Petrol Olimpija 49:68 (14:11, 14:17, 9:16, 12:24)

Helios Suns: Pašajlić 4, Gajić (5 skokov), Klavžar 8, Fon 2, Bratec 9, Oman 2, Maček, Tratnik 3, Jogan, Mahkovic 13, Besedić 8, Strel
Olimpija: Andolšek Heine, Jones 15 (7 skokov), Bubnić 6, Lazić 12 (8 skokov), Lorbek 17, Simonović 2, Lapornik 4, Badžim 12 (5 podaj), Rebec, Radulović, Kastrati, Tomić